Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, Kanal 5’te, “Aydın Tufan ile Gündem Özel” programında yaptığı açıklamada, “Görev istenmez verilir mantığıyla hareket ediyoruz. Cumhurbaşkanımız devam derse devam ederiz, tamam derse baş üstüne der kendi işimize bakarız. Yeni dönemde görev alacakmış gibi projelerimizi hazırlıyoruz” dedi.
 

Çorum’u seviyorum

Aydın Tufan’ın, Belediye Başkanı Zeki Gül’e ilk sorusu Belediyecilik serüveninin nasıl başladığıyla ilgili oldu. Başkan Gül ise; “Çorum’la ilgili bir tabir vardır; “havası sert, insanı merttir”, denir. Şehrimiz için her zaman yüreğimden bir şeyler kopar. Çorum’u seviyorum. Ailecek il dışına çıktığımızda Çorum topraklarını özlüyoruz. İnsanlarını özlüyoruz. Allah ülkemize milletimize, şehrimize zeval vermesin.

Ülkemizdeki sürdürdüğü gelişimi, Türkiye’de varsa bir zenginleşmeyi şehrimize yansıtmaya çalışıyoruz. Bu gelişmeleri, şehrimize yansıtmak bizlerin sorumluğunda. Bunu yapamazsak görevimizi tam manasıyla yerine getirmiş olamayız. Bir şehrin yolu, altyapısı, sokakları düzensizse, suyu rahatlıkla içilemiyorsa, kanalizasyonu ile ilgili büyük problemleri varsa oraya yatırım yapılmaz. Biz Çorum Belediyesi olarak şehrimizi büyük yatırımlara hazırlıyoruz. Bu amaçla da önemli yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” diye cevapladı.

Gündem Özel Programında Belediyenin Çorum’da yaptığı projelerden de söz eden Zeki Gül, çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi.

Tasarruf tedbirlerimizi alıyoruz

Ülkemiz Amerika Birleşik Devletleri’nin bir nevi ekonomik savaşıyla karşı karşıyadır. Ülkemizdeki ekonomik etkilerden belediye ve Çorum halkı olarak biz de etkileniyoruz. Tasarruf tedbirlerimizi alıyoruz. Bunu halkımıza en az hissettirmek adına devletimizin çalışmaları devam ediyor. Biz de Belediye olarak bu devletimizin tedbirlerine katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Halkımızın en önemli yiyeceklerinin başında gelen ekmekle ilgili tedbirlerimizi aldık. Fırıncılar ile rekabet yaparak değil ekmek piyasasını dengede tutmak için Halk Ekmek Fabrikamızda ekmek üretimi yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi tasarruf tedbirleri alıyoruz.   

Cumhurbaşkanımız bizim için en büyük örnektir

Yaptığımız çalışmalarımızda sevgiye muhtaç herkese sevgisini gösterdiği için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bizim için en büyük örnektir. Sosyal Belediyecilikte hoş geldin bebek, evde temizlik hizmeti, engelli eğitim merkezi, gençlik merkezleri, kadın kültür ve sanat merkezleri gibi çok farklı alanlarda çalışmalarımız var. Ulu çınarlarımız başımızın tacı.

Devlet ve devletin kurumları da bu hürmeti bir biçimde göstermeli. İhtiyaç olan hizmetleri, mümkün olduğunca büyüklerimizin ayağına götürmeliyiz. Biz de Çorum Belediyesi olarak yaşlılarımızın bakımını kendi evlerinde yapıyoruz. Neye ihtiyaçları varsa yerinde tespit ediyor, hazırlıyor ve ayaklarına kadar hizmetlerini götürüyoruz. Şu an evde temizlik hizmeti verdiğimiz 536 hane var. Bu hanelerde yaşayan 712 büyüğümüzün evinde ekiplerimiz ince temizliğinden tutun da -talep etmesi durumunda yemeğini yaptıklarımız da oluyor- çamaşırlarının yıkanmasına kadar kapsamlı temizlik hizmeti verdiklerimiz var. Mültecilerimize yardımlarımız devam ediyor. Muhacirlerimize Ensar olmaya devam ediyoruz. Kıyafet yardımı yapıyoruz. Her ramazan ve kurban bayramında çocuklarımıza kıyafet yardımlarımız sürüyor. Bakıma muhtaç insanlarımızı ele eteğe düşürmeden ihtiyaçlarını gideriyor olmanın duası inşallah sadrımıza şifa olur. Onların duasını alabilmek bize nasip olduğu için ayrıca hamd ediyorum.

