FATİH AKBAŞ

Çorum Valiliği 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle yemekli toplantı düzenledi.

Anitta Otel’de gerçekleştirilen toplantıda sırasıyla Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, AK Parti Çorum Milletvekilleri Erol Kavuncu, Oğuzhan Kaya, Ahmet Sami Ceylan ile Vali Mustafa Çiftçi konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından ise resmi kurum ve kuruluşların müdürleri kırsalda yaptıkları çalışmalar hakkında muhtarlara bilgiler verdiler.

Toplantıya merkeze bağlı köylerin muhtarları ile AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, İl Jandarma Komutanı Jan. Albay İlhan Uzunoğlu, daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Çiftçi, pandemi nedeniyle uzun zamandır muhtarlarla biraraya gelemediklerini belirterek sözlerine başladı.

Muhtarların tarihi ve köklü bir teşkilatın mensupları olduğunu kaydeden Vali Mustafa Çiftçi, “Muhtarlık teşkilatı ilk olarak Osmanlı döneminde 2. Mahmut zamanında 1829 tarihinde başkent İstanbul’da kuruldu. İlk muhtarlar atama ile göreve gelmişler ve kadılara bağlı olarak hizmet vermişler. Çünki o dönemlerde kadıların hem adalet hizmetlerini yerine getirmek hemde belediyecilik hizmetlerini yerine getirmek gibi bir görevleri vardı. Muhtarlar bundan dolayı kadılara bağlı olarak görev yapıyorlardı. 4 yıl sonra ise taşrada ilk muhtarlık teşkilatı Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde kurulmuş. Daha sonra da Osmanlı’nın tüm bölgelerinde yaygınlaştırılıyor. Bizim tarihimizin ilk seçimleri de mahalli seçimlerdir. Osmanlı zamanında muhtarları belirlemek için ilk mahalli idareler seçimleri yapılıyor. Bizim demokrasi tecrübemiz genel seçimlerden ziyade daha çok mahalli seçimlerle başlıyor. Dolayısıyla muhtarlarımız en demokratik en eski ve en kökü teşkilatın mensuplarıdır. Bugün muhtarlarımız devlet ile millet arasında köprü vazifesi görüyor. Vatandaşların taleplerini ilgili kamu kurumlarına iletiyorlar. Bizde elimizden geldiği kadar onları karşılamaya devam ediyoruz. Muhtarlara ihtiyaç azalamamış aksine artarak devam etmiştir.  Hala önemini koruyan kurumlardan bir tanesidir.”dedi.

Editör: Haber Merkezi