Belediye Başkanı Zeki Gül Umut Radyoda yayınlanan Beyaz Mikrofon programına stüdyo konuğu oldu.

Radyo sahipleri Meltem – Uğur Çınar çiftinin sorularını yanıtlayan Başkan Gül, “Göreve geldikten sonra kamuoyu önüne çıktığım ilk canlı yayın tecrübem. Bundan sonra inşallah belediye ile ilgili hizmet ve gelişmeleri de buradan hemşerilerimle paylaşırız” diyerek sözlerine başladı.

“Kamu yönetiminde devamlılık esastır. Başından buyana içinde yer almaktan kıvanç duyduğum tüm işler devam edecektir. Hiçbir projemiz yarı başlı kalmayacaktır” diyen Belediye Başkanı Gül sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni Stadyumu tamamlamak üzereyiz. İşin büyük çoğunluğu % 55’lik kısım bitti, ince işçiliği kaldı. Hıdırlık parkımızı Kentpark’la bütünlük arz edecek şekilde yeniden projelendirdik. Hıdırlık 37 bin 500 metrekareden oluşuyor. Çorum’un sembollerinden biri olan Hıdırlık bölgesine, oranın ruhuna yakışan bir hüviyet kazandıracağız. 80 bin metrekareden oluşan, binicilik eğitiminin verileceği, aynı zamanda hipoterapi yani atla terapinin yapılabileceği Binicilik Tesislerimizde sona geldik.”

‘ŞEHİRİ RAHATLATACAK YENİ YOLLAR AÇACAĞIZ’

Kişi başına düşen araç sayısının Çorum’da trafik yoğunluğuna sebep olduğunu belirten Belediye Başkanı Zeki Gül, “Merkezde 170 bin 280 kayıtlı araç var. Bu da nüfusa oranla büyük bir rakam. Haliyle trafik yoğunluğu oluyor. Buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunları gidermek için belediye olarak önemli çalışmalar yapıyoruz.

Şehir içinde alternatif yollar açıyoruz.  Ulu Mezarlıktan Kahraman Çavuş Caddesine,

Gazi Caddesi’nden 23 Nisan kavşağına Üçtutlar Caddesinden, Belediye yeni hizmet binasına giden yeni yollar açacağız. Otopark çalışmalarımız var. Azapahmet Cami’nin yanında, Ramazan çadırının kurulduğu bölgede  Kentmeydanı’nda kapalı otoparkımız var. Yeni Belediye Hizmet Binasının orada da bir otopark çalışmamız olacak”.

‘RESTORE EDİLEN TARİHİ KARAKOL BİNASI  ‘ÇORUM EVİ’ OLACAK’

 Programda Belediyenin yürüttüğü restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Gül, “Bu binalar şehrimize kimlik kazandıran eserlerdir. Dün ile bugün arasında sağlam bir köprüdür. Döneminin mimarisini, yapım tekniklerini, yaşam biçimini vb... birçok hususu da anlamamızı, öğrenmemizi sağlayan eserlerdir. Ve ne yazık ki şehir merkezimizde bu eserlerin sayısı az. 2 yıla yakın zaman da Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile olan işlerimizi hallettik. Veli Paşa Hanı, döneminin en önemli eserlerinden birisi. Buranın mutlaka bizden sonraki nesillere sağlam şekilde ulaştırılması lazım. 150 yıllık bir yapı (1866'da yapıldığı ve eklentiler olduğu tahmin ediliyor.) Veli Paşa Hanı KDV dahil 3 milyon 861 bin 300 TL’ye mal olan bir restorasyon. Kale Mahallemizde bulunan Eski Polis Karakolunda da restorasyon çalışmamız devam ediyor. Buradaki işin % 28’i bitti. KDV dâhil 1 milyon 233 bin 100 TL’lik çalışma yapıyoruz. Burayı bitirdiğimiz zaman şehrimizin kültürünü yansıtan bir ‘Çorum Evi’ olarak şehrimiz turizmine kazandıracağız.

‘RÜZGAR SANTRALİMİZ 5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK’

Belediye olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Zeki Gül, bu alandaki çalışmalarına ilk olarak 2013 yılında başladıklarını ifade etti. Gül, “2013 yılında Samsun ilimizin Ladik ilçesinde yer tespit çalışmaları yaptık. Burada Rüzgar Enerji Santrali kurulmasına karar verdik. Santralin kurulması için uygun olan bölge belirlendi. Belediye Meclisimizin kararı ile 65 dönümlük bir arazi satın alındı. Dört adet Rüzgar Türbini kurulmasını kararlaştırdık. Bir rüzgar türbininden üreteceğimiz enerji miktarı 3 milyon 500 bin kilovatsaat.

Dört türbinden toplam 14 milyon kilovat saat enerji üreteceğiz.  Kurulacak rüzgâr türbinleri 5- 6 yıl da kendini amorti edecek.

‘YAĞMUR SUYU VE KANALİZASYON ÇALIŞMALARIMIZ BİTMEDİ’

Başkan Zeki Gül, 2018 yılı programı içerisinde Çevreyolu’nun kuzeyinde kalan bölgelerin kanalizasyon şebekesini rahatlatacak bir çalışma yapacaklarını belirterek, “Buralarda ana taşıyıcı kolektör hattı yapacağız. İpekli Bağları ve Belediye Konutları bölgesinde, Hıdırlık, Devane, Mavral Sokaklar, Namazgah, Yeni Belediye Binasının olduğu bölge, yeni açacağımız yolların bulunduğu noktalar, Mimar Sinan ve Gülabibey Mahallelerimizde bazı noktalarda yağmur suyu ve kanalizasyon çalışmaları yapacağız” dedi.

Sosyal Belediyecilik alanında yaptıkları tüm hizmetlerin artarak devam ettiğini belirten Gül, “Hoş Geldin Bebek ve Evde Bakım Hizmetlerimiz sürüyor. Hoş Geldin Bebek projesi kapsamında bugüne kadar 17 bin 301 eve ziyarette bulunduk. Ailelerimizin en mutlu günlerine Belediye olarak şahitlik ettik. Bu yılın Şubat ayında 516 ailemize Hoş Geldin Bebek ziyaretinde bulunduk. Evde Bakım Hizmetlerimiz de devam ediyor. Bugün itibariyle 504 hanede 694 büyüğümüze evde bakım hizmeti veriyoruz. Verilen hizmetler arasında büyüklerimizin evlerinde ince temizlik yapmaktan tutun da gerekirse ve talep dâhilinde onların yemeklerini yapmaya kadar ince hizmetler var. Yaşamın her evresinde, beşikten mezara kadar belediyecilik hizmetleri baki” şeklinde kaydetti.

Kültür gezileri hakkında da açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Gül, “Tarihi mekanlara götürdüğümüz hemşerilerimizden olumlu geri dönüşler aldık. 2018 yılı içerisinde 21 bin 195 vatandaşımızı bu gezilere götüreceğiz. 3 bin 600 öğrencimizle birlikte 15 bin 120 vatandaşımız Çanakkale’ye, 4 bin 50 hemşerimiz Konya’ya, 2 bin 25 hemşehrimiz de Nevşehir İlimize bağlı olan Hacıbektaş ilçemize düzenlediğimiz gezilere katılacaklar…Önceliği gençlerimize verdik. Bu milletin geleceği olan evlatlarımızı, yine bu milletin kahramanlık destanı yazdığı topraklara uğurlayacağız. Çanakkale’nin milletimiz için, tarihimiz için çok farklı bir anlamı var” dedi.

 ‘HAYVAN PAZARINDA SON AŞAMAYA GELDİK’

Mevcut Hayvan Pazarının artık ihtiyaçlara cevap veremez hale geldiğine dikkat çeken Gül, “Burası şehir merkezinde kaldığı için hayvan ve halk sağlığı açısından önemli problemler ortaya çıkarmaya başlamıştı. Mevcut Hayvan Pazarının fiziki yetersizliğinden dolayı ticaret düzenli olarak kayıt altına alınamıyordu. Hayvan pazarının kapasitesi yetersiz kaldığı için hayvandan hayvana, hayvandan insana bulaşan hastalıklar konusunda yeteri kadar tedbir alınamıyordu. Araç park alanlarının olmaması, sosyal alanların olmaması, hem hayvan alanlar, hem de satanlar için ciddi sorunlar oluşturuyordu. İskilip yolu üzerinde şehir merkezime 4 km 2017 yılının başında ihalesini yaptığımız yeni hayvan pazarında son aşamaya geldik. 75.000 m2 alan üzerine inşa edilen Yeni Hayvan Pazarımız da 17.600 m2 alan üzerinde 3 bin büyükbaş hayvan kapasiteli ve 7.000 m2 alan üzerinde 3 bin küçükbaş hayvan kapasiteli kapalı ve açık alanlar da esnafımızın rahat bir şekilde ticaretini yapabilecek. 100 tane küçükbaş hayvan indirme rampası, 140 tane büyükbaş hayvan indirme rampası, kapalı ve açık padoklar, ahır, saman satış binası, karantina ahırı, giriş çıkış kontrol binaları, esnafımızın konaklaya bileceği pansiyon, lokanta, kafeterya gibi sosyal tesis birimleri yer alıyor” şeklinde kaydetti.

Yapımı tamamlanmak üzere olan yeni stadyum ve kent meydanı konusunda isim belirleme sürecine gelindiğinde son sözü ve kararı halkın söyleyip belirleyeceğini ifade eden Belediye başkanı Gül, “Muhtemelen halka sorarız. Kapsamlı bir anket çalışması yaparız” diye belirtti.

Başkan Gül, bu konuda Kadeş ismini şahsi olarak nasıl değerlendirdiğine yönelik bir soruya da “Ben şahsen çok sıcak bakıyorum. Ama kararı halk verecek” cevabını verdi.