M. BURAK YALÇIN

Hitit Üniversitesi (HİTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Kültürel Devamlılık Açısından Yerel Basının Önemi’ konulu panel gerçekleştirildi.

Abdulkadir Ozulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Meral Demiryürek ve Dr. Öğretim Üyesi Nermin Atila’nın üstlendiği panele Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Mehmet Yolyapar, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen konuşmacı olarak katıldı.

OZULU: ÇORUM’DA İLK GAZETE 1921 TARİHİNDE BASILDI

İlk olarak konuşma yapan Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu, Çorum’a matbaanın 1921 yılında geldiğini ve ilk gazetenin 1 Mayıs 1921 tarihinde çıktığını söyledi.

Çorum’un ilk gazetesinin adının Çorum Gazetesi olduğunu da ifade eden Abdulkadir Ozulu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Matbalar Anadolu’nun fazilet adalarıdır diyor Atatürk. Fazilet adasının arkasındaki açılımı yapacak olursak, mücadele adalarıdır, kudret adalarıdır şeklinde açıklama yapmak mümkündür. Çünkü milli mücadelenin Anadolu isyanı bu gazetelerin alevlendirdiği fikirlerle, biçimlendirmelerle, birlikteliklerle meydana gelmiştir.

‘ÇORUM GAZETESİNİN 221 SAYISINI OSMANLICADAN LATİN ALFABESİNE ÇEVİRDİM’

Çorum’un ilk gazetesi Çorum Gazetesi’dir. 1921’den 1926 yılına kadar yayınlanmış olan Çorum Gazetesi’nin 221 sayısını Osmanlıcadan Latin alfabesine bire bir hiçbir satırı, sayıyı atlamadan tercümesini yaptım. 3 bin 300 sayfalık kitap haline getirdik. Çorum’a yapılan en büyük hizmetim budur.”

YOLYAPAR: HER ZAMAN ÇORUM’A BİRŞEYLER KAZANDIRMANIN MÜCADELESİNİ VERDİM

Meslekte 50’nci yılına girdiğini ve ilk Çorum Ekspres Gazetesinde muhabirliğe başladığını kaydeden Çorum Haber Gazetesi Kurucusu ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Mehmet Yolyapar ise yerel gazetecilik anlayışını şu sözlerle anlattı: “Benim yerel gazetecilikten anladığım şudur. Elbette herkesin bir görüşü vardır. Kendimi hep Atatürkçü, laik, çağdaş çizgide niteledim. Bizim görevimiz Çorum’a bir şeyler kazandırmaktır ve bunun mücadelesini vermektir. Hep bunun çabasında olduk.

‘BİZİM GÖREVİMİZ KAMUOYU OLUŞTURMAK’

Yerel basının görevinin kamuoyu oluşturmak olduğunu da vurgulayan Mehmet Yolyapar, “İktidar yöneticilerine hep şunu söyledim. Bizim görevimiz kamuoyu oluşturmak. Yaptırım gücümüz yok ama siz bundan istifade etmelisiniz. Vatanperverseniz, gazetenin açtığın yoldan sizde gideceksiniz memleketin ihtiyacı olan hakkı olan şeyleri koparacaksınız. Benim gazetecilik anlayışımız hep bu oldu. Yaşadığımız bölgeye, yerele elimizden geldiği katkıyı vermeye çalıştık. Siyasiler eğer havalimanında ayak diremese idi oda şimdi olurdu. Çorum sanayi kenti olacaksa havalimanı olmazsa olmazdır” dedi.

ERZEN: ERTEKİN VE OZULU ÇORUM KÜLTÜRÜNE ÇOK DEĞERLİ ÇALIŞMALAR YAPTI

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen de Eşref Ertekin ile Abdulkadir Ozulu’nun Çorum kültürüne çok değerli çalışmalar yaptığının altını çizdi.

‘ÇORUM HAKİMİYET VE ÇORUM HABER TÜRKİYE’DE 1050’DE 5’İNCİ VE 6’NCI SIRADA’

Basın sektöründe 30 yılı geride bıraktığını belirten Şevket Erzen, Çorum Hakimiyet ve Çorum Haber’in Türkiye’de ilk 6’da olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de 1050 yerel gazete çıkıyor. İstanbul, İzmir, Ankara hariç. Fiili satış sırasına göre Çorum Hakimiyet ile Çorum Haber 1050 gazete arasında ilk altının içinde. Bu gazetelerimiz ile çok şeyler yapıldı. Bunları yaparken de tek başımıza yapmadık, birileri ile yaptık” diye konuştu.

‘KÜLTÜR AKTARIMINI YAPARKEN ALT YAPIYI DA OLUŞTURMAMIZ LAZIM’

Erzen, konuşmasına şöyle devam etti: “Gazetemi içinde kültür aktaracak şekle getirmişsem, Çorumla ilgili çalışanlara kaynak teşkil edecek şekle getirmişsem Abdulkadir hocamın, Ethem Erkoç hocamın, Daver hocamın, Şakir hocamın çalışmalarından dolayıdır. Kültür aktarımını geçmişten günümüze, günümüzden ileriye aktarmaya çalışırken birde alt yapı oluşturmamız lazım. Gazeteci arkadaşlarımızın da dolu dolu olması lazım. Cemiyet olarak bizde meslektaşlarımıza çeşitli eğitimler vermeye çalıştık. Öykü, karikatür, fotoğraf yarışması düzenledik. Yarışmaların sonucunda 4 tane fotoğraf kulübü kuruldu. Öykü’de 1. olan Şahin Örgel arkadaşımızın devlet tiyatroda oyunları oynanıyor.”

DEMİRYÜREK: ÇORUM KENT KÜLTÜRÜ OLARAK ANADOLU’DA TEK ÖRNEĞİZ

Panelin kapanış konuşmasını yapan Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Meral Demiryürek de Çorum’un kent kültürünü fakültelerinde okutmaya devam ettiklerini söyleyerek, “Abdulkadir hocamız, Şevket Erzen ve Mehmet Yolyapar bir kültür değeridir. Bu kültür değerlerimizi genç nesillerimizle bir araya gelerek ancak devamlılığının sağlanabileceğini düşündük. Çorum kent kültürü olarak Anadolu’da tek örneğiz” ifadelerini kullandı.

Programda bazı öğretim üyeleri ve öğrenciler de hazır bulundu.

Soru-cevap kısmının ardından da program sona erdi.