RECEP MEBET
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak yer aldığı ‘Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler’ konulu konferans dün Çorum’da gerçekleşti.
Hitit Üniversitesi (HİTÜ) Meslek Yüksek Okulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Zeki Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Serdar Ceylan, İdare Mahkemesi Başkanı Kemalettin Özdemir, HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, AK Parti Çorum Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, bazı daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Sunuculuğunu Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Hukuk Bölümü Öğretim Görevlisi Nagihan Aksel’in üstlendiği program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ile HİTÜ işbirliğinde düzenlenen programın açılışında kürsüye davet edilen Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Zeki Gül, Erol Kavuncu ve Mustafa Çiftçi birer selamlama konuşması yaptılar.

ALKAN: ‘OMBUDSMANLIK KÜLTÜRÜMÜZDE VAR’
‘Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler’ konulu konferansın açış konuşmasını yapan HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Ombudsmanlık, Ahilik teşkilatı gibi örneklerle bizim kültür ve medeniyetimizde vücut bulmuş bir kavram” dedi.
Kamu denetçiliğinin yöneticiler için idari açıdan son derece işlevsel ve konforlu olduğunu anlatan Reha Metin Alkan, sistemin kendi içinde ciddi bir denetim mekanizması teşkil ettiğini vurguladı.
Üniversitede bahse konu işlemlerle ilgili bugüne kadar KDK’dan 3 görüş aldıklarını belirten Alkan, tüm meselelerin idari ve hukuki açıdan çözüme kavuştuğunu söyledi.
Geleceğin gençlerinin önümüzdeki 20 yıl içinde bugün hiç bilinmeyen mesleklerde çalışacaklarına işaret eden Alkan, ortaya çıkacak yeni çalışma alanlarının yeni hukuki yaklaşımları doğuracağını ifade etti.
HİTÜ bünyesindeki Adalet Programı ve Ombudsmanlık Kulübü’nden de bahseden Prof. Dr. Alkan, düzenlenen konferansa katılımlarından dolayı Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’a ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

GÜL: ‘ÇORUM İÇİN İŞBİRLİĞİ HALİNDEYİZ’
Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum’a katkı sağlayan her türlü faaliyette üniversite ile işbirliği halinde olduklarını söyledi.
Başarılı çalışmalarından dolayı HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve akademisyenleri tebrik eden Zeki Gül, “Şehrimizi layık olduğu yere taşımak ortak hedefimiz” dedi.
Çorum’un 12 Eylül olayları ve leblebisiyle değil, sahip olduğu potansiyel değerlerle tanınması gerektiğini vurgulayan Gül, tanıtım konusundaki eksikliğe dikkat çekti.
Başkan Gül, “Çorum’da hayata geçirdiğimiz dev projelerimizden Kentpark, İstanbul gibi bir şehirde olsaydı büyük yankı uyandırırdı ama reklamını iyi yapamadığımız için belki de Başkan adayı olamadık” diyerek güldü.

KAVUNCU’DAN ADALET VURGUSU
AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, “Adalet mülkün temelidir şiarını benimseyen ecdadımız, hükmettiği topraklara barış ve huzuru götürdü” dedi.
“Geciken adalet, adalet değildir esası gereği hayata geçen Kamu Denetçiliği Kurumu önemli bir vazifeyi yerine getiriyor” diyen Erol Kavuncu, yaklaşık 7 yıl önce uygulamaya geçen sistemin olumlu neticeler verdiğini söyledi.
Kavuncu, “Demokrasimizin vazgeçilmezlerinden biri de seçimler. Bayrama gider gibi seçimlere giden milletimizin iradesinin sandığa yansıması temennisiyle 31 Mart’ın hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

ÇİFTÇİ: ‘KDK BAŞARILI İŞLERE İMZA ATIYOR’
Vali Mustafa Çiftçi, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’u Çorum’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı olarak hizmet veren Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK)’nun başarılı işlere imza attığını belirten Mustafa Çiftçi, ombudsmanlığın idare ile vatandaş arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğüne işaret etti.

 

MALKOÇ: ‘ÇORUM KENDİNİ DAHA FAZLA ANLATMALI’
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Medeniyetler şehri Çorum, Türkiye’nin parlayan yıldızı konumunda. Biraz fazla mütevazı olan bu şehrin, sahip olduğu güzellikleri daha fazla anlatması gerekiyor” dedi.

