Yaz mevsiminde, insan sağlığı ve taşıtları olumsuz etkileyen dış faktörlerin başında şüphesiz güneşin zararlı etkileri geliyor.

Uzmanlar, uzun süre güneş altında bırakılan araçlarda oluşan problemlere dikkat çekerek araç sahiplerini uyarıyorlar.

Güneş ışınlarından kaynaklanan sorunlara karşı alınabilecek önlemlerle ilgili bilgiler veren uzmanlar, OTOPARK okurlarına şu tavsiyelerde bulundular:

“Aşırı güneş altında kalan otomobillerin karşılaştığı sorunların başında; koltuklarda sararma, direksiyon simidinin kademeli olarak erimesi, elektronik aksamda problemler, boyanın ömrünün kısalması, cam fitillerinin standart şekillerinin bozulması geliyor.

ARACINIZI

GÜNEŞTEN

KORUYUN

Özellikle doğrudan güneş ışınlarına maruz kalan araçların deri kaplı ön konsolları araç içinde oluşan sıcak havanın ve güneşin etkisiyle gerilir, sertleşir, hatta konsol üstünde yer yer çatlamalar olur. Yumuşatıcı özellik taşıyan koruyucular kapı içlerine kauçuk fitillere aracın torpido üstü, ön panel ve konsoluna sürülerek çatlamalar önlenirken, parlak bir görünüm, hoş bir koku ve esneklik sağlayarak deri aksamın ömrü uzatılabilir. Güneş altında bırakılan araçlarda mutlaka ön ve arka camda gölgelik kullanılmalıdır.

GÖLGE YERE PARK EDİN

Oto boyasını güneş ışınlarından korumak için gölgelik park yerleri seçilmeli, boyanın bu ışınlardan etkilenip zaman içinde matlaşıp solabileceği unutulmamalıdır. Plastik oto örtüleri içinde güneşe bırakılan araçlarda örtünün sıcak altında eriyip aracın yüzeyine yapıştığı da vakidir.

BOYADA OLUŞAN

ZARARLARA

DİKKAT!

Güneş altında gidilen uzun yolculuklarda yol kenarlarında bulunan oto duşları her ne kadar aracın sac aksamının, tavan kubbesinin serinlemesine yardımcı olsa da ısınıp genleşen sac ve boyanın bu ani soğutmalarda çatlayabileceği unutulmamalıdır.

ARAÇ

İÇİNDEKİLERİ DE

UNUTMAYIN!

Güneş altında araba kullanmak güneşin parlaklığı ve sıcağından dolayı vücut ve göz yorgunluğuna sebep olur. Şartnameye uygun şekildeki cam filmleri güneşin bu yakıcı sıcağını ve aynı zamanda parlaklığını engelleyerek size rahat ve güvenli bir sürüş ortamı sağlar. Klimanız daha az çalışır, aracınızın performansı artar.

Öte yandan yaz aylarında, güneşli alanlara park edilen araçların içerisinde hasta, yaşlı ve bebekler ile evcil hayvanlar kesinlikle bırakılmamalıdır. Zira, ısınan ve havasız kalan araçlarda unutulanlar ciddi sağlık problemleri yaşamaktadırlar.”

Editör: Haber Merkezi