Güz geldi artık. Bir adı da hazan mevsimi. Yapraklar sararıp düşmeye başladı. Doğada olduğu gibi insan hayatında da yaprakların düşüşünü izliyoruz mahzun mahzun.
Bu hafta iki dost daha ayrıldı aramızdan. Birisi sınıf arkadaşım Yusuf İzzettin Kara, diğeri de "Amca" diye muhabbetle yaklaştığımız ağabeyim Mehmet Arslan.
Yusuf İzzettin Kara ile İmam Hatip Okulu'na birlikte başladık. Şen şakrak bir arkadaşımızdı. Sınıf gecelerimizin as elemanıydı. Plaka sırasına göre 67 vilayeti nefes almadan sayısıyla ünlüydü. Öğrenciliği döneminde babası da dışarıdan bitirme sınavlarına giriyordu.
İmam-Hatip Okulu'ndan sonra yüksek tahsil için o İstanbul'a gitti, ben de Konya'ya. Ama mezuniyetten sonra yine yollarımız Kırklareli'nde kesişti. Ben, Kırklareli Lisesi'nde öğretmenlik yaparken o da Kofçaz ilçesinde vaiz idi. Sınıf arkadaşımız Mahmut Sezgin de Kofçaz müftüsüydü. Kofçaz'a onları ziyarete gitmişti.
Sonra değişik ilçelerde müftülük yaptı. Artık Çorum'a dönmek istedi. Kentimizde vaiz olarak hizmet etti. Emekli olunca da Çorum'a yerleşti. Ama yine irşat görevini uzun yıllar sürdürdü. Bazen Ulu Cami kürsüsünde, çok defa İmam Hatip Camii'nde vaaz etmeye devam etti.
Askerlikte de beraberdik. 1976 yılında Tuzla Piyade Okulu'na gidişimizde aynı otobüsteydik. Kumanyalarımızı bölüşmeye o yolda başladık.
Yusuf İzzettin Hoca, çok gayretli bir insandı. Vaazların dışında arzu eden din görevlilerine ve emeklilere Feraiz dersleri verirdi. İslami esaslara göre miras taksimini konu olan Feraiz ilmi, her babayiğidin harcı değildir. Bu hizmeti, birkaç yıl fahri olarak yürüttü.
Son yılda artık vaaza çıkamaz, arkadaşlarıyla ders yapamaz durumdaydı. Ama sağlığının gittikçe kötüleştiğinin farkındaydı. Arada bir telefon ettiğimde Bayat ilçesinde olduğunu söylüyordu. Biraz sohbet etsek de halsiz olduğu konuşmasından anlaşılıyordu.
17 Eylül 2021 tarihinde Yusuf İzzettin Hoca'nın vefat haberini aldım. Bir dostumu ve sınıf arkadaşımı kaybetmiş olmaktan derin üzüntü duydum. Ertesi gün Yusuf İzzettin kardeşim, Bayat ilçesinde Tepebayat Mahallesi'ndeki kabristana, anne ve babasının da medfun bulunduğu mezarlığa defnedildi. Alllah rahmet etsin.
Bu vefat haberine teselli aradığımız sırada Samsun'dan Mehmet Gültekin ağabeyimizden bir mesaj geldi. Amcamız, can kardeşimiz Mehmet Arslan Allah'ın rahmetine kavuştu diye. Samsun'da cenazesi yıkanıp kefenlendikten sonra Ulu Cami'de helallik alınıp Çorum'a gönderilecekmiş. Bu haberi ben de Çorum'da onu tanıyanlara duyurmak istedim. Ama bir çok meslektaşım, daha önce haber almış. Kimi internetten, kimi de telefondan…
Mehmet Arslan, ben İmam Hatip Okulu'na başladığımda son sınıftaydı. Vakıflar Öğrenci Yurdu'nda kalıyordu. Süleyman Uludağ, Mevlüt Uysal, Abdullah Çağlar, İdris Yığman'la aynı sınıftaydılar.
Çorum'un Çatak Köyü'nden gelmişti. Hayatı yokluk ve sıkıntı içinde geçmişti. Ama Vakıflar Öğrenci Yurdu onun için yiy bir sığınaktı. Düzenli, tertipli, güler yüzlü, şefkatli bir ağabeyimizdi. Okul müdürümüz Necmi Şamlı Bey'in de yakından ilgilendiği bir öğrenciydi.
İmam Hatip Okulu'nu bitirince yüksek tahsil için İstanbul'a gitti. Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirince ilk olarak nereye tayin olduğunu bilemiyorum ama ben onu yıllardır Samsun İmam Hatip Lisesi'nde meslek dersleri öğretmeni olduğunu biliyorum.
İmam Hatip Okulu'nu bitirince yüksek tahsil için İstanbul'a gitti. Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirince ilk olarak nereye tayin olduğunu bilemiyorum ama ben onu yıllardır Samsun İmam Hatip Lisesi'nde meslek dersleri öğretmeni olduğunu biliyorum.
Mehmet amcamız, şefkatli ve merhametli olduğu kadar vefalı bir insandı. Yakın ilgisini gördüğü Necmi Şamlı Bey'in hasta olduğu haberini alınca ona saygı için uzun bir şiir yazıp göndermişti. Bir dörtlüğünde şöyle diyordu:
(Öğretmenim Necmi Şamlı Hocama)
Sevgi yumağı ile işledin beni,
Bilgi yemeği ile besledin beni,
Nasıl olur da unuturum ben seni,
Sizi kalpten sevdim canım öğretmenim.
Necmi Şamlı hocamız ile ilgili kitap yazdığımı duyunca bu şiiri bana da göndermişti. Aramızda derin bir sevgi ve saygı vardı. O muhabbetle devam etti ilişkimiz.
Emekliğimin son yılında hastalığımın şiddetlendiğini duyuyordum ama o halde iken ziyaret etmek nasip olmadı. 19 Eylül 2021 Pazar günü acı haber, hepimize ulaştı. Ertesi gün Çorum Ulu Cami'de cenaze namazı kılındıktan sonra Ulu Mezar'a defnedildi. Allah rahmet eylesin.
Yusuf İzzettin Kara dostumun ve Mehmet Arslan ağabeyimizin yakınlarına ve arkadaşlarımıza baş sağlığı diliyorum. Her ikisinin mekanı cennet olsun diyorum.