RECEP MEBET
‘Bir Vefadır Yaşamak’ adlı Türk Tasavvuf Musıkîsi konseri önceki akşam Çorum’da gerçekleşti.
‘Vefatının 2. Yıldönümünde Hafız Recep Camcı’yı anma programı çerçevesinde düzenlenen konser, dinleyenleri mest etti.
Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen konseri Vali Mustafa Çiftçi, Çorum eski Milletvekili Adnan Türkoğlu, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Çolak, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Yusuf Ahlatcı, Belediye Özel Kalem Müdürü İrfan Yiğit, Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sanayici ve işadamları, Diyanet mensupları ve çok sayıda vatandaş izledi.

‘ÇORUM’UN KANAAT ÖNDERİYDİ’
Üsküdar Yeni Valide Camii İmam Hatibi Kerim Öztürk’ün Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli yaptı.

Hafız Recep Camcı’nın hayatı ve eserlerini konu alan video gösteriminin de yer aldığı programda merhum hocasını anlatan Ubeydullah Sezikli, “Din hizmetleri ve Tasavvuf Musîkisi alanındaki çalışmalarıyla manevi değerlerimizi bu millete sevdiren Recep Hocamız’ı rahmet ve hasretle yâd ediyoruz” dedi.
Recep Camcı’nın Çorum halkının sevgisini kazanmış manevi şahsiyetlerden biri olduğunu vurgulayan Sezikli, “Bu şehrin kanaat önderi olan Hocamız’a minnettarız” ifadelerini kullandı.

SEZİKLİ’DEN SİTEM
Çorum yöresine ait ve Hafız Recep Camcı’nın bestelediği Anadolu ilahilerinin derlenmesi konusunda öncü bir rol üstlendiğini hatırlatan Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, musîki ile uğraşan insanları basite alanları eleştirerek sitemini dile getirdi.

Eski Türklerde kopuz çalamayanların devlet başkanı olamadığını belirten Ubeydullah Sezikli, Osmanlı padişahlarının neredeyse tamamının müzisyen olduğunu ve hatta makam icat edecek kadar musıkîye vakıf olduklarını ifade etti.

Çorum’un kültür sanat hayatına yön verenlere sahip çıkılması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Sezikli, organizasyon sonrası yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
“Toplumun kanaat önderlerine önem vermek gerekir. İşte Hafız Recep Camcı da maalesef bütün sanatkarlar gibi yaşarken kıymeti çokta anlaşılamayan insanlardandı. Topluma yön veren bu tür insanların programlarını şahısların değil, belediyelerin yapmaları -en azından tamamını yapmasalar bile bir köşesinden olaya dahil olmaları- gerektiğini düşünüyorum.
Makamlar insanlara baki değil, bu gün sen varsın yarın başkası ama toplumların kültürel alt yapılarını oluşturmak, korumak ve devam ettirmek yöneticilerin öncelikli vazifesi. 
Çorum’un kültür sanat hayatına yön verenlere lütfen destek olun. Din, dil, mezhep ayırımı yapmadan bunları yapın, zira bu bir Peygamber ahlakıdır.”
Doç. Dr. Sezikli, Hafız Recep Camcı’yı anma programına katkılarından dolayı Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı başta olmak üzere destek veren tüm isimlere, gecede sahne alan solist ve sazendelere de teşekkür etti.

RECEP HAFIZ’IN BESTELERİNİ SESLENDİRDİLER
Doç. Ubeydullah Sezikli yönetimindeki konserde  sahne alan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İmam Hatibi Halil Necipoğlu, Sebahattin Zaim Üniversitesi Öğretim görevlisi Ender Doğan, Üsküdar Valideyi Cedid İmam Hatibi Kerim Öztürk, Fatih Yavuz Sultan Selim Camii İmam Hatibi Aziz Hardal, Çorum Ulu Cami Müezzini Hasan Çakmak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazlı Arslan, Hafız Recep Camcı tarafından bestelenen ilahileri seslendirdiler.
Türk musıkîsinin çeşitli makamlarında eserlerin icra edildiği konserde, kanunda Doç. Dr. Muharrem Hafız, gitarda İstanbul Kent Orkestrası Aranjörü Fatih Yavuz, udda İstanbul Üniversitesi Doktora Öğrencisi Emre Işık, kemanda Medeniyet Üniversitesi Araştırma Görevlisi Semih Özdemir, çelloda İstanbul Kent Orkestrası Şefi Gökhan Karcebaş, ritm sazda İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Talha Günaydın, neyde İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlilerinden Eren Köksal ve Tayyip Durceylan görev aldı.
Dinleyenlerin beğenisini kazanan konserin finalinde hep birlikte sahne alan solistler, seslendirdikleri ilahilerle büyük alkış topladılar.

