İnsanoğlunun dünyaya ayak basmasından itibaren barınak, yani ev inşaatı sürekli yenilenme ve gelişme sürecindedir. Mağara, çadır yaşamlarından sonra barınak, ev yapmak çok yaygınlaştı. Günümüzde evlerde ve binalarda tuğlanın yerini alacak yeni bir üründen bahsetmek istiyorum. Yeni ürüne geçmeden kısaca yapılarda kullanılan yapı elemanlarından bahsetmek istiyorum. 


Taş: Binlerce yıldır ayakta olan taş yapılar bulunmaktadır. Taşın ağır olması, her yerde kolay bulunmaması nedeniyle işçiliği zorlaştırdığı için maalesef son yıllarda yaygın olarak tercih edilmemektedir. 
 

Kerpiç: Yemen’in Sana şehrinde 1.000 yıllık çok katlı kerpiç binalar hala ayakta durmaktadır. Anadolu'da geçmiş yıllarda en çok tercih edilen kerpicin, ısı ve ses yalıtımında sağladığı faydayı şuana kadar başka ürün tam olarak sağlayamamaktadır. Kerpiç yapıların sürekli bakım ve temizlik istemesi nedeniyle tercih edilmemektedir. 
 

Tuğla: Son 50 yıldır çok yoğun kullanılan tuğla, sadece boşluk doldurmaktan ileri gidememiştir. Zor işçiliği ile birlikte, ısı ve ses yalıtım özelliği bulunmayan tuğla kullanılan yapılarda yalıtım yapılma zorunluluğundan dolayı, farklı arayışlara gidilmektedir. 
 

Gaz Beton (Ytong) Hafifliği ve yalıtım özelliği ile birlikte işçiliğinin de kolay olması nedeniyle yapılarda tercih edilmeye başlanmıştır. Tuğlaya göre fiyatının yüksek olması ve her yerde çok yaygın olmaması nedeniyle az tercih edilmektedir. 
Köpük Beton: Köpük beton, çimento, su ve özel agregaların (uçucu kül, ponza, perlit, bims, bazalt, dolomit, kalker ve benzeri) karışımından oluşan ve bünyesinde % 75-80 oranında birbirinden bağımsız kapalı hava boşluklarının bulunduğu gözenekli betona denir.

Köpük betonun üstün özellikleri
Kolay İşlem: Gözenekli beton bloklarda basit aletlerle çalışılır; testereyle kolayca kesilir, çiviyle veya burguyla kolayca delinir. İşçilikten tasarruf sağlar, sıvayı kolaylaştırır.

Enerji Tasarrufu: Hücreli betonun aynı kerpiçlerde olduğu gibi binayı kış mevsiminde sıcak ve yaz aylarında ise serin tutmaktadır. Bu da ısıtma ve havanın soğutulması için enerji giderlerini % 40 düşürür.
Biyolojik Dayanıklılık: Hücreli beton çürüyüp yaşlanmıyor. Kullanılan hammaddenin ekolojik saf olması nedeniyle, ürünlerin insan ve hayvan sağlığına zararı bulunmamaktadır.
Hücreli hafif beton; yoğunluğuna bağlı olarak; tuğla, blok, prekast panel, mevcut karkasa yerinde dökme duvar, taşıyıcı karkas oluşturarak yerinde dökme duvar, şap, sıva, süs elemanları imalatlarında kullanılabilir.
Bünyesindeki petek şeklindeki ve kapalı hava boşluklarının sağladığı avantajlardan dolayı inşaat sektörünün her aşamasında büyük ölçeklerde kullanılabilir. 

Normal betonun ömrünü kısaltan en önemli unsur içerisinde bulunan kumdan kaynaklanmaktadır. Köpük betonda ise çimento ve saf sudan başka bir şey bulunmadığı için daha uzun ömürlüdür. Özellikle köpük beton, su yalıtımında da başarı ile uygulanmaktadır. 

Köpük Betonun Yapılışı: Köpük beton, kullanım amacına göre hazırlanacak olan reçeteye uygun olarak, çimento, su, agrega ve jeneratörde oluşturulmuş olan köpüğün mikserde karıştırılmak suretiyle elde edilir. Köpük beton ev ortamında bireysel olarak üretilebilir. Bu konuda internette gerekli videolar bulunmaktadır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kullanılan köpüğe yani özel agregalara dikkat edilmelidir. 
Hücreli hafif betondan vatandaşlarımız da kendi imkânları ile kolay şekilde tuğla üretebilirler. Kerpiç yapar gibi hazırlanan kalıplara hafif beton dökülür, sadece 1 gün üstü kapalı ortamda kuruması beklenir. Kalıplar, lego gibi kilitli şekilde hazırlanabilir.