Çorumlu sürücülerin Ankara’ya ulaşımda yoğun olarak kullandığı Elmadağ mevkiinde ‘ortalama hız koridoru’ uygulanmaya başlandı.

Geçtiğimiz günlerde 12 farklı noktada devreye giren sistemle, plaka tanımlama uygulaması üzerinden araçların ortalama hızları tespit ediliyor.

Ankara çevre yolunun ardından Kırıkkale güzergâhına da kurulan sistem sayesinde, hız limitini aşanların plaka tanımlama yöntemiyle tespit edilmesi planlanıyor.
Sürücüleri bilgilendirmek için gerekli işaret ve uyarı levhalarının da yerleştirildiği güzergâhta, hız ihlâllerine karşı denetimler aralıksız sürüyor.

RADARI GÖRÜP FRENE BASMAK YETMEYECEK
Yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki ortalama hız koridoruna 66 adet kamera yerleştirildiğini belirten yetkililer, “Radarı görüp frene basmak işe yaramayacak” açıklamasında bulundular.
Ortalama hız koridorunun, iki nokta arasında aracın ortalama hızını tespit ettiğini anlatan yetkililer, “Şayet aracınızın ortalama hızı belirlenen limitin üzerindeyse cezai işlem ile karşılaşacaksınız” ifadelerini kullandılar.
Hız limitini aşan araçların ceza tutanaklarının plaka bilgileri üzerinden adreslerine gönderileceğini dile getiren yetkililer, yaptıkları açıklamada şu bilgilere yer verdiler:

“2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi doğrultusunda hayata geçirilen hız koridoru uygulaması ile aşırı hız kaynaklı trafik kazalarının azaltılması hedefleniyor.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hayata geçirilen benzer uygulamaların olumlu sonuç vermesi üzerine, trafik kazalarının yoğun yaşandığı kesimlerde de ‘ortalama hız koridoru’ uygulamasına geçilmesi planlanıyor.
‘Trafikte bir can kaybı bile fazla’ sloganıyla, güvenli trafik akışını sağlayacak sistemlerin yurt çapında yaygınlaştırılması düşünülüyor.

‘Hız Denetim Sistemleri’ kapsamında devreye giren ‘ortalama hız koridoru’ uygulamasıyla da hız ihlallerinin önüne geçilmesi, can ve mal kaybına neden olan kazaların önlenmesi amaçlanıyor.”