FATİH BATTAR
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Ziraat Odası ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne hibe edilen araç ve ekipman devir teslim töreninde konuşan Çorum ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak 145 köyde süt topladıklarını belirterek, toplanan sütlerin Erzurum’dan Trabzon’a kadar Türkiye’nin her yerine sattıklarını söyledi.

Çorum’da mevsimsel süt artışlarının olduğunu vurgulayan Kaya; “Kışın 50 ton olan sütümüz bu aylarda 150 tona çıkıyor. 2017 yılında göreve geldiğimizde 20 bin ton birliğimizin süt toplama kapasitesi vardı. Biz bunu 2018 yılında 35 bin tona çıkardık. Eğer biz bir köyde 200 litre süt almazsak ne ekonomiye katkı sağlayabiliriz ne de üreticiye sahip çıkabiliriz. 100 köyde toplama tesisimiz var, 45 tane daha tank alarak 145 köye hizmet götürdük. Hedefimiz ise 2 yılda 200 köye hizmet götürmek. Ahmet Sami Ceylan vekilimizin de destekleriyle üreticimizin elinde süt bırakmadık. Birliğimiz tek firma ile çalışıyordu şu anda 8 firmaya süt satıyoruz. Erzurum’dan Tarabzon’a kadar süt satıyoruz.” şeklinde konuştu

Birlik olarak üyelere artan maliyetler karşısında destek olmaya çalıştıklarını aktaran Kaya, şunları söyledi; “Göreve geldiğimiz günden bu yana bizim üreticilerimizin maliyetleri çok yüksek olduğu için çalışmalar başlattık. Üreticilerimizin kaba yem ihtiyacını gidermek için Silaj Paketleme Tesisi’ni kurduk. Ondan sonra süt maliyetlerini düşürmek için çalışmalar başlattık. Geçen yıl 1 silaj makinesi ve 2 adet traktörle 10 bin ton mısır silajı paketlenerek üyelerimize dağıtımı yapılmış ve artan maliyetler karşısında üyelerimize büyük destek sağlanmıştır.  Sayın valimizin, İl Genel Meclisi’nin, İl Özel İdaresi’nin ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün destekleriyle ikinci silaj paketleme ve yonca, ot silaj paketleme makinesinin verilmesiyle mısır silajı 2019 yılında 30 bin yapılması planmaktadır. Üyelerimizle 2019 yılı için sözleşmeli mısır ve yonca ekimi yapılmaktadır. Yonca, ot, fiğ silaj paketleme makinesiyle birlikte üyelerimize kaba yem ihtiyacını karşılamak süt ve et üretimine büyük destek sağlayacaktır. Artan keşif yem fiyatlarına karşılık kaba yem tedariki yapılarak üyelerimizin maliyetlerini düşürerek üretime destek sağlanmaktadır. Böylelikle işletmelerine 500kg, 1000 kg s,laj paketleriyle 12 ay tedariği sağlanarak istediği zaman kaba yeme ulaşımı sağlanmıştır.”

Editör: Haber Merkezi