FATİH BATTAR

Çorum’da biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin belirlenmesi projesi kapsamında, 50 köyde ‘Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Belirlenmesi Projesi’ Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldı.

Türkiye’de aralarında Çorum’un da bulunduğu sadece 7 ilde uygulanan projede Botanik Uzmanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı, Etnobotanik Uzmanı Prof. Dr. İffet İrem Tatlı Çankaya, Sosyal Bilimler Uzmanı Dr. Vahdet Özkocak, Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zekiye Ceren Alıturuk ve diğer araştırmacılar çalışmakta.

Proje geçmişten günümüze geleneksel olarak devam ettirilen sağlık (şifa amaçlı ve halk ilacı olarak değerlendirilen uygulamalar), beslenme (gıda, baharat, içecek, maya vb.) endüstriyel (boya, tekstil, yapı malzemesi, yakıt, el sanatları vb), tarım ve hayvancılık amaçlı geleneksel kullanımları içeriyor.

Proje ile halk arasında şifacı olarak adlandırılan ve geleneksel bilgileri nesilden nesile aktarılarak gelen yöntemlerin bilimsel olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Editör: Haber Merkezi