Engelli yavrularımız kendi evladımız görüyoruz

Engellilerimize ve onların ailelerine yol arkadaşlığı yaparak; onların önünü aydınlatmak, umutlarının, hayallerinin ortağı olmak bizim hedeflerimizden. Engelli yavrularımızı kendi evladımız gibi görüyoruz. Bu amaçla Ulukavak Mahallemizde Engelli Eğitim Merkezi inşa ettik. Engelli kardeşlerimizi bizzat evlerinden alarak topluma kazandırmak adına eğitim – öğretim faaliyetleri yapıyoruz. Kültür, sanat, spor alanında kendilerini geliştirebilmeleri için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Engelli kardeşlerimiz, katıldığı kurslarda sanat eserleri ortaya çıkartıyor, şiirler yazıyor, çok güzel işler ortaya koyuyorlar. Engelli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz olmasaydı bu kabiliyetli engelli kardeşlerimizin hiç farkında olmayacaktık. Yaptığımız bu çalışmalarla gönüllere dokunuyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi “Gönül Belediyeciliğinin” en güzel örneklerini Çorum’da gerçekleştiriyoruz.  

Güney Kore’de bu hizmetler ücretli

Geçtiğimiz günlerde Kore’nin Kardeş Belediyemiz, Gimhae şehrinin Belediye Başkanı ve beraberinde bir ekip geldi. Kültür Merkezlerimizi, Engelli Eğitim Merkezimizi tanıttık. Ücret alıp almadığımızı sordular. Hizmetlerimizi saydık. Ücretsiz olduğunu duyduklarında epey şaşırdılar. Güney Kore de bu hizmetler ücretli olarak yapılıyor. Nasıl yaptığımızı sordular. Biz Sosyal Belediyecilik alanında çok güzel işler yapıyoruz. Yüzümüzü ağartan işler yapıyoruz. Bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Engelli Eğitim Merkezi, Buhara Kültür Merkezimizdeki Rehabilitasyon Merkezimizde 430 engelli kardeşimiz eğitim görüyor.

Temizlikte Markayız

Çorum Temizlikte bir marka şehir. Teknik araç ve ekipman konusunda Çorum’u genç belediyelerden biri haline getirdik. 58 araçlık temizlik filomuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ana cadde ve büyük sokaklarımızı her gün, 14 mahallemizin bütün sokaklarını yani bütün şehri kısa bir sürede, süpürüyoruz. Haftanın 7 günü kurulan Pazar alanlarımızı birkaç saat içinde tertemiz yapıyoruz. Evsel atıkların toplanması / taşınması için şehrimizde bulunan 15. 650 konteynırın bakımını-onarımını yapıyor, yıkıyor ve dezenfekte ediyoruz. Konteynırların ne kadar zamanda dolduğu, hangi aralıklarla atıkların toplandığı gibi verilere internet üzerinden erişim sağlayabiliyoruz. Mücavir alan sınırlarımız içerisinde kalan ve bu sınıra yakın olan köylerimizin evsel atıklarının toplanması gibi hizmetlerimizi periyodik olarak yerine getiriyoruz. Su, toprak, hava gibi doğal ve hayati kaynaklarımızı kirleten atık piller, bitkisel atık yağlar, ambalaj atıkları tıbbi atıkları düzenli olarak topluyor ve lisanslı firmalara teslim ediyoruz. Yine sabahları kimse uyanmadan şehri süpürdüğümüz, süpürge makinelerimiz şehrimizde üretilen makineler. Yerli ve milli üretimimiz olan makineleri temizlik işlerimizde kullanıyoruz. Türkiye’nin en temiz şehri olmanın haklı gururunu, hemşehrilerimizle paylaşıyoruz.

