RECEP MEBET
Çorum Ziraat Odası Başkanlığı Olağan Genel Kurulu dün Afra Düğün Salonu’nda yapıldı.
Mehmet Sayan, Adem Özdemir ve Zeki Oral’ın başkanlık için yarıştığı genel kurulda 221 delege oy kullandı.
Büyük çekişmenin yaşandığı genel kurulda 98 oy alan Mehmet Sayan güven tazeleyerek yeniden Ziraat Odası Başkanlığı’na seçildi. Diğer adaylardan Adem Özdemir 71 oy alırken Zeki Oral ise 52 oyda kaldı.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Vekili Nejat Gamzeli’nin de izlediği genel kurula Türk-İş İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Sefer Kahraman, Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Tahsin Şahin, Çorum Taksiciler, Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Mehmet Gayretli, Çorum Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, bazı daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda delege katıldı.
Divan Başkanlığı’nı Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Vekili Nejat Gamzeli’nin üstlendiği genel kurulda Başkan Yardımcılığı’nı Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Pehlivan yaparken Çorum Muhtarları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hacı Koca ile Ferit Özşahin ise katip üye olarak görev aldılar.
Sunuculuğunu Ziraat Odası Genel Sekreteri Gökhan Güngör’ün yaptığı genel kurul, açılış ve yoklamanın ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.


GAMZELİ: ‘TARIMDAKİ YAPISAL SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ’
Genel kurulun açış konuşmasını yapan Divan Başkanı Nejat Gamzeli, tarım alanındaki yapısal sorunların çözüm beklediğini söyledi.
Çiftçilere yeni finansman imkanlarının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Gamzeli, kırsal kalkınmaya olan desteğin artırılarak sürdürülmesini istedi.
Tarımsal üretimin Çorum’un belli başlı geçim kaynaklarından biri olduğuna işaret eden Gamzeli, “Türkiye’nin tüm bölgelerine kolay ulaşılabilen merkezi bir konumdaki Çorum, tarım ve tarıma dayalı sanayi açısından dikkat çeken bir potansiyele sahip” dedi.
Çorum’daki arazilerin yüzde 45’inin tarım arazisi olduğunu vurgulayan Gamzeli, kırsal nüfustaki düşüşün önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Gamzeli, “Birkaç yıl önce 208 bin 768 olan Çorum’daki kırsal nüfus 2017 yılında 73 bin azalarak 135 bin 768’e gerilemiş. Bölgesel dengelenme sağlanmadığı müddetçe bu problem devam edecektir. Üretimin devam etmesi için göçün önüne geçilmeli, çiftçi kırsalda kalmalı. Aksi takdirde 82 milyon insanımızı, 5 milyon misafiri ve 45 milyon turisti besleyemeyiz” diye konuştu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Vekili Gamzeli, Çorum Ziraat Odası Başkanlığı Olağan Genel Kurulu’nun hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak başkan adaylarına başarılar diledi.
SAYAN: ‘YAPTIKLARIMIZ, YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATI’
Çalışma raporları ve yönetim kurulu faaliyetlerinin okunup ibra edilmesiyle devam eden genel kurulda, kesin hesaplar, bütçe ve çalışma programı görüşülerek karara bağlandı.

Geride kalan dönemde gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bilgiler veren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, yeni döneme ilişkin proje ve hedeflerini anlattı.
Diğer adaylara başarı dileyerek eleştirilere cevap veren Mehmet Sayan, “Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır” dedi.
Ziraat Odası’nı ve Çorumlu çiftçileri daha iyi bir noktaya taşıma konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Sayan, genel kurula katılan delegelerin vereceği karara güvendiğini sözlerine ekledi.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan adaylardan Adem Özdemir, üretimde kalite ve verimin artırılması için geleneksel yöntemler yerine teknik tarıma geçilmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, bu hususta en büyük sorumluluğun Ziraat Odası yönetiminde olduğunu vurgulayarak seçilmesi halinde bir dizi projeyi hayata geçireceğini kaydetti.

“Çiftçilik en onurlu meslektir” diyen Zeki Oral ise Türk halkının üretici kesim sayesinde karnını doyurduğunu belirterek tarımsal faaliyetlere gereken değerin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Çorumlu çiftçileri temsil eden Ziraat Odası’nın ihmal edildiğini savunan Oral, “Odamızı yeniden aktif hale getireceğiz. Çünkü şehrimizin ve ülkemizin geleceği üretimde” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından geçilen oylama sonucunda Mehmet Sayan öncülüğündeki Çorum Ziraat Odası Meclis Kurulu’na Hayati Serbes, Mehmet Saylan, Arap Köse, Yüksel Ertürk, Yakup Kaya, Erol Tan, Mehmet Gayretli, Arif Babaoğlu, Saffet Erdemli, Özgür Puyraz, Ünal Deniz, Kerim Yılmaz, Ahmet Demirci, Cuma Günen, Erdal Hoşgör, Metin Badak, Hikmet Yıldırım, Müslüm Seyis, Engin Şahin ve Kazım Güngör seçildi.
 

YENİ YÖNETİM DE BELLİ OLDU
Meclis Kurulu Üyeleri’nin seçiminin ardından Çorum Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri de belli oldu.
Mehmet Sayan başkanlığındaki yeni yönetimde Hayati Serbes, Mehmet Gayretli, Arap Köse, Mehmet Saylan, Yüksel Ertürk ve Erol Tan görev aldı.