FATİH AKBAŞ
Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alisher Agzamhadjaev Belediye Başkanı Zeki Gül’ü ziyaret etti.
Büyükelçi Agzamhadjaev, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi tarafından 17-21 Ekim 2018 tarihleri arasında Özbekistan Buhara Üniversitesi ve Turkish Studies Dergisi işbirliğinde düzenlenecek ‘3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne verdiği destekten dolayı Belediye Başkanı Zeki Gül’e teşekkür etti.


İki ülke arasında son 10 yıl ikili ilişkilerin soğuk olduğunu kaydeden Büyükelçisi Alisher Agzamhadjaev, “Ancak ülkemizde yeni cumhurbaşkanımızın seçilmesi ile birlikte ikili işbirlikleri gelişmeye başladı. Artık yeni bir sayfa açıldı. İkili işbirliklerimiz stratejik ortaklık düzeyine yükseldi. Her iki ülke arasında ‘İkili İlişkiler Konseyi’ kuruldu. Özbekistan’ın başkan bir ülke ile tek ‘İkili İlişkiler Konseyi’ Türkiye ile oluşturuldu” dedi.
Gelişen ilişkilerle birlikte her iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükselmesi gerektiğine de vurgu yapan Agzamhadjaev, “Ticari işbirliğinin yanında tecrübe paylaşımına da önem veriyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Özbekistan ile Türkiye ticaretinde Çorum’un da önemli bir yer almasını istiyoruz” şeklinde kaydetti.

Belediye Başkanı Zeki Gül ise Özbekistan ile ilişkilerin üst düzeye ulaştığı bir dönemden geçildiğini belirterek, “Artan ticaretten Çorum’un da pay almasını istiyoruz. Çorum önemli bir kültür şehridir. Dünyanın  en eski barış anlaşması olan Kadeş Anlaşması bu topraklarda imzalanmıştır. İki ülke arasında hem turist sayısının artması hemde ticaret hacminin genişlemesi için Çorum olarak elimizden geleni yaparız. 3. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne destek vermekten mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.
Başkan Gül, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konuklarına teşekkür etti.
Ziyaretin sonunda ise karşılıklı hediye takdimi yapıldı.

Ziyarette Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Şuhrat Yigittaliev, Ticaret Müsteşarı Ulugbek Azamov, İdari İşler Müdürü Abdugani Mansurov, Belediye Başkan Yardımcıları Alper Zahir, Turhan Candan ve Ahmet Yabacıoğlu’da hazır bulundu.