2. Organize sanayi çalışmamız devam ediyor

Çorumlu sanayicilerimiz şehrimizin ufkunu önünü açan çalışmalar yapıyorlar. Çorum sanayicimiz yüzlerce ülkeye ihracat yapıyor. Çorumlu müteşebbislerimiz kendi imkânlarıyla, kendi kafa yapılarıyla düşüncelerini, ufuklarını bu şehir için gerçekleştiriyorlar. İkinci organize sanayi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Çorum’a 240 park yaptık

Şehrimizi yeşil hale getirmek için büyük parklar, semt parkları ve ağaçlık alanlar oluşturuyor, yeşili korumak için büyük gayret sarf ediyoruz. Çorum’a bu zamana kadar 35 büyük park, 185 semt parkı yaptık. 2018 yılı içerisinde yapılacak 20 yeni semt parkı ile birlikte toplam 240 parkı Çorum’a kazandırmış olacağız. Yaptığımız bu çalışmalar ile Çorum’u daha yeşil hale getirmiş olacağız.

Kentpark’ı yaşam alanı olarak tasarladık

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakından takip ettiği bir Kentpark projemiz vardı. Knetparkı bir yaşam alanı olacak şeklinde tasarladık. 212 bin 500 metrekarelik bir alanda inşa ettiğimiz parkımıza, 2 bin 600 adet yetişmiş geniş yapraklı ve 1.500 tane de yetişmiş ibreli ağaç olmak üzere toplam 4 bin 100 adet yetişmiş ağaç dikimi yapıyoruz. Daha yeşil bir görünüm için de 70 bin çalı dikimi yapıyoruz. Bu çalışmamız sürüyor. 24 bin metrekarelik bir alanda biyolojik arıtma özelliğine sahip yapay bir gölet bulunuyor. Yapay gölette devam eden çalışmaların da hemen hemen sonuna geldik. Çorum parklar ve yeşil alanlar konusunda çok büyük bir mesafe kat etti. Yeşil bir şehre dönüştük. Bu çalışmalara ilave olarak 2018 yılının bu ayına kadar 40 bini aşkın yetişmiş fidan dikimi yaptık. Yetişmiş fidan dikimiyle ilgili çalışmalara devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştireceğiz.  

Çorum’u tanıtmak için bize büyük görevler düşüyor

Vatandaşlarımızın Çorum’a gelmesi, Çorum’un güzelliğine tanıklık etmesi şehrimizin güzelliklerini keşfetmesi için de ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Yaylalarımızı, doğal güzelliklerimizi, tarihi ören yerlerimizi, kanyonlarımızı tanıtmada bizlere büyük görevler düşüyor. Önümüzdeki süreçte önemli çalışmalar yaparak şehrimizi tanıtımla marka değerini yükseltmeyi hedefliyoruz.

Şehrin tanıtımı için kullanılan argümanlardan birisi fuarlardır. Çorum’a ulusal ve uluslararası manada önemli ziyaretçiler geliyor. Fuarlara katılmak Çorum’un tanıtımı açısından önemli. Leblebi şehrimizde işlendikten sonra değer kazanıyor. Şehrin tanıtımında sportif başarılar, sanayimiz, yöresel ürünlerimiz ile marka değeri oluşturarak şehrimizin marka değerini yükseltecek çalışmalar yapmalıyız. Çorum Dünyanın Merkezi’dir. Dünyanın merkezini görmek isteyenleri Çorum’a bekliyoruz.

Tarihimize sahip çıkıyoruz

Şehrimizde geleneksel Türk mimarisi özelliklerini taşıyan az sayıda eser yer almaktadır. Az sayıdaki bu mimari örneklerin yeniden ayağa kaldırılması için de çalışmalar yapıyoruz. Eski polis karakolu olarak da bilinen tarihi binayı yeni dönemimizde restore ederek turizme kazandıracağız. Ayrıca, buna benzer sürpriz başka çalışmalarımız da var. Güpür Hamamı, Dikiciler Arastası, Kale, Ayakkabıcılar Arastası ve şehrimize kimlik kazandıracak diğer tarihi yapıların restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Mülkiyeti şahıslara ait olan tarihi binaların da mülk sahipleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüterek restore çalışmalarına katkı sağlayacağız. Geçmişini unutan, geçmişinden ders almayan bir nesil geleceğine yön veremez. O yüzden tarihimize, tarihi yapılarımıza sahip çıkma yönünde gayret ediyoruz.

