FATİH BATTAR

Yenilenebilir Enerji Yatırımları kapsamında Türkiye’de TKDK aracılığıyla kurulan ilk firma olan Tekin Karo GES, yaklaşık bir yıldır ürettiği elektriği devlete satıyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun verdiği hibe ile 2017 yılında faaliyete geçirilen Tekin Karo GES, Türkiye’de TKDK’nın verdiği hibe ile yapılan ilk GES projesi olma özelliği taşıyor.

Yaklaşık 1 yıldır ürettiği elektriği devlete satan girişimci işadamları Hakan Tekin, Kuntay Tekin ve İsa Tekin’in sahibi olduğu Tekin Karo GES, tesislerinin kapılarını gazetemize açtı.

TKDK’DAN 800 BİN TL’LİK DESTEK

Yaklaşık 1 milyon 250 bin liraya mal olan tesis için TKDK’dan 800 bin lira hibe aldıklarını belirten işletme sahiplerinden Hakan Tekin, güneş enerjisinden Çorum ve bölgenin tatminkar seviyede yararlandığını görünce ve Türkiye’de elektrik enerjisine duyulan ihtiyaçtan dolayı bu yola çıktıklarını anlattı.

TKDK’NIN VERDİĞİ HİBE İLE KURULAN İLK GES TESİSİ

TKDK’nın verdiği hibe ile kurulan ilk GES tesisi olduklarının altını çizen Tekin, Kurucumuz babam Kadir Tekin’in girişimiyle faaliyetlerine 1963 yılında briket ve büz üretimiyle ile başlayan firmamızı ağabeyim Ahmet Tekin ile birlikte bugünlere getirdik. Karo, kilit taşı, romba, aşıktaşı, S-taşı, bahçe ve yol bordürleri, çim taşı, oluk gibi çeşitli beton elemanları ürettiğimiz işyerimizde, 2012 yılından beridir de Çorum’da aynı zamanda bir ilk olan bims briketleri ve asmolen üretimini de gerçekleştirmekteyiz. Projemizle ilgili elektrik enerjisinin üretimine yönelik olarak yaptığımız araştırmalarda, güneş enerjisinden bölgemizin tatminkar seviyede yararlandığını görünce, ülkemizde elektrik enerjisine duyulan ihtiyacın doğal yollardan teminine katkı sağlamak ve torunlarımıza iyi bir miras bırakmak adına böyle bir yatırıma yönelmeye karar verdik. Hammaddesi Allah’tan tarafından olan, içinde işçi barındırmayan ve hareketli bir makinesi olmayan bir yatırım. Ürettiğiniz ürünü satabilirmiyim diye bir derdiniz yok. Devlet hazır bekliyor. Bütün bu şartlardan dolayı enerji sektöründe girdik. Çorum Organize Sanayi Bölgesinde yer alan fabrikamızın çatısı üzerinde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz fotovoltaik güneş enerjisi panelleriyle elektrik üretimine yönelik projemiz için yetkili mercilere başvurularımızı yaparak, gerekli izni aldık ve bağlantı anlaşmamızı yaptık. Bu sırada TKDK’nın bu türden yatırımlara destek verdiğini öğrendik. Projemizi hazırlattık, il koordinatörlüğüne sunduk ve incelemeler sonrasında kabul edildi. Yatırımımızı yılsonuna doğru tamamlayıp, elektrik üretmeye başladık.” dedi.

AYLIK 80 BİN KWH ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Tesisin 479 kW elektrik üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Tekin, Mayıs 2017 yılında kurulan tesisin ilk başlarda 15 bin kWh elektrik üretirken, bugün aylık ortalama 80 bin kWh elektrik ürettiğini söyledi.

Toplam 4 bin metrekare alan üzerine 1850 adet güneş enerjisi paneli yerleştirdiklerini belirten Tekin, yaz döneminde GES’ten 50 bin liraya varan satışlarının olduğunu kaydetti.

HEM ÜRETİCİ HEM DEVLET KAZANIYOR

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin enerji sektörü olduğunu aktaran Tekin; “Güneş enerjisine yatırım yapabilmek için önce devletten izin almak gerekiyor. Bağlantı anlaşması olmadan yatırıma izin verilmiyor.  Zamanla verimliliği düşüyor ama 7-8 yılda kendini amorti ediyor. GES’lerin iki önemli katkısı var. Devlete enerji üretiyorsun. Doğalgazımız yok, kömürümüz yok, bir güneşimiz var ama güneşi de kullanmayı bilmiyoruz. Yeni yeni GES, RES devreye girmeye başladı. Bu durumdan hem yatırımcı hem devlet kazanıyor.  Türkiye’nin cari açığında enerji sektöründeki dışa bağımlığının etkisi büyük. Ürettiğimiz elektriği devlete satarak cari açığa da ciddi katkı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ TÜKETTİĞİMİZ ELEKTRİĞİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ’

Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve çeşitli beton elemanları ürettikleri Tekin Karo Parke ve Bims fabrikalarında da çatısına GES yerleştirdiklerini belirten Tekin, “400 kw GES Çatı Uygulaması ile kendi tükettiğimiz elektriği kendimiz üretiyoruz. Temiz enerjiye az da olsa katkıda bulunmak güzel bir his.” şeklinde konuştu

Editör: Haber Merkezi