FATİH AKBAŞ
Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından hayata geçirilen “Bitki ve Hayvan Atıklarından Kompost ve Vermikompost Üretilmesi” projesi kapsamında alınan solucan gübresi üretim sistemleri ve çöp toplama aracı için teslim töreni yapıldı.

İl Özel İdaresi bahçesinde gerçekleştirilen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdürü ve Proje Koordinatörü Yasemin Çoban, projenin sadece tarımla uğraşanlara yönelik olmadığını belirterek, aynı zamanda çevreye duyarlılığının ön planda olduğunu söyledi.

Solucan gübresinin bitki ve sebze atıklarının solucanlara yedirilmesi sonucunda elde edildiğini kaydeden Yasemin Çoban, “Proje ile çevre kirliliğinin önüne geçilirken ürünlerin verimi de artıyor. Solucan gübresinin çevreye faydası kadar sürdürülebilir olması da çok önemli” dedi.

Proje kapsamında Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği’ne üye Çorum, Samsun, Tokat ve Amasya’da toplam 450 kişiyi eğittiklerini belirten Çoban, “Eğitimlerde teorik bölümün yanında solucan gübresi üretim tesislerine de gidilerek yerinde uygulama da yapıldı. Bunların içinden ise 40 kişi solucan gübresi üretim sistemlerini almaya hakkazandı. Bugün Çorum’da 10 tanesini haksahiplerine teslim ediyoruz. Her bir sistem ile birlikte 5 bin adette Kaliforniya Solucanı ve ısıölçer verilecek. Yine proje kapsamında 22 pilot okulda 44 öğretmeni bu konuda eğittik ve bu şekilde öğrencilerinde atıkların gübre olarak geri dönüşümünü öğrenmelerini sağladık” ifadelerini kullandı.

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay ise konuşmasında projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Vali Mustafa Çiftçi de konuşmasında projeyle bitkisel ve hayvansal atıkların solucanlarla gübreye dönüştürüleceğini ve böylece kimyasal gübre kullanımını azaltacağını söyledi. Vali Çiftçi, projenin hayırlı olmasını diledi.

Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği’nin sadece bu projeyi yapmadığını kaydeden Vali Çiftçi, eski İstiklal İlkokulu binası, İsmet Eker Konağı ve Mecitözü eski Hükümet Konağı gibi tarihi binaların restorasyonlarını da yaptığını belirtti.

Vali Çiftçi, “Bitki ve Hayvan Atıklarından Kompost ve Vermikompost Üretilmesi” projesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Projenin eğitim ayağında pilot okul seçilen 19 Mayıs İlkokulu, Fatih Sultan Mehmet İlkokulu, Ziya Gökalp İlkokulu, Dumlupınar Ortaokulu ve Şehit Mustafa Solak Anadolu İmam Hatip Lisesi yöneticilerine teşekkür plaketlerini Vali Mustafa Çiftçi verdi.

Tören solucan gübresi üretim sistemlerinin hak sahiplerine çöp toplama aracının ise İl Özel İdaresine teslimi ile sona erdi.