Hemşehrilerimizin her zaman yanındayız

Gençlerimize, hanım kardeşlerimize, engellilerimize yönelik çalışmalarımızla hemşehrilerimizin her zaman yanındayız. Çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe en güzel şekilde hazırlamak, hanım kardeşlerimizi sosyal ve ekonomik hayatın içinde daha etkin kılmak istiyoruz. Aile Eğitim Merkezimizde, ailelerimize desteğimiz sürüyor. Daha güçlü ailelerin varlığını ve buradan daha güçlü toplumun inşasını sağlamak istiyoruz. 6 mahallemizde kültür merkezimiz çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Yılda 10 bin hanım kardeşimiz ve gerek mahallelerimizde inşa ettiğimiz gerekse tamamen hanım kardeşlerimize tahsis ettiğimiz Velipaşa Kadın Kültür ve Sanat Merkezimizden faydalanıyor. Her yıl ortalama 5 – 6 bin gencimiz Gençlik merkezlerimizdeki kurslarımıza kayıt yaptırıyor. Buralarda akademik, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda açtığımız kurslara katılıyorlar. Kuruluş amacımızı hayata yansıtmak bakımından üzerinde hassasiyetle durduğumuz hizmetlerimizden birisi de “Değerler Eğitimi Kursları”dır. Değerler eğitimiyle ilgili faaliyetlerimizi sadece şehrimizle sınırlı bırakmıyoruz. Saygı, vatan sevgisi, sorumluluk gibi değerler eğitiminin konularıyla ilgili alanlarda ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenliyoruz.

Gençlerimize yönelik diğer bir çalışmamız ise kültür gezileri. Gençlerimizi, evlatlarımızı ecdadın emanetine sahip çıkma bilincini güçlendirmesi için Çanakkale, Konya gibi şehirlerimize geziler düzenliyoruz. Şehrimizdeki lise birinci sınıfta okuyan, öğrencilerimizin tamamını Çanakkale’ye götürdük. 25 bin vatandaşımız bu gezilere katıldı. Hepsi de memnuniyetini ifade ediyor. Bu memnuniyetin ifadesi de bizleri sevindiriyor.  

Şehrimize 40 Z Kütüphane kazandırdık

Gençlerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kendilerini geliştirmeleri için şehrimizdeki 55 okulumuzda bulunan Z Kütüphanelerimizin 40 tanesini Çorum Belediyesi olarak biz yaptık. Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. 40 okulumuzun Z Kütüphanelerinin ihtiyacı olan 88 bin kitabı da Belediye olarak biz temin ettik. Belediye olarak oluşturduğumuz okuma gruplarımızda çalışmalarına devam ediyor.

Efsane Çorumspor

Sporun içerisinde birisi olarak, sporu her zaman destekliyorum. Amatör sporlarda yaklaşık 2500 sporcumuz kulüplerimizde çalışmalarını sürdürüyor. Her ilin, herkesi kucaklayacak şekilde bir takımının olması güzeldir. Çorum Belediyesporumuzun ismi Çorumspor olarak değiştirilmesi ve şehrin takımı haline getirmek için çalışmalar sürüyor. Takımımızı daha üst liglere çıkartmak için hemşehrilerimizle el ele vereceğiz. Bu birlik ve beraberlik neticesinde takımımızı bir süt lige  taşıyacağımıza inanıyorum.

