Hitit Üniversitesi, “27. Yılında Hocalı Katliamı” konulu konferans düzenlendi.
Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda yapılan programa konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bakan katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık, 27 yıl önce Hocalı’da katledilen Azerbaycanlı kardeşlerimizi anmak üzere programın düzenlendiğini ifade ederek Hocalı Katliamının esasında Batı’nın Müslüman Türklere yönelik savaşının bir sonucu olduğunu belirtti.
Bıyık, Ermenilerin giriştikleri katliamı Rusların desteklemesinin ve sonraki süreçte olayın bir katliam olarak nitelenmesine karşın uluslararası kuruluşlarca çözüm adına hiç bir adım atılmamasının, Batı’nın ve uluslararası mahkemelerin adeta gözlerinin, kulaklarının ve ağızlarının kapanmasının bunun açık bir göstergesi ve kanıtı niteliğinde olduğunu dile getirerek, “Dünyadaki gözlerin görmemesi, kulakların duymaması bu durumun en somut göstergesidir” dedi. 
Bıyık sözlerini programda emeği geçenlere, fotoğraf sergisinin açılmasına katkı sağlayan öğrenci konseyine teşekkür ederek tamamladı.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bakan ise tarihimizde büyük zaferlerin yanı sıra zaman zaman acıların da var olduğunu ve şanlı zaferlerimizi kutlarken acıların da unutulmaması gerektiğini belirtti. 


Hocalı’nın Karabağ’da önemli bir konumunun olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Bakan, “Varlıklarını Türk Milleti’ne borçlu olan milletin yaptıklarına bakın. Osmanlı Devleti onlara “Millet-i Sâdıka” yani “Sadık Millet” derdi. Türk Milleti çok ihanetler görmüştür” şeklinde kaydetti. 
26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Hocalı’da Azerilere karşı gerçekleştirilen katliama ve vahşete değinen ve orada yaşananların insanlık adına utanç verici bir durumun olduğunu belirten Bakan, ayrıca günümüze ilişkin olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vatan sevgisinin imandan geldiğini, vatanı olmayanın dili, dini, bayrağı ve imanı olmayacağını söyleyen Bakan, “Türk Dünyası demek adalet, barış ve huzur demektir. Vatan, bayrak sevgisi, inanç, tarihimiz ve kültürümüz bizi her zaman diri tutuyor” dedi.  
Büyük bir kalabalık tarafından dinlenen konferansın ardından, katliama ilişkin vahşetin izlerini taşıyan çarpıcı fotoğrafların yer aldığı sergi alanı gezildi.    
Programa, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Çolak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabiha Kılıç, öğretim elemanları ve öğrenciler ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi