Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) IPARD II - 5. Başvuru Çağrı İlanına çıkması nedeniyle İl Koordinatörlüğü tarafından merkez ve 13 ilçeye yönelik planlanan tanıtım ve bilgilendirme toplantıları tamamlandı.

TKDK’dan yapılan açıklamaya göre, çağrı ilanı sonrasında Valilik ziyaretiyle başlayan tanıtım ve bilgilendirme kampanyasında, Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi, kamu kurum ve kuruluş müdürlükleri, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları, ziraat odaları, birlikler, diğer meslek odaları ve basın kuruluşları ziyaret edildi.

İl Koordinatörlüğü birim amirleri ve uzmanlarından oluşan üç grup, Oğuzlar ilçesinden başladığı tanıtım ve bilgilendirme toplantılarını 15 Mart tarihinde İskilip ilçesinde yapılan son toplantıyla tamamladı. Toplantılara katılım sağlayan yatırımcı adaylarına 5.Çağrıda desteklenen hayvancılık ve işleme-pazarlama sektörlerine yönelik sunum yapıldı. IPARD-I ve IPARD II döneminde TKDK destekleriyle Çorum'da hayat bulan işletmelere ait görseller paylaşılarak, yatırım düşünenlere örnek işletmeler izletildi. Çağrı kapsamındaki değişiklikler ve günümüze kadar çıkılan çağrılarda edinilen tecrübelere yönelik paylaşımlarda bulunuldu. Hazırlanacak projelere yönelik beklentiler aktarılarak, katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Mevcut işletmelerinde modernizasyon düşünen yatırımcı adaylarının işletmelerinde kontroller yapılarak, çıkılan çağrıdan faydalanmalarına ilişkin tavsiyelerde bulunuldu. 
 

PROJE HAZIRLIĞINA BAŞLAYANLARA TEKNİK DESTEK VERİLECEK
Tanıtım ve bilgilendirme toplantılarına ihtiyaç ya da talep durumuna göre devam edilecek olup, bundan sonraki süreçte projesine ciddiyet kazandıran yatırımcılara teknik yönden destek verilecek.  

 

BAŞVURU TARİHLERİ ÖNEMLİ
İşletmelerin kendi elektrik enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik yenilenebilir enerji yatırımları için kapasite muafiyet belgesi başvuruları 25 Mart tarihinde sona eriyor. Çağrı kapsamında proje başvuruları 8 Nisan tarihinde başlıyor, hayvancılık sektörü yatırımları için 17 Mayıs, işleme ve pazarlama sektörü yatırımları için ise 24 Mayıs tarihinde sona eriyor. 

 

HİBE ORANLARI CAZİP
Çağrı kapsamındaki her iki sektöre yönelik olarak; yapım işleri, makine-ekipman alımları ve işletmelerin kendi elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamaya yönelik yenilenebilir enerji yatırımları destekleniyor. Aynı zamanda yatırımlardaki tüm harcamalar KDV'den ve diğer vergilerden muaf tutuluyor. Hibe oranları hayvancılık yatırımlarında %40-70 arasında, işleme ve pazarlama sektörü yatırımlarında ise %40-50 arasında değişiyor.

Bilindiği üzere TKDK, 16 Şubat 2019 tarihinde IPARD II - 5. Başvuru Çağrı İlanına çıktı. Bu çağrı ilanıyla TKDK'nın faaliyette bulunduğu 42 il için 250 milyon Avro'luk bütçe yatırımcıların kullanımına sunuldu. Her il için kullanılmak üzere ayrılmış özel bir bütçe bulunmadığından, doğru hazırlanmış ve hata içermeyen projeler sıralama kriterlerinden alacakları yüksek puana göre sözleşme imzalamaya ve destek almaya hak kazanacak. (Haber Merkezi)