FATİH BATTAR
Çorum’da son 3 yıldır konut fiyatları tavan yaparken, kira fiyatları ise kiracıları kara kara düşündürüyor.

Kira fiyatlarındaki artış, en fazla evi olmayan ve asgari ücret ile çalışan vatandaşlarla öğrencileri olumsuz etkiliyor. Asgari ücretliler ve öğrenciler, yaşanan artışın insanlıkla bağdaşmadığını vurguluyor.

Pandemi nedeniyle iki yıldır üniversite öğrencilerine ev kiralayamayan ev sahipleri yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla kira fiyatlarına zam yaptı. Öğrencilerin kiralık ev arayışana girmesiyle Çorum’da kira fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Çorum’da en düşük kira fiyatları 500 liradan başlarken, bazı mahallelerde fiyatlar ise 3 bin lirayı buluyor. 

Endeksa.com’un 81 ildeki kira fiyatları ile ilgili yaptığı araştırmaya göre Çorum, geçtiğimiz yıla göre %35 ile kira artışı ile Türkiye’de en az kira artışı yaşanan 16 ilden biri olduğunu açıklamıştı ama rakamlar vatandaşları inandıramadı.

250 BİN LİRADAN BAŞLIYOR, 3 MİYONA KADAR ÇIKIYOR
Çorum’da konut fiyatlarındaki inanılmaz artış ise durdurulamayıyor. Merkeze uzak mahalle ve bölgelerde en düşük konut fiyatları 250 bin liradan başlarken, Çorum’un gözde yerleşim yerleri olan Binevler, Dr. İlhan Gürel Caddesi, Buhara 5. Cadde, Tavukluk, Fatih ve Ilıca Caddeleri ile Eşref Hoca, Bahçelievler, Buhara’nın bir bölümü ve İlim Yayma Bölgesi civarının son dönemde büyük ilgi çeken yerleşim yerlerinde fiyatlar ise 3 milyon TL’yi buluyor. Hal böyle iken konut fiyatları artarken, diğer yandan da kira fiyatlarını da etkiliyor.

Çorum’da dükkan fiyatları da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 ile 30 arasında arttı. Gazi Caddesi’nde dükkan kiraları aylık 15 bin liradan başlarken, 100 bin liraya kadar çıkıyor. Bu durum da Gazi Caddesi’ndeki esnafların belini büküyor. 
Çorum’da kira ve konut fiyatlarındaki artış ile ilgili görüşlerini aldığımız Çorum Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Ömer Okçu ise kira fiyatlarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20’lik bir artışın yaşanabileceğini söyledi. Yurt bulamayan öğrencilerin doğal olarak kiralık evlere yöneldiğini aktaran Okçu, öğrencilerin kiralık ev aramasıyla birlikte kiralarda artışın yaşanabileceğini kaydetti.

‘400 BİN LİRAYA EV ALAN BİR KİŞİ 1000 BİN LİRAYA KİRAYA VERMEK İSTEMİYOR’
İnşaat maliyetlerinden dolayı konut fiyatlarında inanılmaz bir artış yaşandığını ifade eden Okçu; “Çorum’da en ucra bölgelerde bile fiyatlar inanılmaz uçtu. 300-400 bin liraya ev bulmak bile zorlaştı. Gözde yerleşim yerlerinde 2 milyon liraya daire satılıyor. Bu fiyatlar inanılmaz fiyatlar. Konut fiyatlarındaki artış kira fiyatlarını da otomatik olarak etkiliyor. 400 bin liraya ev alan bir kişi evini 1000 liraya kiraya vermek istemiyor. Bankaya yatırarak ayda 10-15 bin lira kazanmak varken, 1000 lira kira ile uğraşmak isteyen ev sahipleri de yok artık.” dedi 

Çorum’da diğer illere göre kira fiyatlarının normal olduğunu belirten Okçu; “Çorum Anadolu illerinde bu fiyatlar normal. Büyükşehirlerde ve öğrenci şehilerlerinde kira fiyatları yüzde 200 arttı.” şeklinde konuştu.