M.BURAK YALÇIN

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kurnaz, Osman Yüksel Serdengeçti’nin bütün hayatını millete vakfettiğini belirterek, Serdengeçti’nin milletin derdiyle dertlenen bir muzdarip olduğunu söyledi.

Türk Ocakları Çorum Şubesi “Edebiyat Dünyamızda Osman Yüksel Serdengeçti” konulu konferans düzenledi.

Dün akşam Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Türk-Eğitim Sen Şube Başkanı Selim Aydın, Türk Ocakları Şube Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, Çorum Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Muhammet Yavuz Ünlü, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Gül ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını Prof. Dr. İrfan Çağlar yaptı.

ÇAĞLAR: SERDENGEÇTİ, HER DÖNEMDE İDEALİSTLER İÇİN BİR ROL MODELDİR

İrfan Çağlar, Osman Yüksel Serdengeçti’nin sade, yalın, samimi, dürüst ve maskesiz bir hayat yaşadığını belirterek, “Serdengeçti düz adamdı. Hesap adamı olmadı. Tam bir fikir adamı ve idealistti. Bizler biliriz ki; dava adamları, idealistler hesap yapmazlar. Onun davasının kapsama alanında Allah, vatan, bayrak, ezan, millet vardı. Onun davası Türk-İslam Ülküsü davasının tam da kendisiydi. Nefsini, davası için ayaklar altına alan bir adamdı. Türk-İslam davasının hasbi, yiğit adamıydı. Serdengeçti, her dönemde idealistler için bir rol modeldir” dedi.

KURNAZ: DİLESEYDİ BABASININ KONAĞINDA ÇOK RAHAT BİR HAYAT SÜREBİLİRDİ

Programa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kurnaz da Serdengeçti’nin özel hayatı olmayan bir adam olduğunu, bütün hayatını millete vakfettiğini ifade ederek, “Dileseydi babasının konağında çok rahat bir hayat sürebilirdi. O ilk günkü heyecanı ile millet hizmetini son nefesine kadar sürdürdü. O, milletin derdi ile dertlenen bir muzdaripti. Merhameti büyük bir adamdı. İki pantolonu varsa birisi yoksulun hakkı diyordu. Böyle güzel bir Türk Milliyetçisi idi” diye konuştu.

‘DERGİSİNİ BÜTÜN KESİMDEN İNSAN OKURDU’

Serdengeçti’nin çıkardığı dergilerle ile ilgilide bilgi veren Cemal Kurnaz şunları söyledi: “Serdengeçti’nin her yazısı mahkemelik olduğu için tutuklanır, hapse atılır. Çıktıkça yeniden çıkarır. O devirde Büyük Doğu ile Serdengeçti dergisi tek parti iktidarını sarsan önemli iki yayın organı idi. Halk kesiminde berberi, çiftçisi, esnafı Serdengeçti dergisine sahip çıkar. Her ay bir dergi taahhüt ettiği halde yılda ancak iki sayı çıkarabildiği halde, 15 yılda toplam 33 sayı çıkarabildiği halde bu dergiye halk sahip çıkar. Bazı sayıları 2,3 baskı yapar, çok talep edilir ama ömrü hapislerde geçer. Serdengeçti esprileri, nükteleri ile de okuyucularıyla gönül bağı kurmayı başarır. “Reklam almaz, parti tutmaz” sloganı ile yola çıkar. Türkiye’nin o günkü nüfusuna, okuyucusuna baktığımızda bir sayısı 30 bin 40 bin basar. Bugün bu sayıda dergi çıkarmaz imkansızdır.”

‘TÜRKÇÜ VE İSLAMCI BİR ADAMDI’

Serdengeçti’nin Türkçü ve İslamcı olduğunu da vurgulayan Kurnaz, “Yeryüzünde bir tane Türk esir olmasın istiyor. O İslamcıdır. Yeryüzünde bir müslüman esir olmasın diye. Ziya Gökalp’in Turancılığını, Türkçülüğünü Mehmet Akif’in İslamcılığı ile birleştirmeye çalışır. O bir Safahat hafızıdır. Baştan sona ezbere bilirdi. Tam bir Akif aşığıydı. Serdengeçti, Türk milleti yok olmasın diye gece gündüz çalışan, hayatını buna adayan bir insandır. Türk milleti yok olmasın, Türk milletinin manası, değerleri yok olmasın diye yalın kılıç ortaya çıkan bir adamdır Serdengeçti” şeklinde konuştu.

Kurnaz’la birlikte programa konuşmacı olarak katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Alaattin Karaca da katılımcılara Serdengeçti’nin hayatından anekdotlar aktardı.  

Editör: Haber Merkezi