‘Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler’ konulu konferansta kürsüye gelen Şeref Malkoç, Mart ayındaki tarihi olaylardan bahsederek Türkiye’deki antidemokratik girişimlere dikkat çekti.

“15 Temmuz’da gördük ki, gençlerimiz İstanbul’un fethi ve Çanakkale zaferindeki o ruhu aynen taşıyor” diyen Malkoç, Yeni Zelanda’daki terörist saldırının bireysel bir girişim değil örgütlü bir olay olduğunu söyledi.

Haçlı teröristin silahındaki tarih ve isimlere işaret eden Malkoç, “Tarihimizi iyi bilelim. 600 yıl boyunca dünyanın en kritik coğrafyasına adaletle hükmetmişiz. Bugünse Ortadoğu yanıyor, Balkanlar diken üstünde, Kafkaslar ise bıçaksırtı bir vaziyette. Bizse 1000 yıldır bu topraklarda birlikteyiz ve adaletle var olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 

‘İDAREYLE SORUNLARI DOSTANE ÇÖZÜYORUZ’
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu ve görevlerinden de bahseden Malkoç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Size yapılmasını istemediğiniz davranışı başkasına yapmamak adaletin temel ölçüsü. Adalet konusunda en büyük görev yöneticilere düşüyor. Adalete yürütülen her iş başarıya ulaşır. Adaletin temeli ölçülü olmaktır. Dünya farklı bir yere doğru gidiyor. Son 10 yılda adam öldürmek hariç tüm suçlar elektronik ortamda işlenir hale geldi. 

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun görevi, idarenin kamu hizmetlerindeki noksanlık, hata ve kusurlarını vatandaş mahkemeye gitmeden çözme işidir. Vatandaşla idare arasında barış köprüsü kurarak sorunları dostane çözüyoruz.Üstelik KDK’ya başvurmak ücretsiz ve çok kolay. Gayemiz toplumdaki hizmetlerin daha iyi sunulması. 

Türkiye hedeflerine ulaşırken adalet, insan hakları ve hukukun üstünlüğünde de dünyaya örnek olacak. Bunun yolu üniversitelerimizden geçiyor. Yunanistan’ın nüfusu kadar üniversite öğrencimiz var. Bilgiye erişimin kolaylaştığı bu çağda daha çok çalışıp dünya ile yarışmak zorundayız. Dünyanın en önemli coğrafyasında yaşamanın bir bedeli var, o da alınteri ve göz nuru ile çalışmak. Avrupa Birliği, Türkiye’yi yumuşak lokma sanıyor ama biz kimseye muhtaç değiliz. Bir cemiyeti ayakta tutan, yetişmiş insan gücüdür. Gençlerimiz olarak, Türkiye’nin yarınlarısınız. 10 yıl sonra bu ülkenin gücü siz olacaksınız. Avrupa, Afrika, Orta Asya ve Kafkasya’daki kardeşlerimizin size ihtiyacı var. Ufkunuzu geniş tutun. Yabancı dil öğrenin, kendinizi iyi yetiştirin. Bilgiyi tasnif edip kullanabildiğiniz müddetçe başarılı olursunuz. Bu da tecrübe ile mümkün. 
 

‘ÖLÇÜMÜZ HAKKANİYET ve ADALET’
Teröre ve şiddete bulaşanlar, kolluk kuvvetlerimiz ve adalet önünde hak ettikleri cezaları bulacak. Darbelerden, devleti ele geçirmek isteyenlerden bıktık, usandık. Devlet hizmet için vardır. Aklınız başınıza geldiğinde pişman olacağınız işi yapmayın. 

Ombudsmanlık, medeniyetimize ait unuttuğumuz değerlerimizden. 300 yıl önce yitirdiğimiz bu değere yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hitit Üniversitesi’nden pek şikayet gelmiyor, demek ki Rektör üniversiteyi iyi yönetiyor. Ölçümüz hakkaniyet ve adalet olduğu müddetçe doğru yoldayız demektir. Türkiye bu ölçü ile her alanda dünya liderliğine yükselecektir. 

Haklarımızı bilip, hakkımızı arayacağız. Bizim gayemiz de toplumda hak arama kültürünü oluşturmak. Zira adaleti temin etmek tüm insanlığın boynunun borcu.”
Soru-cevap bölümüyle devam eden konferansın sonunda Kamu Başdenetçisi Malkoç’a, Rektör Alkan ve öğrenciler tarafından çiçek ve plaket takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi