Kunut; dua etmek, taatta bulunmak, herhangi bir şerden kurtulmak veya hayrı elde etmek için namazda Allah'a sığınmak demektir.
Biz Hanefiler, Kunut Dualarını sadece Vitir namazının son rekatında okuruz. Ebu Hanife'ye göre Kunut Dualarını okumak vaciptir. Talebeleri Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre sünnettir.
Hanefiler ve Hanbelilere göre Vitir namazının farzının son rekatında rükudan sonra ayakta Kunut duası okunur.
Vitir namazı, yalnız Ramazan'da cemaatle kılınır, imam bu namazı açıktan kıldırır. Ancak Kunut duaları gizli okunur. 
Hanefilere göre vitirden başka namazlarda Kunut duası okunmaz. Yalnız sıkıntı, fitne ve bela vukuu sırasında sabah namazlarının farzında Kunut okunabilir. Ancak bu durum, pek uygulanmamaktadır.
Vitir namazı, üç rekatlı vacip bir namazdır. Aslında gece namazı olmasına rağmen yatsı namazının ardında da kılınabilir.
Kunut dualarını bilmeyenler yalnız (Rabbena atina…) ayetini okuyabilir. Veya üç kere (Allah'üm-mağfili) diyelebilir. Ya da üç kere (Ya Rabbi) demesi de caizdir.
Kunut Duaları konusunda iki farklı rivayet vardır. Şafiiler ve Hanbeliler, Hz. Ali'den rivayet edilen "Allahümmehdini fi-men hedeyte…" diye başlayan Kunut duasını tercih etmişlerdir. Ancak Hanefiler ve Malikiler, Hz. Ömer'den rivayet edilen "Allahümme inna nesteinüke…" ve "Allahümme iyyake na'büdü…" diye başlayan iki Kunut duasını okumayı tercih etmişlerdir.
Kunut Duaları:
"Allahümme inna nesteinüke ve nestağfiruke ve nestehdike ve nü,minü bike ve netubü ileyke ve netevekkelü aleyka ve Nüsni aleykel-hayra küllehü neşküruke ve la nekfüruke ve nahle u ve netrukü men yefcürük"
Anlamı: "Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz. Razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmeyiz ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni terkederiz, reddederiz."
"Allahümme iyyake na'büdü ve leke nüsalli ve nescüdü ve ileyke nes'a ve nahfidü nereu rahmeteke nahşa azabeke inne azabeke bi'l-küffari mülhık"
Anlamı: "Allahım! Biz, yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Rızanı kazanmak için yalnız sana koşarız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız. Şüphesiz senin azabın kafirlere erişicidir."