M.BURAK YALÇIN

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo Cho, Kore savaşında birçok Türk askerinin şehit olduğunu belirterek, Türkiye’nin her zaman kendilerinin yanında olduğunu söyledi.

Hitit Üniversitesi, “Kore Kültür Günü” etkinlikleri kapsamında bir seminer düzenledi.

Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo Cho, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, bazı dekanlar ve öğrenciler katıldı.

Programda Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dongwoo Cho “Kore-Türkiye İlişkileri” ile ilgili öğrencilere sunum yaptı.

Dongwoo Cho, Kore savaşında Türkiye'nin yanlarında olduğunu hatırlatarak, "Sovyet Rusya ile ABD anlaştı ve Kore ikiye bölündü. Kuzey Kore ve Güney Kore olarak. Kuzey Kore'ye Sovyet Rus askerleri, Güney Kore'ye ABD askerlerini gönderdi. Amaç bölünmüş olan Kuzey Kore'de Sovyet Rusya komünizm rejimi kurmaktı. Sonra Güney Kore Cumhuriyet olunca komünizm bütün Kore'yi ele geçirmek için savaşı başlattı. Bu süreçte Türkiye de dahil 16 ülke Güney Kore'ye yardım etmek için asker gönderdi. Kore savaşında birçok Türk askeri şehit olmuştur. Türkiye her zaman bizim yanımızda oldu ve olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Güney Kore ile ilgili de bilgi veren Dongwoo Cho, Güney Kore’nin çeşitli uluslararası kuruluşların lider üyesi olduğunu ifade ederek, Yaz ve Kış Olimpiyatı olmak üzere dünyadaki önemli spor etkinliklerine de ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Kore’nin internet hızında dünyada birinci olduğunu da dile getiren Cho, “Suç oranı düşük. Devlet memurlarının hizmet ve iş gücü yüksek. Gıda ürünlerinin güvenliği yüksek ve tüketim tarihine çok önem verilir. Hizmet sektöründe müşteri birinci sıradadır. Ulaşımda rahat ve çok güvenlidir. Sırada bekleme kültürü yaygındır. Eğitime çok önem verir. 213 tane üniversite vardır. Bunun 39 tanesi özel üniversitedir. Dünya üniversiteleri sıralamasında Kore’de ki üniversiteler yüksek sıradadır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi