FATİH BATTAR

Gazetemizin bugünki sayısında Serbest Kürsü olarak ayrılan ve herkese açık olan köşemizde, Çorum Mucitler Derneği Başkanı İbrahim Şahin’in inşaat malzemelerini ele alarak değerlendirdiği Köpük Tuğla başlıklı yazıya yorum yapan Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Taşkan, İbrahim Şahin’in tuğla ilgi ilgili tanımını değerlendirdi.

Çorum Mucitler Derneği Başkanı Sayın İbrahim Şahin, bilimsel bir tespitle, inşaat malzemelerinin tanımlarını yaparak, köpük tuğlanın teknik özelliklerini sıralamış. Yazıdaki tespitlerin önemli bir kısmına katılmakla birlikte, tuğla tanımındaki ifadeler özellikle bu sektörde hizmet veren ve neredeyse Çorum sanayisinin belkemiğini oluşturan toprak sanayi sektörünün temsilcilerini üzdü.” diyen Taşkan, Çorum’da bu konuda söz söylenirken, daha itinalı ifadeler kullanılmasının gerektiğine işaret etti.

Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Taşkan, konu hakkındaki yorumunda şunları söyledi; “Bir konunun bilimsel açıdan ele alınmasında itiraz edecek bir nokta elbette olamaz. Ancak, eğer ki mevzu toprak sanayi sektörü ise ve önermeler Çorum’da yapılıyorsa, tespitlerimizi iki kez gözden geçirmemiz gerekir. Tuğlanın Köpük Tuğla ile kıyasında, yıllarını bu işe veren, Çorum’un Türkiye genelinde sektörün lideri konumuna gelmesinde emeği olan, o da yetmez bugün varlığı ile gurur duyduğumuz makina sanayimizin bugünlere gelmesinde temel taşı sayılan bir sektörü, göz ardı etmeksizin değerlendirmeler yapabilmeliyiz.

Tüm bunların yanı sıra Türkiye genelindeki işsizlik oranının, Çorum’da daha düşük seviyede olmasının temelinde de toprak sanayimizin önemli katkıları vardır. Hülasa diyeceğim şu ki, tuğlanın teknik özelliklerini sıralarken, “Boşluk doldurmaktan ileri gidememiştir.” sözü sektörde hizmet veren bazı kurumları incitmiştir. İnanıyorum ki, kıymetli hocamız bu değerlendirmeleri yaparken maksadı sektörü eleştirmek, yok saymak, Çorum’a sağladığı ekonomik ve sosyal kazanımları görmezden gelmek değildi elbette. Ama böyle de anlaşılabilir ihtimali de yok değil.

Bir mesele ele alınırken, çok yönlü olarak tüm çarpanlarıyla ele alınmalı. Başka bir memlekette tuğla eleştirilebilir. Ancak Çorum’da bu değerlendirmeleri yaparken, neredeyse her iki Çorumlu’dan birisinin şu ya da bu şekilde toprak sanayisinde çalışmış olduğu, buradan edindiği kazanımın sadece aldığı yevmiyeler olmayıp, ciddi bir hayat tecrübesi olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalı. Yani diyeceğim o ki, bu sektör sadece topraktan tuğla yapan bir sektör değil, Çorum’a ruh katan bir sektördür.

Elbette ki, bu yanlış anlaşılmada kendi sorumluluğumuzu yok saymayacağız. Yazı yayınlanmazdan evvel bu ayrıntıyı fark edebilmeli, olabilecek yanlış anlaşılmaları öngörebilmeliydik. Bu sorumluluğu atladığımız için ben şahsım adına sektördeki dostlarımızdan açık olarak özür diliyorum.”

İlişkili Makale: