İn­ter­ne­tin ha­ya­tı­mı­za sağ­la­dı­ğı gü­zel şey­ler­le bir­lik­te, ço­ğu in­sa­nın nef­ret et­ti­ği "icat­lar" da var!
Eğ­len­ce­li ve il­ginç in­san­lar­la, so­nu gel­me­yen bil­giy­le do­lu, ha­ri­ka bir yer in­ter­net. İn­ter­net sa­ye­sin­de ha­ya­tı­mız­da olan­la­rı baş­ka­la­rıy­la pay­la­şa­bi­li­yor ve müt­hiş il­ginç vi­de­ola­rı iz­le­ye­bi­li­yo­ruz. An­cak in­ter­ne­tin ge­tir­di­ği se­vil­me­yen, sı­kan, ba­zen bez­di­ren şey­ler­de var? Bun­lar;

 

1. Açı­lır (pop-up) rek­lam­la­rın ica­dı
Açı­lır (pop-up) rek­lam­la­rın ama­cı, bi­zi web say­fa­la­rın­da­ki gö­mü­lü rek­lam­lar ka­dar ra­hat­sız et­me­mek­ti. Mu­cit Et­han Zuc­ker­man, za­man için­de rek­lam­la­rın "web'in ilk gü­na­hı" ol­du­ğu­na inan­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı söy­lü­yor.
Kul­la­nı­cı­la­rın yüz­de 70'i, açı­lır rek­lam­la­rın web'de­ki en si­nir bo­zu­cu rek­lam tü­rü ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yor.
2. İlk ger­çek vi­rü­sün ica­dı
1982'de ge­liş­ti­ri­len "Elk Clo­ner" ad­lı vi­rüs, bir do­ku­zun­cu sı­nıf öğ­ren­ci­si olan Rich Skren­ta ta­ra­fın­dan şa­ka amaç­lı üre­til­miş­ti. Elk Clo­ner'dan ön­ce ba­zı vi­rüs­le­re rast­lan­dı, an­cak bu vi­rüs­ler ya kı­sıt­lı özel­lik­le­re sa­hip­ti ya da de­ney­sel­di.
2014 iti­ba­riy­le si­ber suç­la­rın yıl­da 400 mil­yar do­la­ra mal ol­du­ğu tah­min edi­li­yor.
3. Capt­cha (Doğ­ru­la­ma)'la­rın or­ta­ya çı­kı­şı
Capt­cha'lar ger­çek kul­la­nı­cı­lar ile ro­bot sis­tem­le­ri ayı­ran en önem­li bir uy­gu­la­ma­dır. Fa­kat Capt­cha'lar, oku­ma güç­lü­ğü ve gör­me bo­zuk­lu­ğu gi­bi so­run­lar ya­şa­yan­la­rın işi­ni zor­laş­tı­ra­bi­li­yor. Ses­li Capt­cha'la­rı çöz­mek, da­ha da zor. İn­san­lar, in­san ol­du­ğu­nu ka­nıt­la­mak için gün­de 500.000 sa­at Capt­cha çöz­mek­le ge­çi­yor.
4. San­sür­le­re ha­zır­lık
İn­ter­net bağ­lan­tı­la­rın­da ül­ke, böl­ge ya da eya­let­le­re yö­ne­lik en­gel­ler, ço­ğu kul­la­nı­cı­nın ça­re­yi VPN gi­bi al­ter­na­tif çö­züm­ler­de ara­ma­sı­na ne­den olu­yor. Bu­gün iti­ba­riy­le ABD'de­ki in­ter­net kul­la­nı­cı­la­rı­nın yüz­de 17'si, VPN kul­la­nı­yor.
5. Coo­kie'le­rin ica­dı
Web si­te­le­ri, Coo­kie'ler (çe­rez­ler) or­ta­ya çık­ma­dan ön­ce, on­la­rı da­ha ön­ce zi­ya­ret edip et­me­di­ği­mi­zi an­la­ya­mı­yor­lar­dı. Mon­tul­li, Coo­kie'le­ri 1994 yı­lın­da Nets­ca­pe için ge­liş­tir­di. Coo­kie'ler, web si­te­le­ri­nin içe­rik­le­ri bi­zim için ki­şi­sel­leş­tir­me­si­ne de izin ve­ri­yor, an­cak web giz­li­li­ği­nin el­den git­me­si­ne ne­den olu­yor.
Bu­gün ABD'de­ki kul­la­nı­cı­la­rın yüz­de 86'sı, coo­kie'le­ri te­miz­le­mek da­hil, di­ji­tal ayak iz­le­ri­ni te­miz­le­me­ye yö­ne­lik ön­lem­ler al­mak­ta­dır.
6. Spam'ın yay­gın­laş­ma­sı
Thu­erk, 1978'de ye­ni bir bil­gi­sa­ya­rı ta­nıt­mak için 393 ki­şi­ye epos­ta gön­der­di. Bu du­rum her­ke­sin ho­şu­na git­me­se de, Thu­erk'in bir mik­tar sa­tış yap­ma­sı­nı sağ­la­dı. 
Bu pos­ta gön­der­me son­ra­ki yıl­lar­da ar­ta­rak de­vam et­ti. Mes­sa­ge An­ti-Abu­se Wor­king Gro­up'a gö­re 2011'de gön­de­ri­len epos­ta­la­rın yüz­de 90'ı is­ten­me­yen epos­ta­lar­dır.
7. Alan adı ka­ra­bor­sa­cı­lı­ğı
Baş­ka­la­rı­nın mar­ka­la­rın isim­le­ri­ne yö­ne­lik alan ad­la­rı­nı sa­tın alıp, onu sat­ma­yı amaç­la­ma işi­ne "cybers­qu­at­ting" (alan adı bor­sa­cı­lı­ğı) adı ve­ri­li­yor.
To­ep­pen, 1995'te 100'ün üze­rin­de fir­ma­ya ait isim­le­rin alan ad­la­rı­nı ka­yıt et­tir­miş­ti. Ama­cıy­sa bu alan ad­la­rı­nı tek­rar fir­ma­la­ra sat­mak­tı. Bu fir­ma­lar­dan bi­ri olan Pa­na­vi­si­on, 1998'de To­ep­pen'e aç­tı­ğı da­va­da ba­şa­rı­lı ol­du. Böy­le­ce ge­le­cek­te­ki cybers­qu­at­ting gi­ri­şim­le­ri için ör­nek teş­kil ede­cek bir ka­rar or­ta­ya çık­tı.
1999'da or­ta­ya çı­kan An­ticy­bers­qu­at­ting Con­su­mer Pro­tec­ti­on Act sa­ye­sin­de mar­ka hak­kı­na sa­hip alan ad­la­rı­nı ka­yıt et­tir­mek, ABD ya­sa­la­rı­na ay­kı­rı ha­le gel­di.