M.BURAK YALÇIN

İskilip Kaymakamı Beyazıt Bestami Alkan’ın kırsal yoksulluğu ve göçü önlemek için başlattığı proje köylüler için umut oldu. İlçede yaşanan kırsal göçün önüne geçebilmek için kolları sıvayan Kaymakam Alkan, İskilip’in köylerinde çilek üretimini teşvik etmek için bir proje başlattı.

Göreve geldiğinde fakirlik, yoksulluk ve göç nedeniyle boşalan köyler gördüğünü belirten İskilip Kaymakamı Beyazıt Bestami Alkan, bu manzarayla karşılaştığında üzüldüğünü söyledi.

‘KÖY KÖY DOLAŞARAK ANLATTIM’

Bu manzara karşısında bir şeyler yapılması gerektiğini hissettiğini ifade eden Kaymakam Alkan, “İlçeye bağlı Şeyh köyünde çilek üretimi yapılmış. Geçtiğimiz yıl Şeyh köyündeki 250 dekar çilek 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde edilmiş. Hatta köye geri dönüş başlamış. Geçtiğimiz yıl 35 kişi köye geri dönmüş. Bende dağ köylerinde orman içi köylerinde özellikle çilek yetiştiriciliğini hedefledim. Hedefim 1.5 milyon çilek fidesiydi. Köy köy dolaşarak bunu anlattım. Kırsaldaki insanlarımız buna inandılar” dedi.

‘BU YIL 400 DEKAR ÇİLEK TOPRAKLA BULUŞTU’

Bu yıl 400 dekar çileğin toprakla buluştuğunu dile getiren Alkan, şuana kadar 1 milyon 185 bin fide dağıttıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bunu 1.5 milyon fideye tamamlayacağız. Bana inanan muhtarlarımıza, vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl en düşük çilek fiyatı 5 lira idi. Şeyh köyümüzün organik belgesi de var. Şeyh köylülerimiz son parti çileğin kilosunu 20-25 liradan sattılar. Bu yılda 5 liradan aşağı olacağını tahmin etmiyorum. Rekolte olarak 750-800 ton görünüyor. Kilosu 5 liradan satılsa bile 4 milyon liraya yakın para çilek eken çiftçinin, köylünün cebine girecek. Köylüde para olunca İskilip’teki esnafında çarkı dönecek.”

‘ÇİLEK EKİLEN KÖYLERDE GERİ DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK’

Çilek ekilen köylerde göçün önleneceğini, göçenlerin ise geri döneceğini vurgulayan Alkan, “Gençler geri gelecek. Gençler gelince gurbetçilik bitecek. Gençler gelince o köyde çocuklar olacak. Köyler şenlenecek. Kapanan köy okulları tek tek açılacak. 53 köy okulu kapatılmış. Maalesef taşımaya alınmış. 11 köyde de hiç taşıma yok. Yani 11 köyde hiç çocuk yok. Amacım köye tekrar geri dönüşü sağlamak. Bildiğim kadarıyla 20 kadar gencimiz bu yıl gurbete gitmeyecek. Çilek tarlası yaptılar. Bu rakamın katlanarak daha fazla olacağına inanıyorum. Şu anda 64 köyümüz var. 30’a yakın köyümüzde çilek üretimi başladı. Projemiz sonucu 30 köye ulaştık. 1,5 milyon fideyi dağıtacağız. Bazı dağ köylerde hava şartlarından dolayı tarlasını hazırlayamadı. Köyleri tek tek geziyoruz kim tarlasını hazırladıysa fide siparişini veriyoruz iki gün içerisinde geliyor. Fidelerimizi ücretsiz dağıtıyoruz” diye konuştu.

VALİ ÇİFTÇİ’TEN ÇİLEK TARLASINA ZİYARET

Vali Mustafa Çiftçi de İskilip ziyareti kapsamında beraberindeki heyetle çilek üretimi yapılan tarlayı ziyaret etti.

Vali Çiftçi, Yanoğlan Köyü’nde çilek üretimi yapılan tarlayı ziyaret ederek üretici Seydi ve Gülşen Koca ile sohbet etti.

KOCA: AYDA 600 KİLO ÇİLEK ALIYORUM

Çilek üreticisi Seydi Koca, 3 yıldır üreticilik yaptığını belirterek, “Tarlamda 2 bin kök var. Haftada 150 kg çilek alıyorum. Ayda 600 kg oluyor. İnternetten gördüm de yaptım. Bu işle daha çok hanım uğraşıyor. Hanımın gözü yoksa hiç başlamayın bu işe” dedi.

Editör: Haber Merkezi