MURAT ÇETİN
Çorum eski Milletvekili Dr. Mehmet Aykaç, Çorum Belediye Başkanlığı için aday adayı olarak müracaat edeceğini açıkladı. “Birikimlerimi, şehrime hiçmet olarak sunmak için aday adayı olmaya karar verdim.” diyen Aykaç, müracaat takvimi başladığında aday adaylığı ile ilgili müracaatını yapacağını duyurdu.


 "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışına dayalı belediyecilik mesajı verdiği açıklamasında, Belediye Başkanı’nın hangi özelliklere sahip olması gerektiğinin tarifini yapan Mehmet Aykaç, açıklamasında şunları ifade etti, “AK Parti’'mizden Çorum Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmak istediğimi kamu oyuna bildirmek istiyorum.


Saygıdeğer hemşehrilerim, bir ilin Belediye Başkanlığı o ilde yaşayan ve bu il ile alakası olan -içeride dışarıda- herkesi ilgilendirir. Bu nedenle başkan olacak kişinin şahsı çok çok önemlidir. 
Her şeyden önce bir Belediye Başkanı, kendini aşmış, babacan, insan sevgisiyle dopdolu, kişilikli, şahsiyeti oturmuş, halkla içiçe, ilmi-kültürel açıdan kendini geliştirmiş, liyakatlı, insiyatif sahibi, ahlaklı, dürüst ve bütün bunların sonucunda güvenilir bir insan olmalıdır. Ancak böyle bir insana bir şehir emanet edilebilir ve o kimseye de şehrin emin kişisi, kendisine şehir emanet edilen kişi anlamında "şehremini" denilir.
Belediye hizmetlerini yürütecek kişi orkestra şefi konumundaki Belediye Başkanıdır. Onun iyi bir koordinatör olması gerekir. O takım ruhuyla, ortak aklı harekete geçirerek halka en iyi ve çağdaş hizmetleri sunan, sorunları çözen, halkın ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda beldesini imar eden, halkımızın değerlerini yaşatan, modern teknolojiyi kullanan, tarihi mirası yaşatan, ekonomik canlılığı artıran, kültürel ve siyasi atmosferi pozitif yönde geliştirendir.
Değerli kardeşlerim, bendeniz bir dönem TBMM'de ilimi ve insanımı layıkıyla temsil etmeye çalıştım. Bu dönemde yapabildiğim mütevazi çalışmalarımızın belgeleri elimde ve gazete arşivlerinde mevcuttur. Milletvekiliğimden sonraki sürede -yurt içinde ve yurt dışında- edindiğim idari, siyasi, insani tecrübe ve birikimimi hemşehrilerimin hizmetine tekrar sunmak ihtiyacı duydum ve aday adayı olarak alnım açık, başım dik halkımın karşısına çıkmak istiyorum.
Ankara tecrübem var, bürokrasiyi tanıyorum, şehrimin ihtiyaçlarını da iyi biliyorum. El birliğiyle, teşkilatımızla uyum içerisinde çalışarak projelerimle Çorum'umuzu daha güzel, daha huzurlu - mutlu, kalkınmış, sanayisiyle, üniversitesiyle, eğitim kurumları ile, turizmi ile örnek bir kent yapmaya talibim.


Çalışma prensibim: Düzen ve disipline önem vermektir. "Her işimizi vaktinde, düzgün ve en kısa zamanda yapmalıyız." Hiç vazgeçemeyeceğimiz hayat prensibidir. Bu sebeple aktif ve dinamik bir belediye hedefliyorum. Ekip ruhuyla hareket ederek bütün belediye çalışanlarının ve görevlilerinin tek yumruk olması ve görevlerini titizlikle yapması sağlanacak, seviyeli ve nitelikli bir belediye meclisi oluşturulacaktır.
İmar sorunları acilen çözümlenecek, cadde, sokak, bulvar, park düzenlemelerine hız verilecektir. Altyapı sorunlarını halkımızın günlük yaşamını uzun süre olumsuz etkilemeden kısa sürelerde halledeceğiz. Şehrimizin temizliği konusuna çok önem vereceğiz. Otoparklar açarak şehir içi trafik sorununa mutlaka çözüm getirmeliyiz. 
Hak ve hukuka riayet ederek belediye kaynaklarını en akıllı ve en çok verim alacak şekilde kullanacağız. Yaşlıyı, fakiri-fukarayı gözeteceğiz. Pek çok sosyal ve kültürel hizmeti sponsorluk usulü ile koordine edeceğiz. Çorumspor'la yakından ilgileneceğiz.
Sonuç olarak; şahsıma görev tevdi edilirse, genel başkanımızın enerjisini teşkilatlarımızla birlikte ilimize yansıtmanın gayreti içerisinde olacağız. Çorum'umuz adaletle kalkınmış bir Türkiye'nin parlayan yıldızı olacaktır. Takdir, teşkilatımızın ve halkımızındır. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Saygılarımla.”