Toplu taşımada konfor

Çorum Belediyesi olarak şehrimizdeki trafik sorunlarının ve kent içi ulaşımının daha rahat ve kalıcı şekilde çözülmesi için projeler hazırlıyor ve önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu nedenle toplu taşıma araçlarımızı yeniledik. Hemşehrilerimizin özellikle yaz ve kış günlerinde rahat etmesi için klimalı duraklar yerleştirdik. Yerleştirdiğimiz bu klimalı duraklardan vatandaşlarımız oldukça memnun.

Sokak hayvanları bizlere emanet

Bizim inancımızda kültürümüzde “Merhamet etmeyene merhamet edilmez” düsturunca sokak hayvanlarımıza klimalı barınaklar yaptık. Barınağımızda toplanan hayvanların gerekli tedavilerini yapıyoruz. Sokak hayvanları için klimalı barınaklar inşa ettik. Hayvanlar yazın sıcak günlerinde kış mevsiminde de soğuktan koruyor. Bir bakıma hayvanlarımızı misafir ediyoruz. Hayvanları sevmeyen, onlara işkence eden eziyet edenin insanları da sevmediğimizi belirtmek isterim. Hayvan Barınağımızı, isteyen herkes sabah 8’den akşam 5’e kadar ziyaret edebilir.

Kapalı açık otoparklar yapıyoruz

Şehir içi trafiği rahatlatabilmek için öncelikle Gazi ve İnönü Caddelerinin kenarlarındaki otopark kamulaştırmalarını tamamlayıp, şehrimize kapalı otoparklar kazandırmaya devam edeceğiz.

Belediye hizmetlerimiz tek çatı altında toplanacak     

Halen kullandığımız Belediye Hizmet binamız artık ihtiyaca cevap vermiyor. Belediyemizin hemşehrilerimize daha hızlı ve daha kaliteli hizmet verebilmesi amacıyla yeni hizmet binamızın yerini düzenlediğimiz anketle hemşehrimize sorduk. Hemşehrilerimizin tavsiyesine göre de Akşemseddin Camii karşısında Belediye Hizmet binamıza başladık. Büyük bir kısmını tamamladık. Belediye Hizmet binamızla birlikte belediye birimlerindeki fiziki dağınıklığı da giderip hemşehrilerimizin hizmetlerimize en kısa sürede ve kolayca ulaşabilmelerini sağlamış olacağız.

Kendi enerjimizi kendimiz üretiyoruz

Ülkemiz elektrik üretimimizin büyük kısmını, doğalgaz dönüşümünden elde etmektedir. Vizyoner belediyecilik anlayışımızın eseri olarak hem belediye kaynaklarımızı daha iyi kullanmak hem de yenilenebilir bir enerji kaynağından üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak düşüncesiyle 4 adet ve birer megavatlık rüzgâr türbinlerinin montajını gerçekleştirdik. Enerji üretimine başladık. Rüzgâr Enerji Santralimizde Nisan ayında başladığımız test üretimleri de dâhil olmak üzere toplam 3 milyon 894 bin 119 kilovatsaat enerji üretimi yaptık.

Katı atık bertaraf tesisi kurduk

Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerimizin faaliyete girmesiyle şehrimizde vahşi depolama sisteminden, düzenli depolama sistemine geçtik. Vahşi depolama sistemi çevre temizliği ve sağlığı açısından olumsuz etkiler ortaya koyan bir sistem. Vahşi depolama sistemi dediğimiz sistemde yer altı sularının kirleniyor, çevre kirleniyor, insan ve diğer canlıların sağlığını tehdit oluşturan hayati durumlar ortaya çıkabiliyordu. Biz de şehrimizde düzenli depolama sistemine geçtik ve Katı Atık Tesisleri inşa ettik. Burada atıklar nihai olarak imha ediliyor. Vahşi depolama alanlarını ıslah ettik. Bu yüzden büyük ölçüde haşere oluşumuna engel oluyoruz. Yer altı suların kirlenmesinin, çevreye kötü koku yayılmasının, atıkların rüzgârla etrafa yayılıp çevreyi kirletmesinin de önüne geçmiş olduk. İmha edilen vahşi depolama alanlarının üzerini yeşillendirerek ağaç dikme çalışmalarımız devam ediyor. Sadece il merkezimizin değil birçok ilçe ve beldelerimizin atıklarla ilgili sorununu tamamen çözmüş olduk.

