AK Parti İl ve Merkez İlçe yöneticileri, Çöplü Çarşı’nda esnafla buluşarak Arasta’nın geleceğine yönelik atılacak adımlarla ilgili görüştü.

Önceki gece sahura kadar süren istişareye AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, parti yöneticileri ve Dikici ve Kunduracılar Odası Başkanı Halil Gürbüzer, Tarihi Arastayı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Topaloğlu ile çok sayıda esnaf katıldı.

Dikici ve Kunduracılar Odası Başkanı Halil Gürbüzer, AK Parti yöneticilerini Arasta’ya restorasyon desteği sağlanması ve yeni projeler hakkında bilgi almak için davet ettiklerini, bu konuda esnafın yanında yer almalarını beklediklerini söyledi.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, 24 Haziran seçimleri nedeniyle sahura kadar hemşehrileri ile buluşup talep ve sorunlarını dinlediklerini, parti olarak hem Ramazan’da halkla buluştuklarını hem de seçim çalışması yaptıklarını belirtti. Önceki gün eski milletvekilleri Agah Kafkas ve Cahit Bağcı, AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Hamarat ile Osmancık’ta çalışma yaptıklarını hatırlatan Karadağ, eski ve yeni vekillerle nefsi duygu içine girmeden il teşkilatının nezaretinde seçim koordinasyon merkezinin uyguladığı takvime herkesin uyduğunu ifade etti.

‘ARASTA, KÜLTÜREL MİRASINA UYGUN RESTORE EDİLMELİ’

Arasta’da geçmişten süregelen bir çalışma olduğunu ancak mahkeme kararlarıyla sürecin akamete uğradığını vurgulayan Karadağ, “Arasta bölgesinde ihtiyaç haline gelen iki önemli sorun var. Birincisi Çorum trafiğinin rahatlatılması anlamında bir yol açılması. Diğeri Arasta’nın tarihi ve kültürel mirasına uygun olarak restore edilmesidir.” dedi.

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç nezaretinde Arasta’da esnafla tek tek görüşülerek 4.5 ay süren bir çalışma yapıldığını belirten Karadağ, Konya’da uygulanan bir proje örneğinin masada olduğunu, önümüzdeki günlerde vali, belediye başkanı ve milletvekillerine söz konusu projenin sunumunun yaptırılacağını dile getirdi.

Karadağ, ana arterlerde trafiğin rahatlatılarak alternatif yol açılması ve restorasyon projesi için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ile ortak çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Arasta’nın rehabilitasyonunda sadece belediye ile iş bitmiyor. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun projeyi onaylaması gerekiyor. Gazi Caddesi’ni Farabi’ye bağlayan alternatif yollarla trafik rahatlatılacak. Bu mesele yıllardır konuşuluyor ama neşter atılmıyor. Arasta’dan yol açılamazsa dalma-çıkma yöntemiyle iki cadde (Gazi ve Farabi) bağlanmalı.” diye konuştu.

Belediye Hizmet Binası, Akşemseddin Cami ve İskilip ve Akşemseddin Caddesi’nde yapılan imar düzenlemesi sonucu nüfusun o bölgede yoğunlaşacağını anlatan Karadağ, “Arasta’yı mutlaka halletmemiz gerekiyor. Esnafımız rahat olsun. Haklarına halel gelmeyecek şekilde dikkat edilerek bu sorun çözülecektir. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana 15 yıldır kafa yoruyoruz ama bir türlü gelişme olmadı. Artık bu meseleyi nihayete kavuşturmalıyız.” şeklinde konuştu.

Partisinin Çorum için proje geliştirdiğini ve kent sorunlarına bilimsel çözümler ürettiğini vurgulayan Karadağ konuşmasına şöyle devam etti; “Son iki yıldır il başkanlığı görevini yürütüyorum. AK Parti Ar-Ge Başkanlığımız Hitit Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası ile profesyonel çalışmalar yaptı. İl Başkan Yardımcımız Mustafa Kılıç, Arasta esnafı ile üçüncü ortak çalışmayı gerçekleştirdi. 4.5 ay süren çalışmayla esnafı tek tek dinleyerek görüşlerini aldı. Konya’ya gidilerek burada uygulanan örnek proje incelenip daha somut adımlar atıldı. Esnafımızı rahatlatacağız. Arasta’nın tarihi ve kültürel kimliği ile görselliğinin korunması önemli. Çorum’un turizm getirisini artırmak için stratejik plan oluşturmalıyız. Hitit medeniyeti bizde ama yeterli turist çekemiyoruz. İskilip, Kargı, Bayat ve Osmancık’ın yaylalarını ön plana çıkarmalıyız. Arasta da turist çekecek şekilde dizayn edilecek. En önemlisi trafiğin rahatlatılmasını sağlamak.”

AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, Ayakkabıcılar Arastası’nin rehabilitasyonu konusunda esnafla yaptığı istişare toplantısında Çorum’da iki önemli imar düzenlemesine dikkat çekerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘STAD ALANI MİLLET BAHÇESİ OLMALI’

Mevcut şehir stadı ve müştemilatının yapılaşmaya açıldığını, ancak mahkeme kararıyla durdurulduğunu belirten Karadağ, stat alanının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Millet Bahçesi olması gerektiğini söyledi.

Bölgede konut yapılarak nüfus yoğunluğunun artırılması ile iş yapılamayacağını belirten Karadağ, bu konuda Belediye Başkanı Zeki Gül’ün halihazır planı revize etme görüşü olduğunu, ancak bu çözümün de pek isabetli olmayacağının zamanla anlaşılacağını vurguladı.

2013 yılında belediye başkan adaylığında stat yerinin yeşil alan olması yönünde taahhütte bulunduğunu hatırlatan Karadağ, “2013’te biliyorsunuz adaylığım söz konusuydu. O dönemde stat yerinden Çimento Fabrikası’na kadar yeşil alan projem vardı. O bölge nefes almalı. Çimento’nın kaldırılması fikrimi de yine o yıllarda proje olarak açıklamıştım.” dedi.

Askeri Kışla’nın konuta açılması yerine Millet Bahçesi gibi benzeri bir yapılanmaya girilmesinin düşünülebileceğini aktaran Karadağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kışla alanına bazı resmi kurumlar yapılıyor. Onlar yapılsın. Ancak TOKİ konut yapacak. Yukarıda stat alanı Millet Bahçesi olur, aşağıda kışla alanı da Millet Bahçesi benzeri bir proje gibi düşünülebilir. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye genelinde 15 şehirde millet bahçesi yapılacağını açıkladı. Çorum şehir stadı yakın geçmişte Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan devralındığı için millet bahçesi yapılacak stat yerleri arasında görülmedi. Çorum’da sulak arazilere doğru yapılanma yerine Silmkent ve Nadık üstündeki sert zeminlerde imar çalışması yapılması lâzım.” (Haber Merkezi)