 

DR. MEHMET AYKAÇ KİMDİR?
1958 yılında Çorum-Merkez Yaydiğin Köyü'nde doğdu. İmam-Hatip Lisesi'ni Çorum'da (1977), Yüksek İslam Enstitüsü'nü Bursa'da bitirdi (1981). Askerliğini yedek subay olarak İstanbul'da yaptı (1983).
1983-1986 yılları arasında İstanbul'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Haseki Eğitim Merkezi'nde Müftü ve Vaizler İhtisas Kursu'nu bitirdi. 1987 yılında Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Tarihi Kürsüsü'nde başladığı doktorasını 1993'te tamamlayarak İslâm Tarihi doktoru oldu. Aynı yıl doçentlik yabancı dil sınavını da başarılı ile verdi.
Dr. Mehmet Aykaç sırası ile Çorum-Kargı vaizliği, Yozgat-Sorgun müftülüğü, Şırnak-İdil müftülüğü, İstanbul Merkez vaizliği görevlerinde bulundu. Türkiye Diyanet Vakfı'nca neşredilen İslâm Ansiklopedisi'nde 1987-95 yılları arasında müellif-redaktör (yazar) olarak çalıştı. Abbasi Devleti'nin idarî teşkilâtına dair hazırlamış olduğu doktora tezi "Abbasi Devleti'nin İlk Dönemi İdarî Teşkilâtı'nda Divanlar" adıyla Türk Tarih Kurumu'nca (TTK) basılmıştır (1997). Bununla beraber çeşitli ilmi dergilerde ve İslâm Ansiklopedisi'nde yayımlanmış kırkın üzerinde makale ve inceleme yazısı bulunmaktadır. 

Dr. Mehmet Aykaç, 24 Aralık 1995'te yapılan Genel Milletvekili seçimlerinde Refah Partisi Çorum Milletvekili olarak TBMM' ye girdi. Refah Partisi'nin kapatılması üzerine 17 Aralık 1997'de kurulmuş olan Fazilet Partisi'ne geçti (23.01.1998). Bu partide üstlendiği Siyasî İşler Başkan Yardımcılığı görevini 18 Nisan 1999 tarihine kadar sürdürdü. İçişleri Komisyonu üyeliği, Türkiye-Tunus Parlementoları Arası Dostluk Grubu Genel Sekreterliği yaptı. 1999 Milletvekili seçimlerinde Fazilet Partisinden Çorum 2. sıra adayı oldu, seçilemedi. 2002 Milletvekili ve 2009 Belediye başkanlığı seçimlerinde AK Parti'den Çorum aday adayı oldu.
Muhtelif zamanlarda çeşitli Avrupa ülkelerine kısa süreli inceleme ve araştırma seyahatlerinde bulunan Aykaç, Avustralya'daki Türk vatandaşlarımıza sosyal ve eğitim hizmetleri vermek amacıyla 2 Kasım 1999 yılında bu ülkeye gitti. Yaklaşık bir yıl sonra Türkiye'ye döndü. 2004-2007 yıllarında T.C. Arnavutluk Tiran Büyükelçiliği Sosyal İşler Koordinatörlüğü görevini yürüttü. 2009-2010 öğretim yılında Çorum Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İslam Tarihi hocalığı, Yeni Dünya Vakfı'nın Genel Koordinatörlüğünü yaptı. . 2011-2015 yıllarında TOBB ETÜ'de (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) öğretim görevliliği yaptı. 2015-2018 yıllarında Yunus Emre Enstitüsü Katar/Doha Türk Kültür Merkezi kurucu müdürü olarak görev yaptı. Halen bu enstitü bünyesinde (Ankara) uzman olarak çalışmaktadır.
 Arapça ve İngilizce bilmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Editör: Haber Merkezi