Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü akülü sandalye kullanan engelli bireylere özel tasarımlar yapmaya başladı.
Engelliler engellilik durumlarına göre modifiye edilen akülü sandalyelerle daha rahat hareket ediyorlar.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seyfi Polat ve Makine Mühendisliği Araştırma Görevlisi Mustafa Reşit Haboğlu tarafından Çorum’da yaşayan fiziksel engelli Bekir Madan için engelli aracı modifikasyonu gerçekleştirildi.

Fiziksel engelli Bekir Madan’ın Çorum Belediyesi tarafından verilen akülü tekerlekli sandalyesini kullanamaması nedeniyle üniversite ile iletişime geçen Belediye aracın engellinin kullanabileceği şekilde düzenlenmesini istedi.

Bunun üzerine harekete geçen Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seyfi Polat ve Makine Mühendisliği Araştırma Görevlisi Mustafa Reşit Haboğlu aracın joystick kolunu devre dışı bırakarak, yön kontrolünün sağlanabilmesi için engellinin kol ve bilek ölçülerine göre ergonomik bir tasarım yapıp 3D yazıcıda yeni bir yön kontrol kolu imal ettiler. 

Ayrıca aracın ileri ve geri hareketi için ayak pedalları monte edildi. Sensörlerden elde edilen veriler ve ilave bir mikrodenetleyici kullanılarak engelli kişinin reflekslerine uygun kontrol algoritması/yazılımı geliştirildi.

Yaklaşık 2 aylık test sürecinden sonra engelli kişinin fiziksel özelliklerine göre yeniden tasarlanan kişiye özgü aracın kullanıcıyla uyumu sağlandı. 

Bekir Madan ise başkasına ihtiyaç duymadan araçla kendi başına hareket edebilmesi sonrasında “Özgürlüğüme Kavuştum” diyerek mutluluğunu dile getirdi.
Üniversiteden konu hakkında yapılan açıklamada, “Fiziksel engeli akülü araçları kullanmaya uygun olmayan engelli insanlar için bu tarz araç tasarımları bir umut olmaktadır. Yapılacak ufak değişikliklerle birçok insanın kullanımına uygun hale getirilebilecek olan engelli aracı, üniversitemizin sosyal sorumluluk projelerindeki hassasiyetini gözler önüne sermektedir. Benzer durumda olan diğer engelli insanlar için de bu projenin örnek olabileceği düşünülmektedir” denildi.

Doç. Dr. Seyfi Polat ise projenin gerçekleştirilmesi sürecinde desteklerini esirgemeyen Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Betül Özseçer’e, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Özgür Özdilli’ye, Tasarım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Hacer Yücel’e ve bu projenin başlamasına vesile olan Havva Kahraman’a teşekkür etti.