Namaz Rabbimizin emri ilahisi olan bir ibadettir. İbadetlerin bir sebebi bir de hikmeti (insanlara sağladığı faydaları) vardır.  Her ibadetin sebebi Rabbimizin emretmiş olmasıdır. Neden veya niçin ibadet ediyoruz sorusunun cevabı Allah'ın emri olduğu içindir. Allah'ın emri olan her ibadette bizim bu ana kadar bildiğimiz veya zamanın geçmesi, ilimlerin ilerlemesi ile anlayabileceğimiz pek çok sebep, hikmet ve faydalar vardır. 
Başta namaz olmak üzere hiçbir ibadet sağlık veya dünyevi bir menfaat için yerine getirilmez. Yani asıl amaç, birinci öncelik faydalar değil Rahman-ı Rahim'in rızasıdır. Birilerinin gözüne girip bir takım menfaatler elde etmek veya sağlıklı ve zinde kalmak için yapılan ibadetler ibadet sayılmaz. Mesela spor olsun diye namaz kılmak, kilo vermek için oruç tutmak. Bu niyetlerle yapılan ibadetler Allah indinde bir anlam ifade etmeyip yok hükmündedir. Peygamberimiz "Ameller niyetlere göredir." Buyurmuştur. İbadet yapanların elde ettikleri faydaları araştırmaları ise ibadetlerimize zarar vermez. İbadetlerin yerine getirilmesi ile elde edilen maddi veya manevi faydalar Rabbimizin biz kullarına bir mükâfatıdır. Kur'an'da Rabbimiz "Bol ibadet yapın ki üzerinize rahmetimi yağdırayım." buyuruyor. Peygamberimiz, ashabı ve salih kullar başlangıçtan günümüze kadar Allah'ın iradesine teslim olarak ibadet ve amellerini Allah emrettiği için yerine getirerek hakkın rızasını gözetmişler ve yaptıkları ibadetlerin faydaları üzerinde çok fazla durmamış, yatırımlarını ahirete yönelik yapmışlardır.
Bilim ve tekniğin son derece geliştiği asrımızda ise insanlar her şeyi sorgulayarak fayda veya zararlarını araştırıp, hesaplıyorlar. Bu nedenden dolayı insanlara islamı anlatmak ve imanlarını güçlendirmek amacı ile ibadetlerin faydalarını bilimsel olarak araştırarak neticelerini ortaya koymak zarureti ortaya çıkmıştır. Kardeşim bu böyledir. İşine gelirse inanırsın işine gelmezse inanmazsın diyemeyiz. Her gün ibadetlerle ilgili yeni bilimsel ve mucizevi faydalar ortaya konmaktadır. Namaz konusunda yapılan araştırma ve deneylerin çoğu da ABD ve batının tıp merkezlerinde yapılmaktadır. Gün geçtikçe ruh ve beden sağlığı bozulan günümüz insanlarının en büyük şifa kaynağı ve gıdası namaz, oruç gibi ibadetlerdir. İnsan hayatı için maddi ve manevi olarak ilahi bir program olan namaz ve faydaları ile ilgili araştırma sonuçlarında namazın bir sağlık mucizesi olduğuna dair Dünya tıp dergilerinde birçok güzel şeyler yayınlanmıştır.
Önceki yazılarımızda yeri geldikçe abdestin, namazın faydalarına kısmi olarak değinmiştik. İnsanlık tarihine baktığımız zaman dinimiz kadar hiçbir sistemin maddi ve manevi olarak temizliğe bu denli önem vermediğini görürüz. Peygamberimiz "Temizlik imandandır." "Temizlik imanın yarısıdır." Buyurarak bunu da hayatının her alanında bizzat uygulayarak bizlere örnek olmuştur. Abdest alırken her uzvumuzu 3 defa yıkarız. Kuran'da da "Allah temiz olanları sever." (Tövbe 108) Buyrulmuştur. Namaza başlamanın ön şartlarının da yine bedenimizin, elbisemizin ve namaz kılacağımız mekânın temiz olmasının gerekli olduğunu görmekteyiz. Namazdan önce abdest alan bir kimse aldığı abdestle maddi kirlerden, abdestten sonra kıldığı namazla da, maddi dünyanın kirlerinden ve günahlarından arınarak hem bedenen hemde ruhen tertemiz olur. Namaz insanları manevi olarak temizler çünkü peygamberimiz her namazdan sonra bütün küçük günahlar affolunur buyurmuştur. 