VALİ, EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLADI
Programın kapanışında sahneye davet edilen Vali Mustafa Çiftçi’ye, solistlerden Halil Necipoğlu kendi yakasındaki çiçeği armağan etti.
İlgiyle dinlediği konser sonrası Hafız Recep Camcı’yı rahmetle anan Vali Çiftçi, organizasyonda emeği geçenleri tebrik etti.
Kapanışta ayrıca, organizasyona katkıda bulunan sponsorlar ile programda sahne alan isimlere teşekkür plaketleri verildi.

HÂFIZ RECEP CAMCI KİMDİR?
1933 yılında Çorum'un Burhankahya, şimdiki adıyla Yavruturna Mahallesi’nin Kulaksız Camii karşısındaki 4 numaralı evde dünyaya geldi. Muhterem babası, Hâfız Ahmet Efendi, muhtereme annesi Suade Hanımefendidir. Dedesi, Hâfız Hamdi Efendi, babaannesi Hâfıza Kâfiye Hanımefendi, dedesinin dedesi Seyyid Ahmed Efendi, babasının babası Seyyid Hâfız Veyis Efendi’dir. Onun da babası Çorum Ulucamii’nde imamlık yapmış ve vefatından sonra Cami-i Kebîr’in mihrabının önündeki o zamanın kabristanına defnedilen Hâfız Mehmet Efendidir. 

Recep Camcı, doğduğu andan itibaren kendisini tasavvufî bir hayatın içinde bulmuştur. Çok küçük yaşta Kur'an-ı Kerim okumaya başlayan Camcı, hâfızlığını dokuz yaşında bitirdi. Onu dini sahada hoca olarak görmek isteyen babası tarafından hâfızlığı tamamlattırılarak özel dersler alması sağlandı.   
Hâfızlığını tamamladıktan sonra ilkokula gitti bu arada Vâiz Hakkı Adıgüzel, Servet Ahıskalı, Çorum Müftüsü Mehmet Tevfik Efendi, Server Efendi ve Hakkı Bilal Efendi'den özel dersler almaya devam etti. İstanbul'da Üsküdar’daki İskele Camii imamlığı için açılan imtihanı kazanmış ise de Çorum eşrafından merhum Enver Aksu, İbrahim Yanıkoğlu ve Mahmut Kavukçu gibi isimler İstanbul'a gelerek kendisini Çorum’a dönmeye ikna ettiler. 1956 yılında İmam Hatip Okulu’nda Kur'an-ı Kerim ile Din ve Akaid Hocası olarak göreve başladı. Askerde iken 1955 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Ankara'ya gelişi sebebi ile bando takımları yanında İstanbul'dan mehter takımı da getirilmişti. On beş gün kadar mehter takımı Ankara'da prova yaptı. O zaman mehter müziği ile ilgili notlar aldı. O notlardan yararlanarak İmam Hatip Okulu’ndaki ilk mehter takımını kurdu. 

Ayrıca 40 kişilik bir mevlit ekibi kurdu.  Bu faaliyetler şehirde fevkalade ilgi görmüş ve halkın beğenisini kazanmıştı. Yine bu dönemlerde Çorum’da oluşturduğu semâ ekibinin gösterileri haftalarca, yer bulunamayacak kadar dolu olan salonlarda gösteri yapmıştır. 

Bu çalışmalarında İmam Hatip Okulu Müdürü merhum Necmi Şamlı Bey’in yardımı ve hizmetleri unutulmazdır. 9-10 yıl bu faaliyetlere İmam Hatip Okulu’nda devam etti. Kur'an-ı Kerim yanında din ve akâid derslerine de girdi. İmam Hatip Okulu’nda çok disiplinli bir Kur'an eğitimi vermeye çalıştı. Lise kısmına geçen bazı öğrencileri hâfızlığa başlattı. 1965 yılında çıkan bir yasa gereği devlet memurlarının iki ayrı iş yapamayacakları kararlaştırılınca İmam Hatip Okulu’ndaki görevinden ayrıldı. İlk imamlığı Bahçelievler Camii’nde idi. 1966 yılında Kubbeli Camii'ne, bundan iki sene sonra da Ulu Cami'ye görevi nakledilmiştir. Otuz bir sene Ulu Cami'de görev yaptı. 1998 senesinde yaş haddinden emekliye ayrıldı.

Yurdanur Camcı’nın eşi, Vahap ve Hakime Camcı’nın babası, Ahmet Camcı’nın kayınpederi Recep Camcı, 83 yaşında vefat etti. Çorum’un manevi mimarlarından olan Recep Hafız’ın cenazesi, 20 Kasım 2016 tarihinde Ulucamii’de kılınan cenaze namazının ardından Çorum halkının duaları eşliğinde Ulu Mezarlık’ta toprağa verildi.