15 bin kişilik stadyum yapıyoruz

İhtiyaca cevap veremez hale gelen mevcut stadyumun yerine modern 15 bin kişilik tamamı kapalı tribünlü bir stadyumu şehrimize inşa ediyoruz. Çevre yolunda yapımı devam eden ve etrafıyla birlikte 72.000 m²’lik bir alana sahip olan yeni stadyumun zemin alt yapısı bitti. Önümüzdeki günlerde çim serme işlemi başlayacak. Ligin 1. yarısını Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı’nda tamamlayacağız. 2. yarısında ise yeni stadyuma geçmeyi hedefliyoruz.

Mahalle spor salonları gün sayıyor

Spor alanında önemli yatırımlar yaptık. Bu yatırımlarımızın hedeflerinden biri de in­san­la­rı­mı­zın spor yap­ma imkânı bu­la­bi­le­ce­ği, spo­ru ya­şam bi­çi­mi ha­li­ne ge­ti­re­bi­le­cek­le­ri mekânla­rı şeh­ri­mi­ze ka­zan­dır­mak­tı. Biz de Ço­rum Be­le­di­ye­si ola­rak, şeh­ri­mi­ze kü­çük­lü – bü­yük­lü çok sa­yı­da te­sis ka­zan­dır­dık. Ka­zan­dır­ma­ya de­vam edi­yo­ruz.  Ulukavak ve Kale Mahallelerimize mahalle spor salonu inşa ediyoruz. İnşaatlarımız tamamlandı. İçerisinin tefrişat çalışmalarına başladık.

4.840 kişilik spor salonu yapıyoruz

Belediyemiz tarafından İskilip yolu kenarında inşa ettiğimiz 4 bin 840 kişilik, 25 bin metrekare alana sahip Spor Salonu’nun % 80’i tamamlandı. Spor salonumuz, basketbol, voleybol ve hentbol müsabakalarının gerçekleşebilmesi için, uluslararası standartlara uygun ölçülerde yapıldı. Spor yapılan mekânın zemini önemli.  Bu yüzden biz de salon zemine FİBA onaylı ahşap parke yapıyoruz. Salon içerisinde farklı boyutlarda 7 antrenman sahası bulunuyor.  Antrenman sahaları, soyunma – giyinme odaları, rakip takım soyunma – giyinme odaları, basın açıklama odası, teknik hacimlerin tamamı zemin katta yer alıyor. İnşallah yılsonuna çalışmaları bitirip, Genlik Spor Genel Müdürlüğüne devri yapıldıktan sonra hizmete açacağız. Belediyemizin şehrimize kazandırdığı bu eser, uzun yıllar sporumuza, sporcularımıza hizmet verecek.

Çorum Belediyespor’a muhteşem bir tesis kazandırdık

Futbol, ülkemizde olduğu gibi şehrimizde de spor dalları içerisinde özel bir yere sahip. Hemen her şehrin hatta birçok ilçenin bir futbol takımı var. Bizim de 1967 yılından beri bir futbol takımımız var. Bu takım uzun yıllar kendine ait bir tesise sahip olamadı. Şehrimiz futbolu adına bu alanda tesis eksiğini giderdik. Çorum Belediyespor’a muhteşem bir tesis kazandırdık. İnşallah bu tesisimiz Çorum futboluna önemli başarılar kazandıracaktır. Türkiye’nin sporda lokomotifi olan illerinden birisi olmak için gayret sarf ediyoruz. Aynı zamanda Çorum’u bir spor kenti yapmak gibi iddiamız ve vizyonumuz var. Amatör kulüplerimizle temas halindeyiz. Salonlar açtık, çok sayıda tesis yaptık. Çorum için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz.

