RECEP MEBET

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Geleneksel Kitap ve Kültür Günleri’ne konuk oldu.

‘Okur/Yazar Buluşmaları’ kapsamında Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Çorum Temsilciliği’nce organize edilen söyleşide konuşan Mete Yarar, ülke ve dünya gündemindeki gelişmeleri yorumladı.

Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Belediye Başkanı Zeki Gül, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile üniversiteli gençler katıldı.

Sunuculuğunu İkram Bulut’un üstlendiği programın açış konuşmasını TÜGVA İl Temsilcisi Kerep Ölçer yaptı.

Programda konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise Türkiye’nin içinden geçtiği süreci doğru okumak için güvenlik stratejileri ile birlikte iç ve dış gelişmeleri iyi yorumlamak gerektiğine işaret etti.

‘TEK ÇIKAR YOL MİLLİ ve YERLİ OLMAK’

Yapılan sunumların ardından kürsüye gelen Mete Yarar, “Türkiye’nin karşılaştığı problemleri aşmanın tek yolu milli ve yerli olmaktan geçiyor” dedi.

“Coğrafyamızdaki gelişmeler hepimizi birer güvenlik uzmanı haline getirdi” diyen Yarar, Türkiye’nin yerli savunma sanayi alanındaki gelişimine dikkat çekti.

Dünyada ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri anlatan Yarar, “Savunma sanayisi alanında hızlı bir çıkış yakalayan Türkiye, birilerini rahatsız etti” diye konuştu.

Afrin’i içine alan Zeytindalı Harekatı’nın ardından Türk Ordusu’nun Kandil’e doğru ilerlediğini vurgulayan Yarar, Türkiye’nin terörle mücadelede ortaya koyduğu yaklaşımın operasyonel anlamda büyük bir askeri başarı olduğuna işaret etti.

Milli hedefler doğrultusunda operasyonlar yürüten TSK’nın yerli silahlar sayesinde dışa bağımlı olmadan istediği askeri harekatı gerçekleştirdiğini dile getiren Yarar, “Bir ülke bağımsız olmak istiyorsa hem ekonomik açıdan güçlü olmalı hem de kendi silahlarını üretebilmelidir” tespitinde bulundu.

Çorumlu sanayicilerin girişimciliğinden övgüyle söz ederek askeri araçlarda da tercih edilen ‘Çorum Radyatörü’ örneğini veren Yarar, Türkiye’nin yerli sanayisinin ihtiyaçlara anında çözüm üreterek taleplere cevap verecek düzeyde olduğunu ifade etti.

‘BU MİLLETİN ASIL GÜCÜ İMANI’

Dinleyicilerin sorularını da cevaplayan Güvenlik Politikaları Uzmanı Yarar, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Bir ordunun başarısı, refleksiyle ölçülür. Şu an Silahlı Kuvvetlerimiz, taksi çağırır gibi F16 çağırıyor. Diyarbakır’dan kalkan bir jetin Suriye’deki terör hedeflerine ulaşması 14 dakika sürüyor. Afrin’de yürütülen operasyonun 57 günde tamamlanması da İHA ve SİHA teknolojisi sayesinde gerçekleşti. Türkiye, kısa sürede elde ettiği bu gelişme sayesinde birilerini gıcık etmeye devam ediyor.

Nereden nereye geldiğimizi unutuyoruz. 15 Temmuz başta olmak üzere yakın geçmişte yaşananları akıldan çıkarmamalıyız. İç ve dış tehditlere karşı mücadele veren Türkiye’nin vatandaşları olarak ya hep beraber çıkacağız ya da hep beraber batacağız. Bu yüzden Türkiye’nin karşılaştığı problemleri aşmanın tek yolu milli ve yerli olmaktan geçiyor. Bu memleketin gücü ne silahında ne parasında, herşeyin üzerinde olan imanındadır.

Yine bir sınavdan geçiyoruz. Türkiye’ye tuzak kurmaya çalışıyorlar. FETÖ’cüler, yıllarca milli ve yerli projelerin hayata geçmesini engellediler. Bu ülkeye asıl ihaneti, böylesi hayati öneme sahip projeleri engelleyerek yaptılar. Türkiye o nedenle hainlerden temizlendikçe yüklerinden kurtuluyor ve gelişiyor. Oyunları bozan Türkiye, artık oyun kuran bir ülke olma yolunda önemli adımlar atıyor. Hangi siyasi görüşten olursanız olun, bu ülkeye hizmet edenler için dua edin. Kuruluşundan bu yana vatan ve millete hizmet edenleri hayırla anmalıyız. Bu ülkenin yerli ve milli insanlarını koruyamadığımız müddetçe milli ve yerli hedeflerimiz olamaz. Geçmişte bu duyarlılığın olmadığı dönemlerde çok acılar yaşandı. Tekrar o acıları yaşamak istemiyorsak bu hususu aklımızdan çıkarmayalım.”

Konuşmasının ardından Yarar’a, Belediye Başkanı Gül ve TÜGVA İl Temsilcisi Ölçer tarafından plaket verildi. Yarar, söyleşi sonrası Kitap Fuarı’ndaki Emin Kitap ve Kırtasiye standında okurları için kitaplarını imzaladı.