Oku­lu­muz Ço­rum Mer­kez İmam Ha­tip Li­se­si, ül­ke­miz­de 1953 yı­lın­da ilk açı­lan okul­lar­dan­dır. Hat­ta Ka­ra­de­niz böl­ge­si­nin ilk İmam Ha­tip Mek­te­bi ol­ma özel­li­ği­ne sa­hip ta­rihî bir okul­dur.
Oku­lu­muz mev­cut ye­ri­ne 1955 yı­lın­da ta­şın­mış­tır. Oku­lun ye­ri o za­man­lar şeh­rin dı­şın­da/ke­na­rın­da­dır. Ha­yır­se­ver va­tan­daş­la­rı­mı­zın vak­fe­dip ba­ğış­la­dı­ğı ar­sa ( bağ, bah­çe ) üze­ri­ne 1954 yı­lın­da te­me­li atı­la­rak, yi­ne ce­fa­kar ve ve­fa­kar hal­kı­mı­zın maddî ve ma­nevî des­tek­le­ri ile in­şa edil­miş­tir. Har­cın­da okul mü­dü­rü­nün, öğ­ret­men ve öğ­ren­ci­le­ri­nin alın te­ri var­dır. Yi­ne ya­nı­na da bir ca­mi ya­pı­la­rak oku­lun tat­bi­kat ca­mi­si ola­rak kul­la­nıl­mış­tır.

Bu­gü­ne ka­dar, İmam Ha­tip Oku­lu, İmam Ha­tip Li­se­si, Ana­do­lu İmam Ha­tip li­se­si ve son ola­rak da Şe­hit Erol Ol­çok Ana­do­lu İmam Ha­tip Li­se­si isim­le­ri­ni al­mış­tır. Geç­mi­şi ba­şa­rı­lar ile do­lu­dur. Yak­la­şık ola­rak yir­mi iki bin me­zun ver­miş­tir. Me­zun­la­rı­mız geç­miş­te ve gü­nü­müz­de dev­le­ti­mi­zin her ka­de­me­sin­de ve ku­ru­mun­da ba­şa­rıy­la hiz­met ver­miş­ler­dir/ve­ri­yor­lar­dır.
Ta­ri­he mâl ol­muş olan oku­lu­muz, bi­na­la­rı, ca­mi­si ve bah­çe­si ile bir­lik­te bir bü­tün­dür. Bin­ler­ce öğ­ret­men ve öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin ha­tı­ra­la­rı var­dır.
Bu­gün ise bu bü­tün­lük par­ça­la­nı­yor. Okul ile ca­mi ara­sın­dan yol ge­çi­ri­le­rek, bu gü­ze­lim eği­tim yu­va­sı­nın kal­bi­ne ade­ta han­çer sap­la­nı­yor. 
Bu pro­je­ye baş­lan­gı­cın­dan iti­ba­ren kar­şı çı­kıl­ma­sı­na rağ­men, ön­ce­ki Be­le­di­ye Baş­kan­la­rı bu pro­je­ye sa­hip çık­tı, de­vam et­tir­di, mev­cut Baş­kan da sür­dü­rü­yor.
Ma­ale­sef bu Baş­kan­lar, İmam Ha­tip mis­yon ve viz­yo­nu­na sa­hip, o gün­den be­ri ik­ti­dar olan AK Par­ti­li Be­le­di­ye Baş­kan­la­rı...

YO­LA KAR­ŞI DE­Ğİ­LİZ, YE­Rİ DE­ĞİŞ­SİN
Açı­lan yo­la kar­şı çı­kan yok. Bu yol ma­hal­le­ye kat­ma de­ğer ka­ta­bi­lir. Bi­ri­le­ri­ne gö­re tra­fi­ğe de fay­da­lı ola­bi­lir. La­kin – san­ki hiç al­ter­na­ti­fi yok­muş gi­bi – okul, ca­mi ve bah­çe üç­ge­ni­ni pa­ram­par­ça ede­rek yol açıl­ma­sı, akıl sa­hi­bi sağ­du­yu­lu in­san­la­ra gö­re de yan­lış bir pro­je.
Bu me­se­le uzun za­man­dır ko­nu­şu­lu­yor, tar­tı­şı­lı­yor. Pro­je ilk gün­de­me gel­di­ği, aşa­ma aşa­ma uy­gu­la­ma­ya ko­nul­du­ğu an­dan iti­ba­ren il­gi­li ki­şi­ler ve ba­zı si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı kar­şı çık­tı­lar.
Bu pro­je­ye kar­şı çı­kan­lar “Alt­mış beş yıl­lık bir geç­mi­şe sa­hip, ta­rihî bir oku­lun bah­çe­sin­den yol ge­çir­me­yi­niz. Bu açı­la­cak yol Ço­rum için çok el­zem ise, okul ile ca­mi ara­sın­dan, öğ­ren­ci­le­rin el­le­rin­den okul bah­çe­si­ni al­ma­dan, ca­mi al­tın­dan Fa­tih Cad­de­si’ne bağ­lan­sın” di­yor­lar.