Sağlık Müdürlüğü binasının yıkımı onaylandı

Çorum’un yıllardır özlemle beklediği çalışmalardan biri de Kent Meydanı yapılmasıydı. Meydanlar şehirlere kimlik kazandıran eserlerdir. Valilik önünü park haline getirdik. Eski Adliye Binasını, Tekel Binası ve İl Özel İdaresi Binası yıktık. Yeni yerine taşınan Sağlık Müdürlüğü Binamızın da yıkım onayını aldık önümüzdeki günlerde yıkımını gerçekleştireceğiz. Şehrimize yaklaşık 25.000 m2’lik bir meydan kazandırmış olacağız. Ayrıca, meydanın altına 350 araçlık yer altı otoparkı yaparak bölgenin otopark ihtiyacını da büyük oranda giderdik.

 

Çorum hayvancılığın merkezi oluyor

Şehrimize, yeni ve modern bir hayvan pazarı yaptık. Mevcut hayvan pazarı oluşturduğu görüntü kirliliği ile şehrimize yakışmıyordu. Yeni yaptığımız hayvan pazarıyla çiftçilerimizin burada her türlü ihtiyacını gidereceğimiz gibi Çorum hayvancılığı ilerleyen dönemde inşallah, hayvancılığın merkez noktası olacak. Ayrıca aynı kompleksin içerisine bir de mezbaha inşa ediyoruz. Yakın zamanda onunda açılışını gerçekleştireceğiz.

Ata sporumuzu yaşatacağız

Ata sporumuz biniciliği yeni nesillere öğretmek ve bu geleneği devam ettirmek için inşa ettiğimiz Binicilik Tesisimizi tamamladık. Sporu toplumun her kesimine yaymak için farklı farklı projeleri hayata geçiriyoruz. Ata sporumuz olan binicilik de bu sporlardan bir tanesi. Binicilik sporunun yaygınlaştırılması için şehrimize uzun yıllar hizmet verecek önemli bir tesis kazandırdık.

Sportif alanda da geleneklerimize, örf ve adetlerimize uygun yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda desteklenmesi gereken en önemli spor dallarından birisi de ata sporumuz olan biniciliktir. Hemşehrilerimizi binicilik sporuyla tanıştırmak, at sevgisini çocuklarımıza kazandırmak ve bunlarla birlikte bu sporun tesisini inşa etmek Binicilik Tesislerimizin yapımına başlamıştık. Binicilik sporu, hemen her yaşta insanın yapabileceği bir spor. Binicilik Tesislerimizden fiziksel zihinsel veya duyusal sorunu olan kardeşlerimiz, dezavantajlı gruplarımız da faydalanacaklar. Bir anlamda toplumun tüm kesimlerine sosyal hizmet verecek olan bir tesis.

15 Temmuz’u unutmayacak, unutturmayacağız

Temmuz hain darbe girişimini unutturmamak için Şehitler Müzesi inşa ettik. Müzemizin açılışını 15 Temmuz’un ikinci yıl dönümünde gerçekleştirdik.

2 katlı olarak inşa edilen müzemizin her katı 800 m2 olmak üzere toplam 1600 m2 kapalı alana sahip. Giriş katta sergi, sinema salonu ve kafeterya var. Üst katta ise idari bölüm, mescit ve misafir odaları yer alıyor. 2. katta is 12 Çorumlu şehidimiz ve Şehit Ömer Halisdemir’in heykelleri ve özel eşyalarını sergiliyoruz.  15 Temmuz Şehitler Müzemizi yapmamızdaki asıl amacımız istiklâl ve istikbalimize yapılan saldırıyı unutturmamaktır. “Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı, İstanbul’un Fethi, Malazgirt Zaferi bizim için ne kadar önemli ve anlamlı ise 15 Temmuz’da o kadar önemli ve anlamlıdır. 15 Temmuz gecesi darbe girişiminin seyrini değiştiren Çorumlu Şehitlerimiz ve Ömer Halisdemir’in aziz hatırasını yaşattığımız müzemiz, her geçen daha fazla ziyaretçi akınına uğruyor. Vatandaşlarımız, o gece memleketimize ve milletimize nasıl bir tuzak kurulduğuna müzemizde, yakından şahit oluyor. Müzemize gösterilen yoğun ilgi, şehitlerimizin asla unutulmayacağının önemli bir işaretidir.

