FATİH BATTAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde illerin müze ve ören yerlerini ziyaret eden kişi sayılarını açıkladı. Çorum’da müze ve ören yerlerini geçtiğimiz yıl 84 bin kişi ziyaret ettiği açıklandı. Bu sayının üzerine bir iki kelam da biz yazalım dedik. Bundan iki yıl önce 120 bine yaklaşan ziyaretçi sayısı 2 yılda ne oldu da 84 bine kadar düştü.

Her yıl giderek artması gereken turist sayısı, maalesef giderek düşüyor. Biz buna şaşırdık mı? Hayır. Çünkü turizm ile ilgili Çorum’da senelerdir hiçbir şey yapılmıyor. Her ilin kendine özgü bir kültürü var ve bu kültürü kullanarak festivaller, kültür etkinlikleri düzenliyor ve insanlar bu düzenlenen festivallerde hem hoş vakit geçiriyor hem ilin tanıtımına büyük katkı sunuyor. Çorum’da nedense yıllardır turizm ile ilgili hiçbir atak yok. Eskiden bir Hitit Fuar Festivalimiz vardı. Bir hafta süren festivalde insanlar hem eğleniyor hem de Çorum’un tanıtıma ciddi katkı sunuyordu. Dışarıdan gelen misafirler kendi kültürlerini tanıtıyor, Çorum’u da tanıma fırsatı yakalıyordu. Yaz akşamları insanlar aileleri ile birlikte festival alanında konserler dinleyip, lunaparkta gönlünce eğlenebiliyordu. Kimilerine göre gereksiz bir festivaldi ama en azından Çorum’un tanıtımına katkı sağladığı bir gerçekti. Festival, 2015 yılından bu yana düzenlenmiyor. Festivalin kaldırılma nedeni çok normal. Çünkü o dönem şehitlerimiz vardı. Şehitlerimizin aziz hatırasına zarar vermemek adına festival kaldırılmıştı. Hitit Fuar Festivali kaldırıldı ama Çorum halkı artık yaz aylarında aileleri birlikte vakit geçirebilecekleri etkinlikler bekliyor. Biz Hitit Fuar Festivali yeniden gelsin demiyoruz ama Çorum denince akla ilk leblebi gelir Türkiye’de. Bizim neden bir leblebi festivalimiz yok. Denizli’de 15 yıldır leblebi festivali düzenleniyor. Çorum’da turizm adına birileri elini taşının altına koymaya çekiniyor herhalde. Leblebi Festivali sadece bir örnek. Daha çok projeler geliştirilebilir ama dediğimiz gibi kimse elini taşın altına koymak istemiyor. O yüzden turizmde sınıfta kalmaya mecburuz. Amasya 250 bin turist çeker, Çorum 100 bini zor bulur. Bu gidişle 100 bin bile hayal. Kısaca özetlersek birileri artık Çorum halkının taleplerine karşılık versin.

Bu konuda diğer bir husus da israf hususu. Yapılacak bir festivalin israf olarak görenlerde olacaktır. İnsanları mutlu etmek zordur. Hem ilin gelişmesini isterler hem de ilin tanıtımı gelişmesi için düzenlenen etkinlikleri israf olarak görürler. Ne yapalım yani diğer iller kendi kültürlerini, örf ve ananelerini tanıtırken, Çorum’da bazı kesimlerin hoşuna gitmeyecek diye hiçbir etkinlik yapılmasın mı?