 

YET­Kİ­Lİ­LE­RE ÇAĞ­RI
Sa­yın idarî ve si­yasî yet­ki­li­ler!
Bu ya­zı­yı yaz­ma­dan ön­ce çok dü­şün­düm. Aca­ba duy­gu­sal mı dav­ra­nı­yo­rum? Bu oku­lun me­zu­nu ve men­su­bu ola­rak yan­lış mı dü­şü­nü­yo­rum?
Bu so­ru­la­rın ce­va­bı­nı bul­mak için, son bir ay­da bir çok mi­mar, mü­hen­dis, şe­hir plan­cı­sı ve en önem­li­si yıl­lar­ca Ço­rum’da ya­şa­mış akîl in­san­lar­la gö­rüş­tüm. Var­dı­ğım so­nuç ve ben­de olu­şan ka­na­at, açı­lan bu yo­lun şeh­ri­miz için – tra­fi­ği ra­hat­lat­mak ama­cıy­la – ol­maz­sa ol­maz bir pro­je ol­ma­dı­ğı­dır.
Be­le­di­ye­miz bir çok mes­ke­ni is­tim­lak ede­rek, açı­la­cak yo­lu bel­li bir aşa­ma­ya ge­tir­di. Ar­tık bu aşa­ma­dan son­ra ge­ri dö­nüş ol­maz. Ben ve be­nim gi­bi dü­şü­nen bin­ler­ce ki­şi de di­yo­ruz ki açı­lan yol hiç ol­maz­sa ca­mi al­tın­dan ge­çi­ril­sin.
Bu pro­je­yi ha­zır­la­yan ve­ya ha­zır­la­tan­lar, Eş­ref Ho­ca Cad­de­si'ni Fa­tih Cad­de­si ile ke­siş­ti­ği nok­ta­da beş­li kav­şak oluş­tu­ra­rak, doğ­ru­ca Ga­zi Cad­de­si'ne bağ­lı­yor. Şu an za­ten bu cad­de Al­bay­rak Cad­de­si ile Ga­zi Cad­de­si'ne bağ­la­nı­yor. İmam Ha­tip li­se­si bah­çe­si­ni bö­le­rek açı­la­cak bir yol da ay­nen Al­bay­rak Cad­de­si bağ­lan­tı­sı gi­bi ola­cak. Ga­zi Cad­de­si’nin tra­fik yü­kü­nü ha­fif­let­me­di­ği gi­bi, da­ha da ağır­laş­tı­ra­cak.
As­lın­da, asıl me­se­le Ço­rum tra­fi­ği­ni ra­hat­lat­mak­sa, bir çok şe­hir de ol­du­ğu gi­bi –ta­rihî me­kan­la­ra za­rar ver­me­den – ko­nu­nun uz­man­la­rı bu me­se­le­yi çö­zer­ler.

 