Tıbbi kaynaklar bize, insan cildi, ağzı, burnu, mikrop ve bakteriler için en uygun yerler olduğunu belirtiyor. Araştırmalara göre insanın tabii derisinin 1 cm² sinde bulunan mikrop ve bakteri sayısı 10bin ile 100bin arasında değişiyor. Açık olan yerlerde yani Abdest organlarında ise cm² sine düşen ve sürekli çoğalan mikrop sayısı 1-5 milyon arasında değişmektedir. Günde 5 defa bu organları 3'er defa yıkayarak abdest almakla bütün mikropları silip süpürdüğü tespit edilmiştir. Yemekten önce ve sonra, tuvaletten çıktıktan sonra elleri, uykudan kalktıktan sonra elleri ve yüzü yıkamak, haftada en az bir defa bütün vücudu yıkamak sünnettir. Eğer sünnet niyetiyle yaparsak niyetimizle aynı zamanda sevapta kazanmış oluruz. 
Abdestte yıkadığımız organlarımız tesadüfen seçilen organlarımız değildir. Ağız ve burun vücuda açılan ana menfezlerdir. Bunların sıkça temizlenmesi iç organların hastalıklardan korunması anlamına gelir. El, yüz, baş, ayak tabanı, ayak parmak araları binlerce mikroplara yataklık eden yerlerdir. Bunları abdestle sıkça yıkamak hem vücudu rahatlatacaktır. Hemde mikroplardan temizleyerek koruyacaktır. Deneylerle sabit olmuştur ki abdestle bu organlar günde 3 defa yıkandığında vücut mikropların %95'ini, 5 defa yıkandığında da tamamını temizlemiş oluyor. Peygamberimizde abdest alırken el ve ayak parmaklarını iyice yıkamış ve bizlere de tavsiye etmiştir.
Peygamberimizin insan sağlığı ile ilgili tavsiye, söz ve uygulamaları bir araya getirilerek Tıbbı Nebevi adlı bir eserde toplanmıştır. Koruyucu hekimlikte ağız sağlığına büyük önem verilmektedir. Ağızda ki 1mm suda 100 milyon civarında mikrop olduğu ifade edilmiştir. Dişler arasında ki gıda artıkları ile beslenen ve çoğalan bu mikroplar ağızda koku ve dişlerin çürümesinde önemli bir etkendir. Abdestle günde 5 defa, her defasında 3er kere ağzı yıkamak ve yine her yemekten sonra ağzı yıkamak sünnettir. Peygamberimiz: "Ümmetime zor gelmeyeceğini bilseydim her namazdan önce de misvak kullanmayı zorunlu kılacaktım."  ABD Chicago Illinois Ünv. İle, Güney Afrika Stilinbush Ünv. Tıp bilginleri yaptıkları araştırmalarda misvakın tabii olarak ihtiva ettiği antibiyotik maddesi, ağzın birçok hastalıklara karşı korunduğunu tespit etmiştir. Araştırmacılardan biri olan prof. Christine, misvakta mikrop öldürücü 6 bileşimin bulunduğunu, bunlardan 4'ü Diyosbayron maddesiyle birleşik olduğu, diğer ikisinin cevizde de bulunan 'Jogolon' olduğunu, bakterilere karşı bu maddelerin ağız temizliği için kullanılan 'Listirin' ilacından daha etkili olduğunu söylemiştir. Bu sünneti yerine getiren kimse hem ağzını mikroplardan ve zehirlerden korumuş hemde dişlerinin çürümesini önleyerek ömürlerinin uzamasını sağlamış olur. 
Namaz ve abdestin manevi yönünün yanında, insan sağlığı açısından da birçok faydalarının olduğu bugün çeşitli deney ve araştırmalarla ortaya konmuştur. Rabbimizden, Kur'an ve sünneti referans alarak ruhen ve bedenen temizliğe önem veren ve karşılığını da bulan kullardan olmayı dileriz.