Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı Kemal Kurt, İl Başkanı Faruk Cıdık ve Yönetim Kurulu üyeleri, Çorum TÜMSİAD Şubesi’ni ziyaret etti.
Merhum lider Necmettin Erbakan’ın Yeniden Büyük Türkiye'yi kurmak için 1977 yılında meşhur Ağır Sanayi Hamlesini başlattığını hatılatan Kurt, “Necmettin Erbakan Hocamız, Türkiye'yi lider ülke yapmak için yola çıktı. Hiç yoktan, borç alarak değil, kendi paramızla, milli imkânlarımızla bu büyük tarihi hamleyi başardı. Çok kısa bir süre içinde 70 tane fabrikayı tamamlayıp hizmete açtı. Ağır Sanayi Hamlesi 200 fabrikalık bir programdı. Bu Ağır Sanayi Hamlesi 5 bölümden meydana geliyordu:
Zaruri ihtiyaç maddelerini karşılayan büyük sanayi kuruluşları: 13 şeker fabrikası, 18 çimento fabrikası, 12 gübre fabrikası, 6 kâğıt fabrikası, 28 Sümerbank fabrikası, 2 nebati yağ fabrikası, 27 et kombinası, 7 filtresiz sigara fabrikası. 


Nasıl lider ülke olunacak? Fabrika olarak 7 tane demir çelik, 32 tane makine kimyanın ağır makine fabrikası kurularak. Tümosan motor ve makine sanayi 13 tane, Taksan 4 tane, Temsan 12 tane, Tüsaş 1 tane, Tersane 2 tane, ziraat makineleri sanayi 3 tane.
4 tane de ağır harp sanayi fabrikası; tank fabrikası, top fabrikası, roket fabrikası, harp gemisi fabrikası. Elektronik sanayi Testaş 2 tane. Telesan'ı kurulma süreci ile şekillenen dönem.


Yaygın sanayi kuruluşları DESİAB'ı kurup Avrupa'daki işçilerimizin parası heba olmasın, devlet bankası olarak bunlar nemalandırılsın gayreti. Organize sanayi bölgesi 63 tane, küçük sanayi sitesi 250 tane, büyük enerji tesisleri olarak iki tane atom santrali programlanması. Atom santrali ile ilgili projeler. Böylelikle yüzde 50 daha ucuza mal olan bir sistem. Hidroelektrik santralleri 17 tane, termik santraller 7 tane, rafineriler 3 tane. 
Büyük madencilik tesisleri; 26 tane cevher çıkartma tesisi, 2 tane cevher zenginleştirme, bir tane izabe tesisi. Büyük sulama tesisleri; 46 tane baraj, aynı süre içerisinde her yıl 100 tane gölet, 1000 tane derin kuyu pompası.
Büyük ulaştırma tesisleri; otoyol projeleri, bölünmüş yol projoleri, hızlı tren, havameydanı ve liman projeleri. Ağır sanayi hamlesi aslında 629 tane büyük tesisi ihtiva ediyor. Bunların içerisinde ‘fabrika kuran fabrika’ olarak adlandırdığımız bölüm, enerji ve madencilik tesisleri 200 tane. Yatırımlar ise aralıksız devam ettirildi. 

 

‘ARTIK UYANMA ZAMANI’
Peki soruyorum bunların hangileri satılmadı? Sonra da dolar yükselince ekonomimiz alt üst oluyor. Sanayicilerimiz işçi çıkartmak zorunda kalıyor. Çorum’umuzu ele alırsak 17 yıldır, her seçimde % 60’larda oy alan, her seçim üç vekil çıkartan Çorum ilimize hangi fabrika yapıldı? Fabrika yapıldı da biz mi görmedik? Elimizde iki adet fabrikamız vardı; çimento fabrikası, şeker fabrikası. Onları da sattık... Artık uyanma vakti gelmiştir.”
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Çorum Şube Başkanı Abdurrahman Kılıç, ziyaretleri için Kemal Kurt ve beraberindekilere teşekkür etti.