BAH­ÇE­DE­Kİ BÜ­TÜN­LÜ­ĞÜ BOZ­MA­YIN!
Ney­se... Ko­nu­yu faz­la uzat­ma­ya ge­rek yok...
Bin­ler­ce ses­siz ço­ğun­luk, bu yo­lun okul bah­çe­sin­den geç­me­si­ni is­te­mi­yor. Ca­mi al­tın­dan Fa­tih Cad­de­si'ne bağ­lan­ma­sı­nı is­ti­yor. Ay­rı­ca bu aşa­ma­dan son­ra yol için ye­ni is­tim­lak ya­pıl­ma­sı­na ge­rek yok. Çün­kü yo­lun geç­me­si­ni is­te­di­ği­miz gü­zer­gah­ta ar­sa ve bi­na­lar resmî ku­rum­la­ra ait. Hat­ta ca­mi al­tın­dan yo­lun geç­me­si ha­lin­de, Fa­tih Cad­de­si’nin ge­niş­le­me­si/ra­hat­la­ma­sı için ca­mi tu­va­let­le­ri­nin, şa­dır­va­nın ve AİHL C Blok bi­na­sı­nın yı­kıl­ma­sı ge­re­ki­yor­sa, yı­kı­la­bi­lir ve yo­la ka­tı­la­bi­lir. Böy­le­ce okul, ca­mi­si ve bah­çe­siy­le bir bü­tün ola­rak ka­lır.
Lüt­fen! Okul, Ca­mi ve okul bah­çe­si bü­tün­lü­ğü­nü boz­ma­yı­nız. Ha­yır­se­ver­ler ta­ra­fın­dan İHL oku­lu ya­pıl­sın di­ye ba­ğış­la­nan bah­çe­den yol ge­çi­re­rek bu in­san­la­rın ke­mik­le­ri­ni sız­lat­ma­yı­nız.
Şeh­ri­miz­de­ki yı­kı­lıp yok ol­mak üze­re olan bir çok ta­rihî ese­ri res­to­re ede­rek, ge­le­cek ne­sil­le­re bı­rak­tı­ğı için Be­le­di­ye­mi­ze te­şek­kür ede­rim. Ama alt­mış beş yıl­lık ta­ri­hi ile oku­lu­muz da ta­rihî bir eser sa­yı­lır.
Biz­ler ya­nı­lı­yor, yan­lış dü­şü­nü­yor ve­ya hissî dav­ra­nı­yor ola­bi­li­riz. Bi­ri­le­ri biz­le­ri ik­na et­sin. Me­se­la bu ko­nu – ilk ak­lı­ma ge­len – şu üç is­me so­rul­sa, ha­kem ol­ma­la­rı is­ten­se ne der­ler­di aca­ba?
Ho­ca­la­rı­mız­dan – Ço­rum için eser­ler de ya­zan –Sa­yın Etem Er­koç’a, geç­miş­te oku­lu­muz­da da gö­rev ya­pan Sa­yın Prof. Dr. Ha­lis Ay­han Ho­ca­mı­za, İmam Ha­tip sev­da­lı­sı ve ay­nı za­man­da hem­şe­ri­miz de olan Muh­te­rem Ho­ca­mız Prof. Dr. Hay­ret­tin Ka­ra­man'a bu me­se­le so­rul­sa ne der­ler­di aca­ba?
Şim­di ara­mız­da ol­say­dı, me­zun­la­rı­mız­dan Şe­hit Erol Ol­çok, Şe­hit Ali Kars­lı ve Ab­dul­me­tin Bal­kan­lı­oğ­lu ho­ca­mız bu ko­nu hak­kın­da ne dü­şü­nür­ler­di?

 

OKU­LU­MU­ZA SA­HİP ÇI­KA­LIM
Ül­ke­mi­zin ve İs­lam üm­me­ti­nin me­se­le­le­riy­le dur du­rak de­me­den, ge­ce gün­düz uğ­ra­şan, AK Par­ti Ge­nel Baş­ka­nı ve Cum­hur­baş­ka­nı­mız, Sa­yın Re­cep Tay­yip Er­do­ğan bu ko­nu hak­kın­da bil­gi sa­hi­bi ol­say­dı, aca­ba ken­di par­ti­sin­den Be­le­di­ye Baş­ka­nı se­çi­len, ön­ce­ki iki Be­le­di­ye Baş­kan­la­rı­na, mev­cut Be­le­di­ye Baş­ka­nı­na ve ye­ni se­çi­le­cek Be­le­di­ye Baş­ka­nı­na bu pro­je ve­si­ley­le ba­şa­rı pla­ke­ti mi ve­rir­di, yok­sa bu pro­je­nin yan­lış ol­du­ğu­nu mu söy­ler­di?
Oku­lu­mu­zun bin­ler­ce me­zun ve men­sup­la­rı, İHL sev­da­lı­la­rı, Si­vil Top­lum Ku­ru­luş­la­rı ve çok say­gı de­ğer hem­şe­ri­le­ri­miz ge­li­niz bu ko­nu­da ka­mu­oyu oluş­tu­ra­lım. Oku­lu­mu­za sa­hip çı­ka­lım. Se­lam ve dua ile...