HALİL ÖZTÜRK
Türkiye Büyükler Serbest Güreş Şampiyonası dün sabah yapılan müsabakalar ve öğleden sonra yapılan açılış töreni ile başladı. Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda düzenlenen açılış törenine Vali Vekili Recep Yüksel, Belediye Başkanı Zeki Gül, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Nurcan Baykam, Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, Güreş Fedarasyonu Başkanı Musa Aydın, Federasyon Yönetim Kurulu üyeleri çok sayıda daire müdürleri ile birlikte AK Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın ile şampiyonaya katılan illerin idareci antrenör, sporcular ve güreş severler katıldılar.


Çorum Belediyesi Mehteran takımının gösteri ile başlayan açılış töreni daha sonra geçit töreni ile devam etti. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından yapılan protokol konuşmaları ve plaket töreninin ardından tören sona erdi ve ilk gün yapılan müsabakalara geçildi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer şampiyonanın açılış konuşmasında bu organizenin Çorum’da yapılmasında büyük katkısı olan ve Belediye olarak sponsorluğunu üstlenen Belediye Başkanı Zeki Gül’e ve organizeyi Çorum’a veren Federasyon Başkanı Musa Aydın ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.


Eğer, böylesine önemli bir şampiyonaya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Eğer Çorum Belediyesinin  bu organizelerde hep yanlarında gördüklerini bu organizede salonunun kapılarını açan Hitit Üniversitesi rektörü ve yönetimine teşekkür etti ve şampiyonada mücadele edecek tüm kafileleri evlerine sağ salim gitmelerini başarılı olmalarını diledi.


Şampiyonanın ilk gününde üç sıklette finalistler belli oldu. 65 kiloda mindere çıkan bu yıl başından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyespor’a transfer olan Selim Kozan ilk tur maçını kazandı ikinci turda İstanbul’dan Şamil Tair Bahiç’e yenildi rakibi yarı finalde kaybedince madalya şansını kaybetti. Bu sıklette final maçında Ankara TKİ’den Mehmet Emin ile Ankara ASKİ’den Selahattin Kılıç bugün altın madalya için mücadele edecek.
74 kiloda ise Çorum Belediyesi Gençlikspor’dan İlyas Güneş ilk turda ASKİ’den İsa Demir’e yenildi rakibi yarı finalde kaybedince peresaj hakkınıda kaybetti. Bu sıklette finalde İstanbul Büyükşehir’den Fazlı Eryılmaz ile Ankara ASKİ’den Yakup Gör altın madalya için karşılaşacak.


92 kiloda Çorum Belediyesi Gençlikspor’dan Muhammet Ali ilk turda milli sporcu İbrahim Bölükbaş’a yenildi bu sporcu finale yükselince Muhammet Ali’ye repesaj hakkı kazandı. Bugün repesaj maçına çıkacak. Finalde ASKİ’den İbrahim Bölükbaş ile İstanbul Büyükşehir’den Erhan Yaymaç ile altın madalya mücadelesi verecekler,
Şampiyonada bugün 65-74 ve 92 kiloların repesaj, 61-79 ve 86 kiloların eleme ve yarı final maçları akşam seansında ise dünyapılan müsabakaların üç beş ve bir iki maçları yapılacak.

‘Güreş Türk sporunun lokomotifi’


Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ise Türk güreşine en büyük katkıyı veren iller arasında bulunan Çorum’da böylesine önemli bir organizede bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aydın güreşin Türk sporunun lokomotifi olduğunu bunun rakamlarla belirlendiğini söyledi. Tarih boyunca 1809 madalya ile güreşin en fazla madalya kazanın branş olduğunu belirten Aydın bugüne kadar olimpiyatlarda elde edilen 39 altın madalyadan 29’unun güreşde alındığını belirterek ‘Son Olimpiyatlarda kazanılan sekiz madalyadan beşini güreş branşında elde ettik. Şimdi önümüzde 2020 Tokyo Olimpiyatları var ve hedefimiz bu başarıyı ordada devam ettirmektir.
Çorum Türk güreşine sayısız şampiyonluklar kazandırmış önemli bir ilimiz. Tevfikler, Bayramlar, Emrahlar, Fatihler, Nazmiler, Mahmut Atalaylar gibi sayısız şampiyonları yetiştirmiş bir ilimiz. Ben edebiyata intikal edenlere rahmet hayatta olanlara ise başarılar diliyorum. 2019 yılının ülkemiz ve tüm insanlık için barış, kardeşlik ve sevgi dolu olmasını diliyor şampiyonada mücadele edecek tüm sporcularıma başarılar diliyorum’ dedi.

‘Kitle sporları yerine ferdi sporlara verilen önem bu başarının anahtarı’


Vali Vekili Recep Yüksel ise konuşmasında Türk sporu adına çok önemli bir noktaya dikkat çekti. Yüksek, kitle sporlarında yaşanan olumsuzlukların ardından devletin ferdi sporlara gereken önemi verdiğini ve bugün elde edilen başarılarda bu politikanın öneminin çok büyük olduğunu söyledi.
Vali Yardımcısı Yüksel, güreşin son yıllarda elde edilen Dünya ve Olimpiyat şampiyonluklarının ata sporuna verilen önemin haklılığını ortaya çıkardığını belirterek ‘Devletimiz spor politikasında değişiklik yaptı. Özellikle kitle sporlarında yaşanan olumsuzlaklar ve kötü yönetimler sonucunda ferdi branşlara daha büyük önem verilmeye başlandı. Bunun sonucunda elde edilen bu başarılarda bu politika değişikliğinin öneminin çok büyük olduğuna inanıyorum. İlimizde yapılacak olan bu şampiyonada mücadele edecek tüm sporcu idareci ve antrenörlere başarılar diliyorum organizenin Türk güreşine yeni şampiyonlar kazandırmasını diliyorum’ dedi.

‘Çorum spor kenti olma yolunda’


Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum olarak böylesine önemli bir organizeye ev sahipliği yapmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek tüm misafirlere hoş geldiniz dileklerini iletti. Türk güreşinin son yıllardaki başarı çıtasını devamlı yükseltmesinin ata sporuna büyük önem veren Çorum’da büyük sevinçle karşılandığını belirterek ‘Belediye olarak sporun her alanında gelişimi için elimizden gelen katkıyı veriyoruz.
Amatör branşlarda çok sayıda branşta ilimizi ve ülkemisi temsil etmeleri için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Çorumu bir spor şehri yapmak için sportif faaliyetlerin yanı sıra tesisleşme alanında da büyük yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Güreş’de son şampiyonumuz Fatih Erdin’in Dünya ikinciliğinin ardından önümüzdeki yıllarda daha büyük başarılar bekliyoruz. Bu organizede misafirimiz olan tüm dostlara başarılar diliyorum ayrıca organizeye katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum’ dedi.

Editör: Haber Merkezi