Saa­det Par­ti­si Mer­kez İl­çe Baş­kan Yar­dım­cı­sı Os­man Sa­vur­gan, son gün­ler­de üst üs­te ya­pı­lan zam­la­rın va­tan­da­şı ca­nın­dan bez­dir­di­ği­ni be­lirt­ti.
Özel­lik­le eko­no­mi­de­ki kö­tü gi­diş­ten et­ki­le­nen Do­lar Eu­ro ve Al­tın­da ya­şa­nan ha­re­ket­li­li­ğin va­tan­da­şın alım gü­cü­nü azalt­tı­ğı­nı ve sa­na­yi­ci­nin elek­trik ve do­ğal­ga­za ya­pı­lan zam­la­rın ma­li­ye­ti ar­tır­ma­sı­na ve­si­le ol­du­ğu­nu ifa­de eden Os­man Sa­vur­gan,
"Ek­me­ğin 250 gram olan ağır­lı­ğı 200 gra­ma dü­şü­rül­müş fi­ya­tı 75 ku­ruş­tan bir li­ra­ya yük­sel­til­miş­tir. Ta­şe­ron iş­çi­ler kad­ro­ya geç­me­yi bek­ler iken üç­te bi­ri kad­ro alır­ken üç­te iki­si de iş­siz kal­mış­tır. İş­siz­li­ğe ça­re ola­cak üre­ti­me yö­ne­lik ya­tı­rım­lar ya­pı­la­maz­ken AVM'ler man­tar gi­bi ço­ğal­mış park ve bah­çe­ler la­le dev­ri­ni ya­şa­mak­ta­dır. Va­tan­daş MTV'ye (Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi­si) ya­pı­lan yüz­de 40'lık zam­la­ra is­yan eder­ken, Mec­lis'e su­nu­lan ye­ni tor­ba ya­sa ta­sa­rı­sı­nın için­de he­men her ke­si­mi il­gi­len­di­ren zam­lar yer alı­yor. Ye­ni ta­sa­rı­ya gö­re ev sa­hip­le­ri ar­tık ki­ra ge­lir­le­rin­den yüz­de 25 ye­ri­ne yüz­de 15 ora­nın­da gö­tü­rü gi­der dü­şe­bi­le­cek. Bu de­ği­şik­lik, ev sa­hip­le­ri­nin Ma­li­ye'ye da­ha faz­la ver­gi öde­ye­ce­ği, ya­ni net ki­ra ka­zanç­la­rı­nın dü­şe­ce­ği an­la­mı­na ge­li­yor. Ki­ra ge­li­ri dü­şen gay­ri­men­kul sa­hip­le­ri za­ra­rı te­la­fi et­mek için ev ya da dük­kan ki­ra­la­rı­na zam ya­pa­cak. Do­la­yı­sıy­la bu ver­gi ar­tı­şı­nın fa­tu­ra­sı dar ge­lir­li ki­ra­cı­la­ra çı­ka­cak. Hü­kü­met va­tan­da­şa do­kun­ma­ya­ca­ğı ge­rek­çe­siy­le fi­nans ke­si­mi­nin öde­ye­ce­ği Ku­rum­lar Ver­gi­si ora­nı­nı yüz­de 20'den yüz­de 22'ye çı­kar­dı. Bu ke­si­min içe­ri­sin­de si­gor­ta şir­ket­le­ri yer alı­yor. Bu ar­tış­la, uzun za­man­dır kâr ede­me­dik­le­rin­den ya­kı­nıp zam fır­sa­tı kol­la­yan si­gor­ta şir­ket­le­ri­nin ver­gi yü­kü en az yüz­de 10 art­tı. Şir­ket­ler bu yü­kü müş­te­ri­le­ri­ne yan­sı­ta­cak. Bu du­rum­da da ev ve ara­ba­la­rın zo­run­lu si­gor­ta­la­rın­dan is­te­ğe bağ­lı kas­ko ve sağ­lık si­gor­ta­la­rı­na ka­dar ge­niş bir ke­sim zam sa­ğa­na­ğıy­la kar­şı­la­şa­cak" de­di.
Si­gor­ta­cı­lar gi­bi ban­ka­la­rın da fi­nans ke­si­mi için­de yer al­dı­ğı için ay­nı ver­gi yü­kü­nün ban­ka­la­ra da gel­di­ği­ni ifa­de eden Os­man açık­la­ma­sın­da şu ifa­de­le­ri kul­lan­dı:
"Ban­ka­lar da yüz­de 10'luk ver­gi ar­tı­şı­nı ken­di müş­te­ri­le­ri­ne yan­sı­ta­cak. Do­la­yı­sıy­la kre­di kul­la­nan­la­rın kre­di fa­izi ar­ta­cak, ban­ka­cı­lık iş­le­mi ya­pan­lar ila­ve ma­li­yet öde­mek zo­run­da ka­la­cak. Hat­ta yü­kün bir kıs­mı mev­du­at müş­te­ri­le­ri­ne yan­sı­tı­la­cak. Ay­nı şe­kil­de dö­viz bü­ro­la­rı da ken­di­le­ri­ne ge­len yü­kü dö­viz alıp sa­tan müş­te­ri­le­ri­ne yı­ka­cak. Ha­len cep te­le­fon­la­rın­da yüz­de 25, sa­bit te­le­fon­da yüz­de 15 ve in­ter­net­te yüz­de 5 uy­gu­la­nan özel ile­ti­şim ver­gi­si ora­nı ye­ni dü­zen­le­mey­le yüz­de 7.5'te bir­leş­ti­ri­le­cek. Tek ora­na ge­çil­me­siy­le cep ve ev te­le­fon­la­rı üze­rin­de­ki ver­gi yü­kü aza­la­cak, an­cak in­ter­ne­tin ver­gi yü­kü yüz­de 50 ci­va­rın­da ar­ta­cak. GSM sek­tö­rün­de ko­nuş­ma­nın pa­yı dü­şü­yor, in­ter­ne­tin ağır­lı­ğı ar­tı­yor. Do­la­yı­sıy­la bu ope­ras­yon­dan Ma­li­ye kârlı çı­ka­cak. Ay­rı­ca di­ğer mad­de­ler­le GSM ope­ra­tör­le­ri­ne ila­ve ver­gi yük­le­ri ge­ti­ri­le­cek. So­nuç­ta şir­ket­ler in­ter­net kul­la­nı­mı ve te­le­fon ko­nuş­ma üc­ret­le­ri­ne zam yap­mak zo­run­da ka­la­cak. Ye­ni dü­zen­le­mey­le ül­ke ge­ne­lin­de­ki park ve bah­çe ay­dın­lat­ma­la­rıy­la tra­fik lam­ba­la­rı­nın ay­dın­lat­ma gi­der­le­ri ar­tık büt­çe­den öden­me­ye­cek, yü­kü be­le­di­ye­ler kar­şı­la­ya­cak. Be­le­di­ye­ler ya ışıl ışıl ya­nan park­la­rı ka­rart­mak zo­run­da ka­la­cak ya da va­tan­daş­tan al­dı­ğı hiz­met be­del­le­ri­ne zam ya­pıp, za­bı­ta­la­rı ara­cı­lı­ğıy­la da­ha faz­la ce­za ke­se­cek."

Editör: Haber Merkezi