FATİH BATTAR

‘Sağ seçmen cahil’ sözleri ile ilgili tepki toplayan CHP İl Başkan Yardımcısı Sadık Eral, konu ile ilgili parti binasında bir basın toplantısı düzenleyerek, konuşmasında düşünce ve fikir hürriyetini kullandığını söyledi.

20 Ocak Pazar günü CHP’nin düzenlediği Danışma Toplantısı’nda yaptığı ‘Sağ Seçmen Cahil’ şeklindeki açıklamaları nedeniyle tepki toplayan CHP İl Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Sadık Eral, yaptığı konuşmada demokratik düşünce ve fikir hürriyetini kullandığını belirterek; “20 Ocak’ta yaptığım konuşma benim demokratik bir ülkede yaşayan her Türk vatandaşı gibi düşünce ve fikir hürriyetimi kullanmamdan kaynaklanmıştır.” dedi

Halk sohbetinde yaptığı konuşmanın yanlış ve eksik anlaşıldığını dile getiren Eral, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Konuşmamda kastedilen sağ seçmenle ilgili söylem. Bu kesimden oy alamayan sol, liberal, ya da çevreci partilerin durumunun tespitine ilişkindir. Yani; sağdan oy almak isteyen partiler geçmişte siyaset bilimi açısından eksik ve yanlış davranışlar sergilemişler adeta seçmeni sağ partilere oy vermeye mecbur etmişlerdir. Biz de bu hataları yapıyoruz. Hatalı siyasi yöntemlerle diğer partilerin tabanından oy almaya çalışıyoruz. Yıllardır kendimizi iyi anlatamadık seçmeni bilgilendiremedik bunun için yeterince oy alamadık; iktidar olamadık. Halkımıza günlük sorunlarına hangi çözümleri ürettiğimiz anlatamadık. Milli geliri nasıl artıracağımızı ülkeyi nasıl kalkındıracağımızı anlatamadık. Gelir bölüşümün de adaleti nasıl sağlayacağımızı anlatamadık. Nasıl bir demokrasi inşa edeceğimizi anlatamadık. Çorum’da iflas eden işletmeleri, işsiz kalan kitleleri anlatamadık. Çimento fabrikasının kapanmasını engelleyemedik, yüzlerce ailenin işine devam etmesini sağlayamadık. Şeker fabrikasının satışına engel olamadık Belediyelerdeki israfı önleyemedik. Bir yandan insanlar yoksullaşırken, bir yandan pahalılığın neden arttığını halka anlatamadık. Bu kara kışta ikiye katlayan doğalgaz ve elektrik faturalarının nasıl ödenebileceğine dair henüz bir çözüm bulamadık.  Ulusal savunmamızın şah damarı tank palet fabrikasının yabancılara satışını engelleyemedik. Ve bütün bunları halka anlatamadık. Özür anlamında halkımıza söylüyorum bağışlayın cahillik bizde… Bir konuşmanın içinden iki cümlenin cımbızlanıp kullanılmasını şık bulmuyorum. Her zaman dediğim gibi gene tekrar ediyorum her zaman sevgi, barış, kardeşlik kazanacak.  Ve halkımız 31 Mart seçimlerinde CHP’ye oy kullanarak siyasetteki gücünü kanıtlayacaktır. Cahil sözcüğünün kelime anlamı Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre, belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan, anlamına gelmektedir.”

Toplantıda bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi ise CHP İl Başkan Yardımcısı Sadık Eral’ın yaptığı konuşmaların çarpıtıldığını belirterek; “31 Mart mahalli idari seçimleri öncesi merkezde ve ilçelerde seçim çalışmalarımızı tüm hızıyla devam etmekte. Belediye Başkan Adayımız Özgür Kılıç’ın yakaladığı rüzgarı 20 Ocak’ta yaptığımız Danışma toplantımızda basına açık bölümde il başkan yardımcımız Sadık Eral’ın yaptığı açıklamalarının bir bölümü kesilerek laf çarptırma yönünde basına ve kamuoyuna yansıtılmakta. CHP olarak bel altı siyasetten yana değiliz. Biz Çorum’da 190 bin seçmenin tamamını kucaklayan, ötekileştirmeyen siyasetten yanayız.” ifadelerini kullandı.