Çorum Çölyak Derneği Türkiye’nin ilk ‘Glutensiz Şef Yarışması’nı ‘Glutensiz Üret Sağlıklı Tüket’ projesi kapsamında Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirdi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Glutensiz Şef Süleyman Engin yarışmadan önce bir konuşma yaptı ve derneğin faaliyetlerinden övgüyle bahsetti. 

Türkiye’de aşçılığa dair onlarca branş üzerinden pek çok gastro etkinlik ve yarışma yapıldığını belirten Glutensiz Şef Süleyman Engin, “Ancak bu yarışmalar arasında bugüne kadar glütensiz mutfağa dair, ciddi anlamda hiç bir etkinlik veya yarışma yapılmamıştı. Çölyak bilincinin bugünlere kadar gelmiş olması, yine çölyaklıların düzenlemiş olduğu aktiviteler sayesinde gerçekleşmiştir. Çorum Çölyak Derneği’nin ”Glütensiz Üret Sağlıklı Tüket” projesi Türkiye’de bir ilke imza atarak bu anlamda büyük boşluğu doldurdu. Türkiye’nin ilk glütensiz mutfak yarışmasının Çorum’da gerçekleşmiş olması diğer şehirler için örnek teşkil edecek bir farkındalık bilinci oluşturdu. Biz şefler olarak glütensiz mutfağa dair daha fazla projeler geliştirmeliyiz. Bu alanda çalışmalarımızı arttırmak glütensiz yaşama rahat bir nefes aldırcaktır. Bir şef olarak bu bilince sahip olmanız, glutensiz beslenenler için son derece önemli bir husustur. Glutensiz şef olmak, hayat kurtarıcı nitelikte bir deneyim olduğunu unutmayın. Zorluğu katmerli bir yaşam süreci olan çölyak hastalığı, dünyanın pek çok ülkesinde pençesinde tuttuğu insanlara zoraki ve acımasız bir diyet süreci yaşatmaktadır. Bir engellinin rampasız yokuşu çıkma girişiminde yaşadığı zorluk ne ise bir çölyaklının dışarıda yemek yemek istediğinde menü kitapçıklarında kendisine yer bulamaması da aynı şeydir. Dolayısıyla Türkiye’de çölyak dostu şef profili artmalıdır. Etkinlikler, yarışmalar, organizasyonlar ve projeler artmalıdır. Çorum Çölyak Derneği bu anlamda Türkiye genelinde çalışan çölyak derneklerine çok güzel bir örnek oldu. Dernek olarak yapmış oldukları çalışmalar diğer dernekler için rol model olması gereken çok iyi bir örnek. Başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Dernek Başkanı Fatma Müjgan Demir ise konuşmasında, “Böyle güzel bir etkinliği Türkiye’de ilk defa gerçekleştiriyor olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duymaktayız. Dernek yönetimimizle beraber çok önemli faaliyetlere imza atmaktayız. Çölyaklıların hayatını kolaylaştıracak ve beslenmelerine katkı sağlayacak glutensiz mutfak eğitimlerimizi Glutensiz Şef Süleyman Engin’in katkılarıyla çok başarılı bir şekilde yürütmekteyiz. Bu gün bir çok şef maharetlerini sergileyecek. Onları gösterdikleri bu özverili çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Çorum Çölyak Derneği olarak çalışmalarımızın değerli büyüklerimizin destekleri ile artarak devam edeceğini belirtmek isterim. Çalışmalarımıza destek olan Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi ve kıymetli eşi hanımefendi Azime Çiftçi’ye, projemizin geçmesini sağlayan AK Parti MKYK üyesi ve Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ve kıymetli eşi Ebru Ceylan’a, bizlerden ilgisini esirgemeyen ve mutfağımıza yer temini konusunda desteğini beklediğimiz Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve kıymetli eşi Feyza Aşgın’a, herzaman bize rehberlik eden İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Mustafa Bayrak’a, okul mutfağını bize açıp projemize can veren İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban ve Çorum Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Musa Akış’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Herşey çölyaklıların gönlüne göre olsun” ifadelerini kullandı. 

20 glutensiz şefin yarıştığı ve Glutensiz Pastacılık, Glutensiz Orjinal Tabak, Glutensiz Unlu Mamuller ve Glutensiz Tatlı olmak üzere 4 kategoriden oluşan yarışmada Vali Mustafa Çiftçi’nin eşi Azime Çiftçi, AK Parti MKYK üyesi ve Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın eşi Ebru Ceylan, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın eşi Feyza Aşgın , İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Glutensiz Şef Süleyman Engin ve Hitit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmeni Ülkü Menşure Solak jüri üyeliğini gerçekleştirdi.

Ayrıca yarışmaya katılan tüm glutensiz şeflere katılım belgesi verildi. Daha sonra Çorum Çölyak Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri derneğe gösterdikleri ilgi ve yarışmadaki görevlerinden dolayı jüri üyelerine  teşekkür belgesi taktim ettiler. Glutensiz ürünlerin ikram edildiği kokteyl ile organizasyon sonlandı.
Yarışmada dereceye giren isimler ise şunlar:
Glutensiz Pastacılık kategorisi : 1. Raife Muberra Özsoy, 2. Neşe Çekiş, 3. Seher Yıldırım.
Glutensiz Orjinal Tabak kategorisi : 1. Derya Köroğlu ( İskilip Dolması) 2. Fatih Sezikli, (glutensiz keşkek), 3. Gülizar Şen (zeytinyağlı yaprak sarması, glutensiz ekmek eşliğinde sos).
Glutensiz Unlu Mamuller : 1. Selver Özer ( Glutensiz Ispanaklı Çörek), 2. Eda Bozkafa (Glutensiz Su Böreği), 3. Selda Özden ( Glutensiz Islak Kurabiye).
Glutensiz Tatlı kategorisi: 1. Sedanur Köse (Glutensiz Baklava), 2.Selma Veldet ( Kıbrıs Tatlısı), 3.Mehtap Uysal  ( Islak Kek )