Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Yakup Taş, ABD ayaklı bir çözüm için Kuzey Doğu Suriye’de öngörülen güvenlik mimarisinin (güvenli bölge) şekillenmesinde örümcek ağı örgülü yeni bir sorun üretme merkezine karşı hükümetin, toplumun beklentileri ölçüsünde hareketle Türkiye inisiyatifli güçlü bir politik irade ortaya koymasının artık kaçınılmaz olduğunu belirtti.


Capitol Hill tarafından önerilen yapısal ve stratejik çözüm yaklaşımlarının, ABD perspektifli olmaktan öteye gidemeyeceği gibi, Türkiye’ye karşı yeni kriz kuşağı oluşturmaya yönelik derin ve kalıcı etkiler bırakabilecek tuzaklarla dolu olduğunu vurgulayan Yakup Taş, “Türkiye, güçlü bir güven platformu bağlamında bölgedeki güvenliğini önceleyen çözümleri ortaya koyamadığı müddetçe bölgede sulh ve sükûndan bahsetmek pek mümkün olmasa gerek. Bu nedenle, hükümetin Ortadoğu’daki sorunlara taraf olmaktan çok, Türkiye öncülüğünde, D-8 vizyonlu çözüme taraf olması yönünde güçlü adımlar atmasını ve tüm bölge ülkelerini kapsayacak alternatif aksiyoner bir yaklaşımla “barış-kardeşlik platformu” oluşturmasını zaruri görüp, bölgemizde ileriye yönelik çatışmaların çözümleri de bu yönde mümkün kılınabilir bir pratiğin ortaya çıkabileceği kanaati içerisindeyiz. 


Dışa bağlı çok yönlü karar mekanizmalarının ortaya koyacakları tek yanlı ve yeni çatışma ortamlarını tetiklemeye yönelik yaklaşımlarla bölgemizde yeniden istikrarın sağlanması asla mümkün görülmemektedir. Sonuç olarak, dışarıdan dayatma ile oluşturulmaya çalışılan çözüme teşne olmak yerine, ‘milli çözüm’ oryantasyonlu bir uzlaşı etrafında uzlaşı oluşturmak gerekir düşüncesindeyiz” dedi. (Haber Merkezi)