Esnafımızla el ele gönül gönüle çalışıyoruz

Çorum’umuzun önemli kentleşme problemlerinden biri de Aşağı Sanayi Bölgesidir. Artık o alanda gerek fiziki sebepler gerekse şehircilik açısından esnaflık yapmak imkânsız hale geldi. Bunu her fırsatta söyledik. Esnafımız için uygun çözüm arayışını da yine biz yaptık. Bunun için esnafımızla işbirliği içinde 162 dükkânı yaparak sahiplerine teslim ettik. 440 dükkânlık ikinci etabın da inşasını tamamladık. Aşağı Sanayi bölgesi esnafımız öncelikli olmak kaydıyla 600'den fazla esnafımızı uygun koşullarda dükkân sahibi yapmış olduk. Esnafımızla el ele vererek şehrimiz için güzel çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

Mahallelerimize Kur’an Kursu yaptık          

Dinimiz İslam, Peygamberimize "OKU" emri ile vahyolunmaya başlanmıştır. Biz de buradan ilham alarak, herkes Kur’an-ı Kerim okumayı öğrensin istiyoruz. Bu amaçla her mahallemize, öncelikle 4-6 yaş çocuklarımızın, sonrasında mahalle sakinlerinin istifade edebileceği Kur'an Kursları yaptık.

Geleneksel mimari ile mahalle mescitleri yaptık

Mahallelerimize geleneksel mimarimizin izlerini taşıyan ahşap ağırlıklı mahalle mescitleri inşa ettik. Cami yaptırma ve yaşatma dernekleri tarafından yaptırılan camilere de yardım etmeye devam ediyoruz.

Yeni döneme yeni projeler

Belediye Başkanı Zeki Gül yeni dönemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Gül, “Görev istenmez verilir mantığıyla hareket ediyoruz. Cumhurbaşkanımız devam derse devam ederiz, tamam derse baş üstüne der kendi işimize bakarız. Yeni dönemde görev alacakmış gibi projelerimizi hazırlıyoruz.

Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, yeni dönem projelerinden bazıları ise şöyle açıkladı;

İçerisinde konferans, söyleşi salonları olan çok amaçlı Çorum Kültür Merkezi Projesi, Ulu çınarlarımızın sağlık, sosyal ve beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı Yaşlılar Köyü Projesi üzerinde çalışmalarımızı tamamladık. Osmancık Yolu ile Burun çiftlik arasında yeni ring yolu açmak istiyoruz. Şehir içi sanayi alanlarının şehir dışında taşınma işlemlerinin tamamlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Milönü Caddesi ve Cengiz Topel Caddesi arasında yeni yollar ve imar çalışması planlıyoruz. Erzurum Dede, Eski Akıncı Kışlası ve Atış Alanında 8 bin konutluk imar çalışmasının yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Akşemseddin Yer Altı Otoparkı ve meydan düzenlemesi, Karakeçili ve Eski Emniyet Müdürlüğü arkasında çok katlı otopark çalışması, Abide kavşağına tünel geçiş projesi gibi şehrimi için hayati projelerimiz var. Bütün kavşaklarımızı akıllı kavşağa dönüştüreceğiz. Duraklarımızın tamamını akıllı durağa dönüştüreceğiz. Engelliler için mor taksi uygulamasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Çorum Bilim Merkezi Kampüsü yapmayı düşünüyoruz. Bizim olmazsa olmaz projelerimizden olan arastayı tarihi dokusuna uygun olarak restore edeceğiz. Sahabelerimizi tanıtmak için Hıdırlık’ta sahabelerin metfun olduğu alanda bir düzenleme yapacağız. Projelerimizle ilgili yakında bir toplantı düzenleyerek detaylarını hemşehrilerimizle paylaşacağız. Cenabı hak ne takdir ederse o tecelli eder. Nasip olursa bu projelerimizi şehrimize kazandıracağız. Şehrimize kim bir oy daha fazla kazandıracaksa o değerlendirilmelidir. Biz gönül belediyeciliği yapmaya devam ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi