FATİH BATTAR
Hitit Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama Merkezi ile İlim Yayma Cemiyeti işbirliği ile düzenlenen ‘Farklı Açılardan Faiz’ konulu konferansta konuşan Hitit Üniversitei İktisadi ve İdari Bilimle Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taha Bahadır Saraç, Türkiye’nin 192 ülke arasında faizi en yüksek 15.ülke olduğunu söyledi.

Faizin yüksek olmasının ekonomik problemlerden biri olduğunu aktaran Saraç, dünyada bugün sermayenin hakim olduğu bir sistem  olduğunu ifade etti.
‘Eğer bir ülkede sermaye birikimi ve tasarruflar çoksa faizler düşük olur.’ diyen Saraç; “Faizin yüksek olması ekonomik bir problemdir. Çünkü faizin yüksek olması yatırımcıları caydırırır. BM’nin tanıdığı 192 ülke arasında Türkiye en yüksek faize sahip 15.ülke. En yüksek ülke Arjantin. Üstümüzde yer alan ülkeler Sudan, Angola, Özbekistan, İran, Lübnan gibi ülkeler. Avrupa’da ise en yüksek faizli ikinci ülkeyiz. Birinci sırada Ukrayna yer alıyor.” dedi

DÜNYANIN GELİRİ 80 KAT TRİLYON DOLAR, BORCU 244 TRİLYON DOLAR
Kapitalist ekonomilerin ayakta kalmasının üretime bağlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Saraç; “Dünyada bugün sermayenin hakim olduğu bir sistem var. Kapitalist sistemin temel mekanizması kredidir. Kredi mekanizması olmadan kapitalist sistem hayatta kalamaz. Kredi mekanizması demek bizi gelirimizden daha fazla borçlandırmak demektir. Çünkü kapitalist ekonomilerin ayakta kalması üretime bağlıdır. Şu an geldiğimiz noktada dünyanın borcu 244 trilyon dolar. Dünya hasılası ise 80 trilyon dolar. Dünyada 3 katı daha fazla borç var. Demekki kapitalist sistem bugün bize nimetler sunuyor ama bu tüm ülkelerin borçlarını artırıyor.” şeklinde konuştu 
Fazilerin negaitf olmasının da ekonominin iyiye gitiği anlamına gelmediğini dile getiren Saraç; “Japonya’da faizler şu an -%10. Dünyada faizler azalmaya başlıyor. Faizin düşmesi iyiye gidişatı göstermez. Dünya ekonomisi üretim noktasında sıkıntı içerisinde. Bunu negatif faizle aşmaya çalışıyorlar. Avrupa’da bankaya para yatırılması istenmiyor, insanların paralarını harcamaları isteniyor.” diye konuştu 

FAZLA OLAN ŞEYİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE VERSEK İNSANLAR FAİZ SIKINTISINDAN UZAKLAŞIR
Faizin iktisadi sistemden çıkmasının mümkün ama zor olduğunu belirten Saraç, İslamiyette faizin alternatifi üretildiğini ifade ederek; “Faizin iktisadi sistemden çıkması mümkün ama bir çok şeyin değişmesi lazım. İslamiyette iki tane uygulama var. Bunlardan birincisi biri emeğini, biri sermayesini ortaya koyuyor, ikincisi ise iki kişi bir iş yapıyorlar ve karlarını paylaşıyorlar. İhtiyacı olana vermemiz gerekiyor yada yardım sandıkları kurulabilir. Bizim aslında fazla olan şeyi ihtiyaç sahiplerine versek insanlar faiz sıkıntısından ve belasından uzaklaşır.” ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİM VE TASARRUF YAPMAMIZ GEREKİYOR’
Saraç, Türkiye’deki faizin yüksek olması yatırımların düşmesindeki en büyük engellerden biri olduğunu belirterek; “Üretim yapmamız, üretim yaptıkça geliri artırmamız ve tasarruf yapmamız lazım.” dedi

FAİZLİ EKONOMİK MODEL DÜNYADA GELİR DAĞILIMINI ADALETLİ SAĞLAMIYOR
Dünyada bugünkü faizli kapitalist sistemin sürekli kriz ürettiğini vurgulayan Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Karın azalması dünyayı finansal bir döneme sokar. Sermaye sahibi üretimden kar elde edemeyince paradan para kazanma yoluna gidiyor. Bu da Türkiye gibi ülkeler için çok büyük bir tehdit. Sermaye akımlarının serbest olması bizi bi dönem rahatlatıyo 2006-2013 yıllarında olduğu gibi ama bu para ülkeye gelmediği zaman sıkıntı yaşıyoruz. Dünyada 1970-2000 yılları arasında 93 ülkede para krizi yaşandı. Demekki bir hastalık var. Yani bu sistem sürekli kriz üretmeye elverişli bir sistem. Faizli kapitalist ekonomi gelir dağılımını da iyileştirmedi. IMF’nin yaptığı çalışmaya göre dünya gelir dağılım durumu uçurumu artmış. Faizli ekonomik model dünyada gelir dağılımını adaletli sağlamıyor. 

1820’de zengin ülke ile fakir ülke arasındaki gelir farkı 4.5 kat iken, 2010 yılında bu fark 80 kata yükseldi.”
Moderatörlüğünü Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur’un yaptığı panelde Hitit Üniversitesi İlhaiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Çolak ise faizin dini boyutundan bahsetti.

Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, İl Müftüsü Muharrem Biçer, İlim Yayma Cemiyeti Çorum Şube Başkanı Mustafa Tuzcu, akademisyenler, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Editör: Haber Merkezi