Çorum Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü ve ölçü aletleri, tartı aletleri, taksimetre, takograf cihazları, egzoz gazı analiz cihazları, hız ihlal tespit donanımları ve ısı sayaçları kullanıcıları uyardı.


Ölçü aletlerinin muayenelerini yaptırmayanların ölçü aleti başına 2 bin 600 TL para cezası ödeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
2017 yılı damgası taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak ölçü ve tartı aletlerinden; akaryakıt ölçek ve sayaçları, Adblue sayaçları, LPG sayaçları, tartım kapasitesi 2000 kg üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri, hassas kütle ölçüleri ve 5 kg'dan yukarı kütle ölçüleri, motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, nakli metre ve Hububat  muayene aletleri muayene süreleri iki yıldır. Başvuruları Ocak ve Şubat ayları içerisinde Çorum Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne https://dijitalbakanlik.sanayi.gov.tr internet adresinden yapılacaktır.


2017 yılı damgası taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak diğer ölçü ve tartı aletlerinden; uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), akıcı maddeler için hacim ölçüleri, kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri, 5 kg’a kadar (5 kg dahil) hassas olmayan kütle ölçüleri, belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg'a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler için muayene süreleri iki yıldır. Başvuruları Ocak ve Şubat ayları içerisinde yapılır. Başvurularının bağlı bulundukları belediyelere yapılması gerekmektedir.
2017 Yılı Damgası Taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak diğer tartı aletlerinden, otomatik tartı aletleri, (otomatik dolum yapılan üretim yerlerinde kullanılan), I. ve II. sınıf otomatik olmayan tartı aletlerinin, (eczacı ve kuyumcularda kullanılan), tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan, açık ve kapalı pazar yerleri dışında kalan işyerlerine ait  III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri (açık ve kapalı pazar hariç tüm market, mağza, bakkal, kasap,lokanta, pastane ve diğer işyerlerinde kullanılan) başvurularının ise tartı aletleri ile ilgili ilimizde faaliyet gösteren yetkili muayene servisine yapılması gerekmektedir. 


2017 yılı damgası taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak diğer ölçü aletlerinden; 
Takograf cihazları: Takograf cihazlarının muayene süresi iki yıldır. Takograf cihazının son muayene işleminden sonra düzenlenen, kalibrasyon belgesi ve montaj etiketi üzerindeki gün, ay, yılı belirten tarihler esas alınarak hesaplanır.  Başvurularının ise takograf cihazları ile ilgili yetkili muayene servislerine yapılması gerekmektedir. 


2017 yılı damgası taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak diğer ölçü aletlerinden; 
Taksimetreler: Taksimetre muayene süreleri iki yıl olup, bu süre son muayenenin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Metrolojik muayene belgesindeki son muayene tarihinden itibaren gün, ay, yılı belirten tarihler esas alınarak hesaplanır. Başvurularının ise taksimetre cihazları ile ilgili yetkili muayene servislerine yapılması gerekmektedir. 


2018 yılı damgası taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak diğer ölçü aletlerinden;
Egzoz Gazı Analiz Cihazları: Egzoz Gazı Analiz Cihazları muayene süreleri her yıl olup, müracaatları Ocak ve Şubat ayları içerisinde yapılır. Başvurularının ise Egzoz Gazı Analiz Cihazları ile ilgili yetkili muayene servislerine yapılması gerekmektedir.
2018 yılı damgası taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak diğer ölçü aletlerinden;
Hız İhlal Tespit Donanımları: Muayene süresi bir yıldır. Bu süre son muayenenin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Son muayene tarihinden itibaren  gün, ay, yılı belirten tarihler esas alınarak hesaplanır. Başvurularının ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yetkilendirilen Türk Standartları Enstitüsüne yapılması gerekmektedir.


2014 yılı damgası taşıyan ve 2019 yılında periyodik muayeneye tabi tutulacak diğer ölçü aletlerinden;
Isı Sayaçları: Isı sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır. Başvurularının ise Ocak ve Şubat ayları içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yetkilendirilen Isı Sayaçları Muayene Servisine yapılması gerekmektedir.


Bakanlığımız ve İl Müdürlüğünce yetkilendirilen muayene servislerine ait listeler Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğümüz http://msgm.sanayi.gov.tr internet adresi Yasal Metroloji Bilgi Sistemi Menüsünden ulaşılmaktadır.
 

BAŞVURULAR 28 ŞUBAT’A KADAR SÜRECEK
İlimiz ölçü aleti ile diğer ölçü ve tartı aleti kullanıcılarının mağdur duruma düşmemesi için 28 Şubat 2019 tarihi mesai bitimine kadar ilgili kurum ve yetkili muayene servislerine başvurularının yapılması gerekmektedir. Posta ile yapılacak müracaatlarda, postadaki gecikmeler dikkate alınmaz, müracaatın süresi içinde ulaştırılmış olması gerekir.
Periyodik muayene için zamanında müracaat etmeyenler hakkında, daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre  idari ve cezai işlem uygulanır.
2019 yılı için ölçü aleti başına uygulanacak idari para cezası ise 2.600,00 TL’dir. Çorum Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne yapılacak başvurular  https://dijitalbakanlik.sanayi.gov.tr internet adresinden yapılması gerekmektedir.” (Haber Merkezi)     

Editör: Haber Merkezi