Çocukluğu ve tahsili:
Abdülkadir Efendi, Çorum’da doğmuştur. Emir Ahmetler diye tanınan bir aileden gelen Mehmet Çorumi’nin oğludur. Doğum tarihi bilinmemektedir.
Abdülkadir, küçük yaşta öksüz kalmıştır. Büyük kardeşleri dokumacılık mesleğinin bir kolu olan iplik boyacılığıyla meşgul oldukları halde Abdülkadir, annesinin göğüslük denen ziynet altınlarını harçlık ederek öğrenim amacıyla İstanbul’a gitmiştir. Orada çeşitli medreselerde eğitim görüp gerekli icazetleri aldıktan sonra Çorum’a müftü olarak atanmıştır.
1145/1732 yılında Çorum’da evlenmiş olup üç kızı ve yedi oğlu dünyaya gelmiştir. 1165/1752 yılında da hacca gitmiştir.
Çorum Müftülüğü görevi:
Abdülkadir Efendi, esmer olması nedeniyle Kara Müftü lakabıyla anılmıştır. Bu nam ile Çorum’da müftülük görevini kırk yıl sürdürmüştür. Ali İzzet Efendi bu makamda kesintisiz kırk yıl kaldığını söylese de Şer’iyye Sicillerinde zikredildiğine göre onun bu görevden bir süre alınıp 1175/1762 yılında Dürrizade Mustafa Efendi’nin ikinci şeyhülislamlığı döneminde 1176/1763 tarihinde Çorum Müftülüğüne tekrar tayin edildiği kendisine gönderilen bir yazıda şöyle belirtilmiştir:
“ Muhterem es-Seyyid el-Hac Abdülkadir Efendi, Çorum’da halen müftü makamında bulunan Mehmet Efendi yetersiz görülüp görevden alındığından dolayı Çorum eski müftüsü olarak zatınızın o makama tekraraen atanmasına karar verilmiş olup orada fetva vermene izin verilmiştir. Binaenaley Hanefi imamlarının sahih kavillerini esas alarak fetva veresin ve altına da Çorum müftüsü olduğunu açıkça beyan edesin. Ve’s-selam… Cemaziyelahir 1176”
Bu menşur ile göreve tekrar başlayan Abdülkadir Efendi’nin bir fetvası şöyledir:
“Zeyd sağlığında yeri miri arazi olan bağını küçük oğlu Amr’a şahitler huzurunda hibe ettiğini bildirmiş ve bunu resmen tescil ettirmiş olmasından sonra Zeyd’in kalan terekesinin bundan çok fazla olduğu da malum olduğu halde vefat etse, Zeyd’in varisleri bu zikredilen bağı terekeye dahil ederiz demeye kadir olurlar mı? El-cevab: Olamazlar.”
El- Müfti es-Seyyed el Hac Abdülkadir be-Çorum