FATİH BATTAR

Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla Türkiye genelinde hayata geçirilen kampanya, Çorum’da da uygulamalı bir şekilde anlatıldı. Vali Mustafa Çiftçi ile protokol üyeleri ve çocuklar ellerinde uyarıcı dövizlerle yaya geçidinden geçerek, öncelik yayanın mesajını verdiler.  Artık yaya geçidinden geçen yayalara yol vermeyen araç sürücülerine 488 lira ceza kesilecek.

İçişleri Bakanlığının 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla 2019 yılını 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan etmesiyle birlikte tüm Türkiye'de farkındalık çalışmaları başlatıldı. Çorum’da ‘Trafikte Öncelik Yayaların’ etkinliği kapsamında 23 Nisan İlkokulu önünde etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe Vali Mustafa Çiftçi, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Şoförler Odası Başkanı Tahsin Şahin, Taksiciler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Gayretli katıldı.

Türkiye genelinde güvenlik güçlerinin trafik kazalarını azaltmak için yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Vali Çiftçi; “2018 yılında karayolları trafik kanunda bir değişiklik yapıldı. 2019 yılında da İçişleri Bakanlığımız değişikliğe paralel olarak 2019 yılını yaya öncelikli trafik yılı olarak ilan etti. Her yıl trafik kazalarında 1700 yayanın öldüğünü düşünürsek bu projenin büyük önem arz ediyor. 2018 yılında mevzuatta yapılan bir değişikle yayalarımıza özellikle kanun gereği eğer bir kavşakta trafik ışığı yoksa, eğer orada bir trafik görevlisi yoksa o kavşakta, yaya geçidi olan yerde, okullarımızın önlerinde geçiş hakkı, üstünlüğü yayalarımıza aittir. Yani orada eğer trafik ışığı yoksa, bir okul önüyse, bir çocuğumuz veya bir vatandaşımız yaya olarak yoldan karşı ya geçiyorsa orada seyreden trafikteki araçlar durup, o yaya geçen vatandaşımıza, kardeşimize yol vermek zorundadır. Bu kanuni bir zorunluluktur.” diye konuştu


 

135 OKUL ÖNÜNDE 180 YAYA GEÇİDİNDE 400 PERSONEL İLE UYGULAMA

Sürücülerin bu konuda artık duyarlı olmasını isteyen Su, “Bu konu da bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu çerçevede de bugün bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Öncelik hayatın, öncelik yayanın sloganıyla hareket ediyoruz. İçişleri Bakanlığımız 2019’u ‘Yaya öncelikli trafik yılı’ olarak ilan etti. Bu çerçevede de biz ilimiz genelinde 135 okul önünde 180 yaya geçidinde 400 personelimiz ile farkındalık oluşturmak için bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Ben inanıyorum ki bu etkinliklerle bu farkındalığı daha da üst noktalara taşıyacağız. Sürücülerimiz özellikle mutlaka bu konuda daha da bilinçlenmiş olacak.” dedi

Konuşmaların ardından Vali Çiftçi ile protokol üyeleri ve çocuklar, ellerindeki dövizlerle yaya geçidinden karşıdan karşıya geçerek sürücüleri uyardı.