Kurak geçen bir mevsim, hor kullandığımız su kaynakları ve müsriflik de birleşince suyumuza dönük kaygılarımız da zirve yaptı.

Bir damlasının bile kıymetini bilmemiz gereken suyu korumak ve geleceğimizi susuz bırakmamak biraz da bizim elimizde. 

Özellikle biz bayanlar, bu işin önemine inandığımız sürece hayatın olmazsa olmazı olan suyumuzu herkesten daha iyi koruyabiliriz. Musluktan akacak gereksiz bir damla suyu bile heder etmemek için seferber olup, önce bunun önemini kendimize sonra da çocuklarımız başta olmak üzere ailemizin tüm fertlerine anlatmalıyız. Hem de bıkıp usanmadan. 

Çocuklarımıza gereksiz su israfından kaçınmasını, diş fırçasını hazırlamadan musluğu açmanın su israfındaki çarpan etkisini anlatmalıyız. Önce kendimiz yapmalı, sonra çocuklarımıza örnek olmalıyız. 
Evlerimizdeki aç-kapa tipindeki musluklar maalesef su israfının görünmez sebepleri arasında.  Tam bir ayarı yok, dokunduğunuzda sonuna kadar açılıyor. Bu israfı önlemek için lavabonun altında musluğa bağlı olan küçük musluğa vereceğimiz ince bir ayar, nasıl açılırsa açılsın lavabo musluğundan sadece yeteri kadar su akmasını sağlar. Basit gibi gelse de küçük bir matematik hesabıyla hatırı sayılır bir tasarruf yapıldığını görebilirsiniz.

Ayrıca klozetlerin su haznelerinin hacimlerini biraz daraltmak için içerisine 0,5 litrelik birkaç tane pet şişeyi doldurup koyarsanız, her basışta 4-5 litre su kullanmak yerine, klozetiniz 2,5 litre su ile dolup sifon kendini kapatacaktır. 
Bunlar uygulanması en basit ve en akla gelenler. En azından buradan hareketle suyun önemiyle ilgili oluşturacağımız farkındalığın hayatımızın tüm alanlarına yayılacağına inanıyorum. 

Kurumaya yüz tutan barajlarımız, yarın ciddi bir susuzlukla karşı karşıya kalacağımızın en açık habercisi. Allah korusun, bugün israf ettiğimiz suları, yarın susuz kaldığımız zaman mumla ararız. Bir damlası bile heder edilmemesi gereken ve hayatımızın olmazsa olmazı su için hepimiz bugünden üzerimize düşeni yerine getirirsek, önce kendimize sonra da tüm dünya insanlığına karşı çok güzel bir harekete imza atmış oluruz.