RECEP MEBET
Çorumlu gezgin Ahmet Açaryazı, Alaca’nın Çikhasan Köyü’nde bulunan Pazarlı Höyüğü’nün koruma altına alınarak turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Çikhasan ile Dağkarapınar köyleri arasındaki Pazarlı Höyüğü’nün Çorum’a 35, Alaca’ya ise 22 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Ahmet Açaryazı, sarp kayalıklar üzerindeki 3 ayrı galeriden oluşan tarihi mekanın defineciler tarafından tahrip edildiğine dikkat çekti.

Köy halkı tarafından ‘kale’ olarak isimlendirilen höyüğün üzerinde bir de havalandırma bacası bulunduğunu belirten Açaryazı, Bazar Deresi’nin bulunduğu kanyonun da doğal manzarası ile beğeni topladığını dile getirdi.
Pazarlı Höyüğü’n tarihçesine ilişkin açıklamalarda da bulunan Açaryazı, şu bilgileri paylaştı:
“Pazarlı Höyüğü, Alaca'nın 22 km kuzeyinde Mustafa Çelebi, Dağ Karapınar ve Çikhasan köyleri arasında bulunur. 1937-1938'de Hamit Zübeyr Koşay ve ekibi tarafından yapılan kazılar sonucunda Kalkolitik dönemle birlikte üst tabakada Frig dönemine ait buluntular elde edilmiş.
Pazarlı Höyüğü’nde üst mekanda kale ve üzerinde kale kalıntıları mevcuttur. Ancak oluşum yapı temelleri fiziki ve beşeri faktörlerin etkisiyle tahrip edilmiş. Kalenin kuzey üst kısmı doğu istikametinden girilen mağaranın oda bölümleri, yukarı (ikinci) katı ve havalandırma bacaları mevcuttur. Taban ve yanal alanlar, tahrip edilmiş ve kazılmış.
En önemli buluntular, M.Ö 7-6 yüzyıllara ait Frig katlarında elde edilmiş. En önemli özelliği ev ve tapınak duvarlarının pişmiş topraktan kabartmalı levhalarla kaplanmış olması. Kabartmalarda, savaşçılar, aslan, dağ keçisi, sfenks ve boğalar resmedilmiş.
Kaya ve kale 150-200 metre derinlikte batı-doğu doğrultulu Bazar Deresi ile ikiye bölünmüş. Doğu bölümdeki oyuk ve mağara girişlerine ulaşılamıyor. En üst konumda ise Bizans dönemine ait buluntulara rastlanmış.”