M.BURAK YALÇIN

SP İl Başkanı Faruk Cıdık, haftalık olağan basın toplantısında şeker fabrikasının satılmasına değinerek, “Fabrika satmayı başarı, cezaevi açmayı yatırım sanıyorlar. Türkiye bugün İcra Dairesini kurdele keserek açan bir hükümetle yönetiliyor.”

‘SATMAYI BİLE BECEREMİYORLAR’

SP GİK üyesi Ahmet Bölükbaş, SP Merkez İlçe Başkanı Orhan Sakınmaz ve bazı parti yöneticilerinin de hazır olduğu toplantıda açıklama yapan SP İl Başkanı Faruk Cıdık, 14 şeker fabrikasından 4’ünün satıldığını belirterek, “Bor Şeker Fabrikası 84 milyon dolara, Kırşehir 82 milyon dolara, Çorum Şeker 132 milyon dolara, Yozgat Şeker ise 69 milyon dolara gitti. Bilindiği gibi 2011 yılında Şeker fabrikaları yine satışa arz edilmişti. İşte 2011 yılındaki rakamlar dikkate alındığında; Bugün 84 milyon dolara satılan Bor şeker fabrikasının 149 milyon dolara, bugün 82 milyon dolara giden Kırşehir fabrikası 141 milyon dolara, 132 milyon dolara satılan Çorum Şeker’in 192 milyon dolara, 69 milyon dolara satılan Yozgat Şeker Fabrikası’nın ise 119 milyon dolara satılması gerekiyordu. Arada 211 milyon dolar fark var. Rakamlar gösteriyor ki, bu iktidarın fabrika yapmasından geçtik, yapılanı bile adam gibi satmayı beceremiyor. Sayın Cumhurbaşkanı 2011 yılındaki ihaleyi, kamu yararı gözetilmediği için iptal ettirmişti. Şimdi sadece 4 fabrikada 200 milyon doların üzerinde bir kamu zararı var. Bakalım sayın Cumhurbaşkanı şimdi ne yapacak? Merakla bekliyoruz. Kendisini, ‘Ey Özleştirme idaresi, bu işi becermediniz’ diyecek mi? Yerli ve milli olmak bunu gerektirir” dedi.

‘İCRA DAİRESİNİ KURDELE KESEREK AÇAN BİR HÜKÜMETLE YÖNETİLİYORUZ’

Türkiye’nin bugün İcra Dairesini kurdele keserek açan bir hükümetle yönetildiğini de ifade eden Cıdık, “Türkiye’de hiçbir şey yapılmıyor değil. Türkiye’de ciddi yatırmalar var. Önemsiz değil. Önemini sizin takdirine bırakıyorum. 2017 yılında cezaevi inşaatlarında büyük bir hamle var. 44 cezaevi var. Buna 5 milyar 300 milyon lira para harcandı. Kırşehir şeker fabrikasını 330 milyon liraya satan Hükümet, Aynı Kırşehir’e KDV’si içinde 338 milyona cezaevi yaptırıyor. İşte bu iktidarın yatırım anlayışı bu. Fabrika satmayı başarı, cezaevi açmayı yatırım sanıyorlar. Türkiye bugün İcra Dairesini kurdele keserek açan bir hükümetle yönetiliyor. Biz gardiyan devlet değil, garson devlet olmak istiyoruz” diye konuştu.

‘HÜKÜMET’İN HESABI MI YANLIŞ DİYANET’İN HESABI MI?’

Cıdık, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Diyanet işleri başkanlığı fitre fiyatını 19 tl olarak açıkladı. Bildiğiniz üzere fitre miktarı bir kişinin bir günlük asgari ihtiyacını karşılamak üzere hesaplanır. Buradan yola çıkarak hep birlikte bir hesap yapmak istiyorum. Bugün 5 kişilik bir ailenin fitre miktarına göre bir aylık ihtiyacı olan para asgari 2 bin 850 liradır.

Bugün Türkiye’de 14 milyon çalışanın 6 milyonu asgari ücretli! Peki, Türkiye’de asgari ücret ne kadar? 1600 lira. Şimdi soruyorum bu ülkede diyanet işlerinin hesabı mı yanlış, hükümetin hesabı mı? Bu fitre hesabı bile milletin, içine düştüğü dar boğazı anlamaya yeter. Çay simit hesabı yaparak iktidara gelenler bugün otursunlar bu hesabı gözden geçirsinler. Demagoji yapmak yerine bu milletlin gerçek sorunlarını görsünler, bunları düzeltmeye çalışsınlar.

‘MİLLETİMİZLE İTTİFAK YAPACAĞIZ’

Kimle ittifak yapacağımıza açıklık getirmek istiyorum, “Milletimiz bir umut ışığı arıyor. Bize soruyorlar; ittifak yapacak mısınız? Elbette biz mutlaka bir ittifak yapacağız. Çünkü ittifak yapmazsanız iktidar olamazsınız. Peki, kiminle ittifak yapacaksınız? İşte cevap veriyorum. Biz fitre parasına muhtaç hale getirilmiş 6 milyon asgari ücretliyle ittifak yapacağız. Biz yarı fiyatına satılan Şeker Fabrikası işçileriyle, pancar ve tütün üreticileriyle ittifak yapacağız. Bylock mağduru, zoka mağduru, mor beyin mağduru, KHK mağdurlarıyla ittifak yapacağız. Sizi taşeron köleliğinden kurtarıyoruz denilerek kandırılan 4C’lilerle ittifak yapacağız. Biz milletimizle ittifak yapacağız.”

Editör: Haber Merkezi