FATİH BATTAR
‘Isı Yalıtımı Ülke Kazanımı’ bilinçlendirme projesi kapsamında Çorum’a gelen Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, kalın ısı yalıtım levhasının önemine dikkat çekerek, “Ne kadar kalın ısı yalıtım levhası o kadar fazla  enerji tasarrufu demektir.” dedi

Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, enerji kaybı sorununa ve enerji tasarrufu ile ısı yalıtım kalınlıkları arasındaki ilişkiye dikkat çekmek için Austrotherm Türkiye tarafından başlatılan ‘Isı Yalıtımı Ülke Kazanımı’ bilinçlendirme projesi kapsamında Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Ethem  Erkoç Konferans Salonunda konferans verdi.
‘Müdür Yollarda’ kod adı ile Türkiye’yi gezen Alioğlu’nun bu seferki durağı Çorum oldu. Isı yalıtım malzemeleri üretimi alanında geçmişi 65 yıl öncesine dayanan ve Avrupa’nın önde gelen gruplarından biri olarak Türkiye’de de 6 üretim lokasyonu ile 10 yıldır faaliyet gösteren  Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, Enerji Kimlik Belgesi’ne 597 gün kala ‘Enerji Tasarrufu’ konusunda Türkiye’nin nabzını tutmak ve ısı yalıtım kalınlıklarına dikkat çekmek amacıyla yola çıktı.
Proje kapsamında motosikleti ile 30 gün boyunca 30 ile gezecek olan Alioğlu, gittiği illerde konut sakinleri, apartman yöneticileri, esnaf ve ustalar ile bir araya geliyor.
Türkiye’nin enerji ihtiyacının %75’ini ithal ettiğini belirten Alioğlu, Türiye’de yaklaşık 21 milyon konuttan 16 milyonunda ısı yalıtımı olmadığını kaydederek “Dışa bağımlılık nedeniyle milli güvenlik açısından da ısı yalıtımı ve sunduğu enerji tasarrufu ülkemizin öncelikli konularından biri. Enerji tüketimimizin %35’ini konutlarda kullanıyoruz. Konutlarda tüketilen enerjinin %70’inden fazlası, ısıtma ve soğutma amaçlı. 2017’de enerji ithalatı için 37 milyar dolar harcadık ve ithal ettiğimiz enerjinin %35’ini yani 13 milyar dolarını konutlarda kullandık. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon konutun 16 milyona yakınında ısı yalıtımı yok.” diye konuştu
2 kat daha kalın ısı yalıtım levhası kullanmanın, tasarruf edilen enerji miktarını da 2 kat artıracağını ifade eden Alioğlu; “Dış cepheye uygulanacak, mantolamanın kalbinde yer alan ısı yalıtım levhasının kalınlığı mantolamadan alınan faydayı artıracaktır. Avrupa’da ortalama 10-15 cm kalınlığında levhalarla ısı yalıtımı yapılırken, Türkiye’de 4-5 cm ısı yalıtımı için yeterli olduğu düşünülmektedir. 2 kat daha kalın ısı yalıtım levhası kullanmak, tasarruf ettiğiniz enerji miktarını da 2 kat artıracaktır. Ne kadar kalın ısı yalıtım levhası o kadar fazla  enerji tasarrufu demektir. Bu sebeple tüketicilerin yaptırdığı mantolama sisteminde  bütçenin elverdiği en yüksek kalınlıkta ısı yalıtım levhası kullanmak gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi