Eğitim İş Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, 68 gençlik hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı andı.

6 Mayıs 1972 günü Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi'nin verdiği kararı Meclis'in onaylamasıyla idam edilen ve idama bile hiç korkmadan, başı dik, onurlu ve yiğitçe giderken son sözleri ‘bağımsızlık ve kardeşlik’ olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı, idam edilişlerinin 47. yıldönümünde saygıyla anan Yaşar, şu açıklamayı yaptı:
“Bu üç delikanlının idama götürülürken gecenin sessizliğini yırtan ‘Yaşasın tam bağımsız Türkiye’ haykırışı dün olduğu gibi bugün de emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin korkulu rüyası olmuştur.

O cinayeti işleyenler tarihin karanlığına gömüldüler ama üç fidanımız ve savundukları düşünceler sınıfsız, sömürüsüz ve eşit bir toplum için tam bağımsız bir Türkiye sevdası yaşıyor, yaşamaya da devam edecek.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ‘Tam Bağımsız Türkiye’ inancını Mustafa Kemal Atatürk'ten, Cumhuriyet devriminden almışlardır. “Biz bağımsızlık istiyoruz dediğimiz zaman, tam bağımsızlık istediğimizi herkesin anlaması gerekir” diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundan gittiğini Deniz Gezmiş yargılaması sırasında da şu sözleriyle açıklamıştır: “Bu memlekette Mustafa Kemal'e gerçekten sahip çıkanlar varsa onlar da bizleriz. 35 milyon metrekare vatan toprakları işgal altındayken, bizim milli bütünlüğü bozmakla suçlanmamız gülünçtür.”

Türkiye bugün Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Yürüyüşü düzenleyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının önemini daha iyi anlamaktadır. O günden bugüne kadar geçen süre içinde Deniz Gezmiş ve arkadaşları, unutulmak bir yana, onurlu bir kuşağın gurur duyulan isimleri haline geldiler. Çünkü Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu durum, bu sürece daha en başında direnen devrimci gençlik hareketini ve onun önderlerini daha da değerli kılmaktadır. Devrimci gençlik hareketinin o dönemde istediği: Emperyalistlerin tahakkümünden kurtulmuş, kendi halkının iradesiyle yönetilen bir Türkiye'dir. Yani Denizler’in idam kararıyla aslında idam fetvası verilen ‘Bağımsız Türkiye Özlemi’dir.
Eğitim-İş, üç fidanın devrimci düşüncelerini ilk gün sıcaklığında yüreklerde, bilinçlerde ve vicdanlarda yaşatmaya devam edecektir. Onların sevdası bizim sevdamızdır. Denizler’i unutmayacağız, Denizler ve onların temsil ettiği değerler daima bizlere yol gösterecek.”

Editör: Haber Merkezi