FATİH AKBAŞ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Resepsiyonu düzenlendi.

Anitta Otel’de gerçekleştirilen resepsiyonda konuşan Vali Necmeddin Kılıç, Çorum’dan hafta sonu ayrılacağını belirterek, herkesten helallik istedi.

Programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Necmeddin Kılıç, bir konuşma yaptı.

“Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. yılını kutluyoruz.  Hatırlayalım o günleri hafızalarımızı bir karıştıralım. Çok önemli bir cümle her şey bitti dediğiniz bir an. Eli silah tutan 16 yaşındaki kolej öğrencilerine kadar asker alıp harbe gönderdiğimiz bir daha geri gelmeyen annelerinin kuzusu evlatlar, orduları dağıtılmış bir ülke ve vatan toprağına saldırılmış bir ülke, elde hiçbir şey yok, silah yok, teçhizat yok hatta ekmek yok, su yok arkadaşlar” diyerek sözlerine başlayan Vali Kılıç, “Ülkede birinci dünya harbinde şehit olmamış çok az insan var. Yaşlılar var kadınlar var. Her nasılsa şehit düşmemiş subaylarımız var. Bizde bu kadar imkânsızlık ve yokluk var iken karşımızda teknolojinin son donanımlarıyla üzerimize gelen İngiltere var, Fransa var, Rusya var. Vatan toprağı işgal edilmiş, İstanbul esir, Erzurum esir ve İzmir’den Yunanlılar girmişler. Koca koca ordular var karşımızda. Bizde ne var? Çok az bir şey, artık her şeyin bittiği dediğimiz anda bir ses şunu haykırdı ve Millet hep beraber o sesi haykırdı. Ya İstiklal! Ya Ölüm! Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurmaylarımız bin bir zorluklar içerisinde yeni bir ordu kurma yoluna gittiler. Ama karşımızdaki düşmanlar çok güçlüydü. İşte her şey bitti dediğimiz anda neler oldu. Rusya’da bir ihtilal oldu. Düşmanlarımızın en büyüğü topraklarımızdan çekildi. Hatta bize yardım etti. Silah gönderdi. Fransa ve İngiltere’nin arası açıldı. Fransa, Ankara Anlaşmasıyla Misak-ı Milli sınırları içerisindeki coğrafyayı terk etti. Bize Kazan Müslümanlarından ve Hindistan’dan gelen parayla onlardan silah satın aldık. Sonrası malum Yunan orduları denize döküldü. İngiltere tek bir kurşun atmadan ülkemizden çekildi gitti” dedi.

Vali Kılıç konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunları niye anlattık? Hafızamızı niye zorladık? Birinci Dünya savaşı öncesindeki şartlar Dünya yine ülkemizi yine bu kutsal vatan topraklarını bölmek, parçalamak bizi esir etmek hatta yok etmenin planlarını yapıyorlardı. Açık açık yapıyorlardı. Bizim ihtiyacımız olan nedir? Bizim ihtiyacımız olan şudur: Bir ve beraber olmak. Devletimizin, Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın etrafında kenetlenmek birbirimizi sevmek, bizi tefrikaya düşürmek için verilecek provokasyonları görmemek. Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürdü’yle, Türkü’yle, Çerkez’iyle, Laz’ıyla tek bir nefes tek bir vücut halinde bu güne kadar durduğumuz gibi bundan sonra da durmak. Eğer birliğimizi bozmazsak emin olun yakın gelecek Türkiye Cumhuriyeti Devletine çok açık görünüyor. Orta gelecekte evlatlarımız için çok daha yüce bir devletin varlığını müjdeliyor. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın diyorum. Hepinize geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum.”

VALİ KILIÇ HAFTA SONU ÇORUM’DAN AYRILIYOR

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Mülkiye Başmüfettişliği görevine atanan Vali Kılıç, konuşmasının sonunu ise vedaya ayırdı.

Editör: Haber Merkezi