Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Kurucu Üyesi Muharrem Özünel, soğan ve diğer tarım ürünlerinde yaşanan sıkıntının üreticilere destek verilmemesinden kaynaklandığını ifade etti.


Yapılan açıklamaya göre, hükümetin ekonomik kriz gerekçesini çarpıtmak için soğan operasyonu yaptığını belirten Özünel, “Üreticileri mağdur etmekten vazgeçin” dedi.
Son dönemlerde soğan fiyatlarındaki artışa ilişkin ‘stoklama’ denilerek kamuoyunun yanıltılmak istendiğini belirten Özünel, “Ankara Polatlı’da, Çorum Alaca’da basıldığı söylenen, televizyon ve gazetelerde ‘Yakaladık’ diye övünülen depolar gerçeği yansıtmıyor. 13 yılda ülkede soğan üretimi yüzde 37 azaldı. Girdiler artıkça üretici üretimden uzaklaşıyor. Pahalı diye ilaç kullanamıyor, ürün çürüyor. Yani soğanda yaşananlar, stokçuluktan değil; uygulanan tarım politikalarından kaynaklı. İktidar soğanı da dışardan almanın gerekçesini yaratıyor. Anlaşılan o ki, kışın soğan fiyatları daha da artacak” dedi.


İktidarın krizin gerekçelerini ve sorumluluğunu gizlemek için gündem değiştirmeye çalıştığını söyleyen Özünel, “Üreticinin maliyeti arttı. Fiyatları nedeniyle ilaç ve gübre kullanma oranı azaldı. Depo basarak fiyat düşürülmez. Soğana hastalık vurdu çünkü pahalı diye ilaç kullanılamadı. Yüzde 40 rekolte düşük oldu. Bu nedenle fiyat arttı. Bu baskınların asıl amacı, dışarıdan soğan almanın yolunu açmaktır” diye konuştu.


Soğanda ve diğer tarım ürünlerinde yaşanan sıkıntının kaynağının tarıma destek verilmemesinden kaynaklandığını belirten Özünel, “İktidar üreticiye ve tarıma destek yerine dışarıdan satın almayı temel politika haline getirdi. Destek aynı ama giderler arttı. Üreticinin beklentisi, tarımda programlama yapmak, iyi depolamayı sağlamak, üretimi teşvik etmek, destekleme politikasını hayata geçirmektir” dedi.