FATİH AKBAŞ

AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, 100 milyar dolarlık kenevir pastasından Çorum’unda pay alacağını söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen büyükbaş hayvan yetiştiricileri ile istişare toplantısında konuşan Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Çorum’da hayvancılık alanında yapılan çalışmalar ve önümüzdeki süreçte hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Son günlerde gündeme gelen kenevir üretimine değinen Ceylan,  Amerika’da yaşayan üç ailenin dünyada kenevir ekimini yasaklattığını belirterek, “Dünyada kenevir ekiminin büyük bölümü Amerika’da yapılıyor. Yıllık cirosu 100 milyar dolar. Kenevir, yılda 100 milyar dolar gelir elde edilen bir bitki. Ama bize yasaklattılar. Cumhurbaşkanımız bir ay önce kenevir ekiminin Türkiye’de artık serbest edildiğini ilan etti. Bu noktaya gelmek kolay değil. 100 milyar dolarlık pastadan niye pay almayalım. Artık alacağız. Türkiye’de kenevir üretilecek 19 İl arasında Çorum da var. İl olarak bizde bu pastadan pay alacağız. Bunu 20 yıl önce, 30 yıl önce ürettirmezlerdi. Yasaktı. Çünkü o dönemler onlar ne derse onu yapıyordu. İpler onların elindeydi. Ancak artık ipler milletimizin elinde ve ülkeyi milletimiz yönetiyor” dedi.

Çorum’da sertifikalı tohum üretimine başladıklarını açıklayan Ceylan, “İstediğimiz miktarda sertifikalı tohum bulmakta sorun yaşıyorduk. Bizde sertifikalı tohum üretmeye karar verdik. Çorum sertifikalı buğday ve arpa tohumu üretiminde üs olacak. İhtiyacımızı karşıladıktan sonra geri kalanı da satacağız” şeklinde kaydetti.

Ceylan, Alaca’da Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını ve buradan alınacak verime göre bazı ilçelere de kurulacağını ifade etti. Çorum’da mısır silaj makinelerinin sayısını artıracaklarını belirten Ceylan, “13 ilçeye mısır silaj makinesi alacağız. Ayrıca birde daha pahalı olan ot silaj makinesi alacağız. Hedefimiz büyükbaş hayvan üretiminde girdi maliyetlerini düşürmektir” diyerek sözlerini tamamladı.